A kutyák fülét miért (volt) szokás levágni? Mi célt szolgál (t)?
A fülkupírozásnak és a farokvágásnak is történelmi oka van.
A vizsláknak azért vágták kb fele hosszúra a farkukat, hogy ne sérüljön meg a bozótosban, ha csóválja ne csapjon zajt, de a jelzéseit még értelmezni tudja a vadász.
A nagyvadra vadászó kutyáknak (argentin dog pl) azért vágták fülét/farkát, hogy a vad ne tudja letépni. Harcoltatott kutyáknál ugyanez a helyzet.
Azoknál a rendőrségi és örző-védő kutyáknál, amiknek alapból nem álló füle van, az volt a cél, hogy a rosszfiú ne tudjon belekapaszkodni.
És pont azért, mert nagyon sok generáción át mindegy volt, milyen a kutya füle/farka, hisz úgyis le lesz vágva, kialakult az hogy nagyon rossz minőségűek ezek. A vizsgák/boxerek folyamatosan szétverik a farkukat, a dobermannoknak fülgyulladásuk sokkal gyakrabban lesz mint annó...
Az első pont hogy nem tudja jól.
Mondjuk én pitből nem sokat látok, vágott fülűt meg méginkább nem.
A sérülések elkerülése végett vágták.
Ma már a fül kupírozása esztétikai célt szolgál illetve segít megelőzni a fülgyulladást
"A nagyvadra vadászó kutyáknak (argentin dog pl) azért vágták fülét/farkát, hogy a vad ne tudja letépni. Harcoltatott kutyáknál ugyanez a helyzet."
A szomszéd a 2. emeletem lakik, panelban. Ritkán megy harcolni a kutyájával, mert többet részeg, mint józan. De a kutya füle-farka meg van nyírva. Én ezekre gondoltam, és nem II Rákóczi Ferenc harci ebjeire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!