Meddig "kell" haragudni a kutyára?
Hát én sose percezem. Ameddig úgy látom jónak. Szerintem ez természetes, legalábbis nekem, úgy értem, szerintem az ember természetesen érzi a hangulatból, hogy mikor lehet engedni a feszültségből.
Az se mindegy, mit csinált. Egyébként az se mindegy, mennyi idős.
A cél mindig az, hogy a rossz viselkedést tiltsd és a jót jutalmazd. Nem kell elvonulni a kutyától, semmibe venni, mert abból nem fogja megérteni, hogy milyen viselkedést vársz el tőle. Persze van, amikor azzal érsz célt, hogy semmibe veszed (pl. amikor direkt szétpakolja a tárgyakat körülötted, csakhogy vele kezdj el foglalkozni), de ilyenkor is, miután lenyugszik, célszerű odamenni hozzá és jutalmazni (simogatás, stb.) a nyugodt állapotában.
De mondok egy klasszikus példát is, amit sok kezdő szeret elrontani:
A kutya kiszökik a kapun. Ilyenkor kimész, leszidod ("Héj! Buksi! Ki engedett ki?!"). DE! Amikor visszajön hozzád a kapun belülre, akkor már lehet simogatni, dicsérgetni.
Ugyanis mit értett meg ebből a kutya? Azt, hogy amikor utánaszóltál, akkor "bajban van". Mit tehet? Az utcát nem ismeri, az nem az ő területe, valamit mégiscsak tennie kell, különben nagyon nagy baj lesz, ezért valószínűleg úgy dönt, hogy visszamegy a már bejárt, saját területére (a kapun belülre). Ekkor a gazda mit csinált? Megsimogatta! Örült neki! Magyarán mondva ő jót csinált azzal, hogy visszament. De, ha kimegy, akkor rögtön jön a leszidás. Tehát az rossz! Azt nem csinálhatja többet!
Ha nem dicséred meg miután visszajött, akkor az olyan semleges "leszidtak, visszajöttem, de lehet nem ezt akarták, mert nem örülnek nekem". Végülis a kutya néhány ilyen "gyakorlat" után így is megérti a lényeget, de ha a jó viselkedést egyből jutalmazod, akkor azzal a számára egyértelművé teszed, hogy az a jó, elvárt viselkedés.
Amit itt sokan el szoktak rontani kezdőkorukban, hogy a kutyát valahogy visszahívják az utcáról, aztán jól leszidják, ami a fentiek alapján gondolom nem kell magyaráznom, hogy mit jelent a kutya szemszögéből nézve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!