Milyen fajta kutya lenne ideális számomra?
Én egy sportos kutyát szeretnék, akivel hosszú túrákat lehet tenni, szeret úszni, és egészséges.
Amennyiben a fajtája megfelel neki, akkor őrző-védőzni is vinném, a kutyasuli alap, már kiskorában is járnék vele.
Fontos, hogy a hideget és a meleget is jól viselje.
Rengeteg időm van rá, nem kell egyedül lennie max. 1-2 órára.
Nem számít, hogy családi vagy egygazdás, nem kell egy golden retriever típusú "mindenkit szeretek" kutyának lennie.
Mindenféleképpen egy megbízható kennelből, törzskönyves kiskutyát szereznék be.
Ez kimaradt:
Kinti-benti kutya lenne, akármikor bejöhet majd, nagy udvar van, és nem okozna gondot akár az egész napot a lemozgatásával és lefárasztásával tölteni.
Tudnál írni hozzá egy "ajánlás"? Miért pont ezt a fajtát, van-e tapasztalatod velük stb.
(Természetesen utánanézek,aminek tudok, de ha van velük tapasztalatod jó lenne hallani.)
Köszönöm a választ!
Egyébként bennem eddig a Beauce-i juhászkutya és a Malinois merült fel.
Még nem említettem, van már pár évnyi kutyás tapasztalatom, keményfejű Német juhásszal és vadászkutyákkal, illetve keverék kutyával.
Csak a kutyám egyik kutyahaverja egy nagyon jófej és lelkes ausztrál juhász. Imád sportolni, a gazdival lenni, bírja a hideget és a meleget is. De nem az a nyomulós fajta, mint egy golden. Szerintem nagyon szépek, borzasztó okosak, fegyelmezettek is tudnak lenni.
Nekem egy keverékem van, és alapvetően a keverékeket szeretem, de az aussie belopta magát a szívembe :)
Mennyi kutyás tapasztalatod van?
Ha az ÖV csak esetleges, akkor a vadászkutyák közül szerintem több is szóba jöhet: erdélyi kopó (tapasztalat nem árt), vizslák (a hidegtűrés kérdéses), vagy - ahogy előttem ajánlották - valamelyik terelőkutya (pumi, mudi, border collie...), azt nem tudom, ők hogy állnak az úszással.
Ha ÖV-t is szeretnél: a snauzerek nem tudom, hogy szeretnek-e úszni, német juhász jó lenne, csak az egészség miatt jól meg kell nézni a kennelt és a felmenőket, belga juhászok (mind a 4) ők inkább munkakutyák (főleg a malinois), úgyhogy sokat és aktívan kell dolgozni velük, tapasztalt gazdát kívánnak, a beauceronra, hovawartra is nagyjából igazak ezek.
#6 így jár az, aki egy időre félbehagyja az írást és nem frissít küldés előtt :).
A malinois nagyon dolgos, nem elég a futás, munka is kell neki. Van ismerősöm, aki komolyabban dolgozik velük, sok munkával kincset érnek. Beauce-iból talán még a malinál is kevesebb van itthon, elég kevesen tenyésztik. Ha komolyabban kutyáznál és e között a két fajta között ingadozol, akkor esetleg érdemes lehet megkeresni Leczki Saroltát. Neki mind a két fajtával komoly tapasztalata van, a munkával meg pláne (nála nem az ÖV a hangsúlyos, de a komolyabban ÖV-ző malis ismerősömnek tőle is van kutyája)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!