Megharapta a kutyánk a szomszéd nénit, mi lesz most?
Soha nem bántott még senkit, mi lesz most vele?
Napi szinten találkoztak, etette, simogatta. Karanténba kerül? Nálunk? Vagy elviszik? Elaltatják?
Veszélyesnek fogják nyilvánítani, remélem a néni érdekében valóban be volt oltva veszettség ellen. Nem engedheted emberek közelébe csak pórázon és szájkosárban, a kerítést is kezdheted építeni, ami elszeparál szomszédoktól. Az oltási könyvet be kell majd mutatnod - ne félj jelentkezik a hatósági állatorvos, hivatalból jelentik a kórházból a harapást - jó esetben háznál maradhat a kutya ha oltása volt, mint írtam szigorú felügyelet mellet, és bizony kapsz egy vaskos pénzbüntetést.
A néni amúgy hogy van? És hogy-hogy még nem csapott le a bulvár a kutyatámadásra??? Milyen fajta kutya? Gondolom "harci" kutya, azt imádják.
"össze varrták a karját, arcát, mellkasát :("
Ez azért nem egy sima harapás!
Az orvos, aki a nénit ellátta, jelenti az esetet az ÁNTSZ felé, ha jól tudom, és értesítik a hatósági állatorvost. Az kimegy, leellenőrzi a kutya oltását (leolvassa a kutya chipjét is), megnézi a kutyát, meg is vizsgálhatja, majd 14 napos karantént rendel el, akkor is, ha az oltásai rendben vannak. Különösen, mivel ahogy írtad, elég furcsa módon történt a támadás, sem igazán oka, sem előjele nem volt, és fura, hogy a saját kutyád nem ismert meg.
Ez alatt a 14 nap alatt a kutya nem mehet ki sétálni, kerten belül kell tartani (ami kerítés híján bajos lesz), a lényeg, hogy más állatokkal (emberekkel sem) nem találkozhat. Ha ez nem megoldható nálatok, akkor sanszos, hogy elviszik.
Ha a 14 nap alatt nem találnak nála veszettségre utaló jeleket (pl. furcsa viselkedés), akkor maximum megbüntetnek, veszélyessé minősíthetik. Ha viszont találnak, akkor eliminálhatják. Azt nem tudom, hogy ha olyan tünetei vannak, ami más betegségre is utalhat (pl. neurológiai), akkor adnak-e esélyt a vizsgálatra, de sajnos azt gyanítom, hogy a kockázat elkerülése érdekében, ha esetleg mégis veszett lenne, inkább elpusztítják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!