Mit tegyünk, a ti véleményetek szerint?
Meghívott minket a munkatársunk a szülei házába, akik falun élnek. Nagyon sok állatuk van->3 kutya szabadon, és 1 láncon ,az egyik pedig most fialt, de nem tudják ki az apa, kb 5-6 macska, ezeknek a nagy része kórosan sovány, kilátszik a far-, lapockacsontjuk, és bordájuk...szóval szinte minden csontjuk, és az egyik még rühes is. Még van sok disznó, akik nagyjából jól vannak tartva, és még van kb. 30 kacsa, 20 liba, 30 csirke, ezek jól voltak tartva, csak szerintünk kicsi helyen. A kutyákat verik is, ha nem csinálja rögtön amit mondanak(nem mintha lennének tanítva). Az egyik kutyának láthatóan fáj a füle(a földhöz dörzsöli, és folyamatosan rázza),és nem kezelik.
Megkínált minket étellel és amikor nem figyelt ledobtuk nekik a kaját és úgy ették mintha sosem ettek volna.
Szóljunk az állatvédőknek, vagyaz gonosz dolog lenne velük szemben, hiszen kicsit feltűnő, hogy eljöttünk, és mennek is az állatvédők...meg az ismerősünk, és mindig olyan kedves szokott lenni és nem akarjuk megbántani.

1.) akinek büncselekményről tudomása van és azt nem jelenti az maga is büncselekményt követ el
2.) legalább te szánd meg azokat a nyomorult állatokat ha már más nem teszi ..de első körben megprobálnék beszélni velük, hátha ész érvekkel lehet hatni rájuk

Nem könnyű eset. Hiába beszélsz az ilyeneknek, nekik ez a természetes. Gondolom az összes szomszédban is így tartják a kutyákat, még a jegyzőnél sem lehet panaszt tenni.
Nálunk bezzeg egyszer elverte az egyik kutyám a másikat, amíg elmentem vásárolni, másnap már rám küldték a polgárőrséget. Érdekes módon azokhoz nem mentek ki, akiknek láncon van a kutyája.
Ha el akarsz járni, mindenképpen az a módja, hogy feljelentést teszel a rendőrségen állatkínzásért. Ha van egy ügyvéd ismerősöd, vele fogalmaztasd meg a levelet.

A falusiak nem kegyetlenek, hanem hagyományörzők.
Egy falusi gazdaságban nem voltak ingyenélők, a kutya védte a házat és az etetési sorban ő volt a legutolsó.
A baromfi meg azért volt kis helyen, hogy a tyúkszar kis helyen tegye tönkre földet, és a ne mozogja le a kaját.
A macska meg fogdossa csak össze az összes egeret meg patkányt a környékről, neki az a haszna.minél éhesebb annál hatékonyabb.A macskák amúgy is továbbállnak ha nem teszik neki valami.
Az nem volt baj, hogy a disznó aki amúgy minden tekintetben intelligensebb mint a kutya, és a mozgásigénye is kb. akora be volt zárva egy szűk ólba?
Lehet moralizálni de falun az állatot nem hobiból tartják.

Én akkor is szólnék az állatvédőknek, lehet nekik szólni, hogy ne mondják, hogy ti küldtétek őket.
Off: Nem kéne ennyire általánosítani. Én is falun lakom, mégis normálisan vannak tartva a kutyáim. Nem csak nekem, hanem az ismerőseimnek is.

Már bocsánat, de mégis kit érdekel, hogy hagyományőrzők-e?
Kit érdekel, hogy hobbiból, vagy nem hobbiból tartják a kutyákat?
Valaha az emberölés volt a hagyomány meg a hobbi. Manapság viszont még se lehet ilyet csinálni.
Nem 200 évvel ezelőtt élünk, az állatoknak is joguk van, az őket megillető normális életre.
Nem azt mondom, hogy fel kell őket jelenteni, első körben, hátha lehet értelmesen beszélni velük.
Megpróbálni elmagyarázni, a kutya nem csak egy ugató dolog, a kertben , és így nem lehet tartani.
Ha nem értik meg, akkor szólni kell valakinek, állatvédőknek, vagy jegyzőnek.
És nem azért, mert nekem meg más állatszerető embernek ez a heppje. Azért kell tenni valamit, mert meg kellene teremteni a normális kutyatartás kultúráját. (ugyanis nálunk a kutyatartásnak sincs kultúrája. Mintahogy másnak se)
Minél több embert sikerül rávezetni a helyes állattartásra, annál jobb.

OFF:
Ha neked az a hagyomány, hogy a kutyát láncra verik, elé löknek néha napján valami moslékot, és ha kiskutyák születnek agyonütik lapáttal és elássák a kertbe akkor gratulálok!(Elég sok helyen láttam vidéken, nem most találtam ki!)

OFF:
Hidd el az 50 évesnél idősebb állatorvosok sem foglalkoznak a kutyával/macskával mert nekik azok csak úgy vannak...
Kizárólag a haszonállatot érdemes gyógyítani/kezelni... (Ők még így tanulták az Egyetemen...)

Köszi, hogy lepontoztatok:)
azt látom, már nem ért át, hogy nem foglaltam állást a kérdésben, csak leírtam, hogy mi lehet az oka annak hogy így tartják.
Szerintem sem jó a láncra vert sovány kutya, de egyszerűen az ő szemükben más értéket képvisel mint a tietekben.Ettől még nem jó, de ez van.
Őket pontozzátok le ne engem:)
Én is falun lakom, és sok mindent el lehet mondani a kutyámról csak azt nem hogy nincs vele foglalkozva.
Soha sem vinném a alusi állatorvoshoz, mert le sem szarja, felhordom a 13-ba ahol ugyanolyan fontosnak érzik a jó ellátást mint én.

Próbáljatok meg velük értelmesen beszélgetni, hátha meggyőzhetőek.
Az oké, hogy nincs kinyalva a popsijuk, de legalább ne ütnék-vernék őket, ez teljesen felesleges.
A verés csak félelmet, esetleg agressziót vált ki a kutyából, jól neveltséget, értelmességet, szófogadást semmiképp.
Ha van kutyás tapasztalatod, vagy bárkinek a családban, pl. megmutathatnád, hogy a kutyát 2 perc alatt rá lehet venni az ülésre pusztán annyival, hogy a feje fölé tartod a jutalomfalatot. Ha éheznek, feküdni és fél perc alatt meg fognak tanulni.
Vagy ha labdás bármelyik kutya, dobj el neki egy labdát, ébreszd rá a gazdát, hogy milyen boldog tőle a kutya, és gondoljon bele, neki is milyen jó érzés, ha örömet okoznak neki.
Mondd el, hogy vannak terápiás kutyák, akik beteg, sérült embereknek, gyerekeknek segítenek, vagy pl. a romkeresők (mit szólnának ahhoz, ha az összedőlt házban egy kutya találná meg a gyereküket - örülnétek neki, nem?). Ők társak, hatalmas segítségek, nem tárgyak!
Vagy a fülbeteg kutya... amikor gyerekként fülgyulladással feküdt, na az milyen volt? Baromira fájt, ugye??? És segített az orvos, nem? Szerinted kutyusnak nem fáj pont ugyanúgy, ahogy neked?
Az ivartalanítást és a sétát már meg sem említem...
Ha nem megy észérvekkel, kedvességgel, bizonyítással, meggyőzéssel, akkor minden lelkiismeret furdalás nélkül bátran jelentsétek fel őket. A jegyzőnél és a hatósági állatorvosnál is kell bejelentést tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!