Pl.egy családban akit vezérnek tekint a kutya,annak szót fogad,de a család többi tagjának nem.
A mi kutyánk is ilyen...
Mindenkivel jól kijön,de ha rá van parancsolva,akkor édesapámnak rögtön szót fogad,de nekem pl.csak a harmadik felszólításra.
Egygazdás kifejezéssel illetjük azokat a fajtákat amelyek, a falkán belüli rangsorban egyetlen egy embert tekintenek "főnöknek". A tőle érkező utasításokat minden körülmények között előtérbe helyezi, hozzá megy először, hozzá "ragaszkodik" a legjobban. Téves képzet az, hogy az egygazdás kutya csak egy embernek engedelmeskedik! Ez a rossz nevelés és a helytelen falkasorrend felállítás okozza. Az egygazdás kutya is engedelmeskedik a falkája/család többi tagjának is amennyiben azokat magánál előrébb sorolja a falkában. De ahogy megjelenik A GAZDA onnantól az ő szava a mérvadó, a többiektől jövő utasítások onnantól nem mérvadóak.
Egygazdás kutyám van, a családban 3-man vagyunk, a kutya úgy lett nevelve és szocializálva, hogy tudja Ő a 4. a falkánkban, vagyis ha én nem vagyok otthon akkor is engedelmeskedik a falka/család többi tagjának, még ha nem is kitörő örömmel.
Az egygazdás kutyák esetében az új családtag érkezésénél (gyerek) nagyon oda kell figyelni a jövevény falkasorrendben betöltött szerepére. Sajnálatos módon a rosszul meghatározott falkasorrend vezet a legtöbb családon belüli kutyaharapáshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!