Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a különbség a fajtiszta és...

Mi a különbség a fajtiszta és a fajtatiszta kutya között?

Figyelt kérdés
Egy kérdésnél küldtem választ valakinek, és az egyik válaszoló felháborodott rajta, hogy nem jól használtam a két kifejezést.
2018. nov. 12. 12:51
1 2
 11/16 Metionin ***** válasza:
100%

Aki így írja ki a hirdetésbe, az általában szaporító, ott számít erénynek ha a kutya "fajtiszta", mivel ez az ő célközönségénél gyakran használt kifejezés. A normális tenyésztő nem ír ki ilyet mert eleve látszik a kennel nevén vagy a honlapján, hogy ő mittudomén boxert vagy huskyt tenyészt és nyilván a kölykök fajtatiszták, hiszen törzskönyvesek, nem random kutyákat pároztat/ellet, eszébe sem jutna kiírni.

Az meg hogy sokan használják hibásan, egy dolog. A muszájt is sokan írják ly-nal de attól még pontos j-vel lesz helyes.

2018. nov. 12. 14:13
 12/16 anonim ***** válasza:
89%
Azok mind legalább olyan tudatlan emberek mint te. De más hülyeségével takarózol? Olyan birka vagy mint mások? Egy kútba ugrik és te is ugrasz, ha ők rosszul használják akkor te is?
2018. nov. 12. 14:18
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

A köznyelvben ezt a két szót azonos jelentésűként használjuk. Pedig logikusan tényleg nem ugyanazt jelentik.

A "fajtiszta" szót azért nem használjuk az eredeti jelentésében, mert nem igazán lenne értelme. (Miért is mondanánk pl. egy tigrisre, hogy fajtiszta tigris? Hiszen nyilvánvaló hogy nem félig oroszlán..)

A fajTAtiszta szó használata egyértelmű (német juhászkutya, tacskó, perzsa macska stb.), mást nem is jelenthet.

Viszont a köznyelvben leegyszerűsödött, lerövidült, és így terjedt el a "fajtiszta" kifejezés használata, még ha ez hibás is.

Ez az elterjedtebb kifejezés a kettő közül, mert az emberek így szokták meg, így hallják másoktól is, és nem vizsgálják meg a szó valódi jelentését. Ezért van az, hogy ha látnak egy magyar vizslát, akkor automatikusan rámondják, hogy ez egy "fajtiszta" kutya. Mert ez a szó ugrik be rögtön. Sőt, nekem nagyon sok rokonom, ismerősöm (idősebb generációk) egy még rövidebb, még hibásabb kifejezéssel illetik ezeket a kutyákat: ők úgy nevezik, hogy "fajkutya".

A magyar nyelvben sok ilyen hibásan használt kifejezés van. Ezzel sajnos nem lehet mit kezdeni.

De azt én is túlzásnak tartom, hogy itt meglincselnek mindenkit aki a fajtiszta kifejezést használja, holott mindenki érti hogy mire gondol, és teljesen lényegtelen felkoncolni azért mert hibás a szóhasználata.

2018. nov. 12. 16:16
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
*Annyi kimaradt, hogy én is úgy nőttem föl, hogy a "fajtiszta" szót tanultam meg. Mert a családban mindenki így mondta. Én meg sosem gondolkodtam el a szó jelentésén. Néha olvastam a "fajTAtiszta" szót is, de azt hittem, csak egy szinoníma, ezért maradtam a rövidebb verziónál. Aztán pár évvel ezelőtt tanultam meg én is a különbséget.
2018. nov. 12. 16:20
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, ha mindenki A-t mond te meg B-t akkor nem lehet, hogy te vagy a hülye?

Fajon belül van a fajta. A kutya egy faj, a németjuhász egy fajta. Ha egy németjuhász fajtatiszta akkor mindkét szülője németjuhász. Fajtiszta kifejezés nem létezik, csak sokan rosszul használják. Hiszen egyik kutya sem hibrid. Pl az öszvér nem fajtiszta de náluk sem használják ez a kifejezést mert nem létezik.

2018. nov. 12. 18:07
 16/16 anonim ***** válasza:
38%

#13 #14 vagyok.

Még az jutott eszembe, hogy a "fajtiszta" szó szerintem azért is alakulhatott ki, mert arra akartak vele utalni, hogy az adott fajon (kutyán, macskán) belül egy tisztavérű (azaz nem keverék) egyedről van szó.

Ebben az értelmezésben tehát, az adott kutya nem faját tekintve tiszta, hanem a fajon belül egy tiszta egyed.

Szóval ebben az esetben a "tiszta" jelző nem az előtte álló "faj" szócskára vonatkozna valójában, csak a szóösszetétel miatt hangzik így.

Nem tudom értitek-e, mire gondolok.

2018. nov. 12. 21:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!