Csípő diszplázia vizsgálat/szűrés?
Hol érdemes megcsináltatni és mennyi idős kortól?
Mennyi eltérés van a hivatalos és nem hivatalos dokumentum kiadása között?
Nj-im voltak-vannak. 6 hónaposan mentek előröntgenre. A dp bizottság 2 éves korban ad ki igazolást.
Német juhászoknál 1 évesen elbírálják már.
Vagy elteszed a röntgenről a képet-cd-t, vagy bírálatra küldöd. Az utóbbiért pluszban kell fizetni.
Személyes tapasztalatom nincs, de őket javasolták nekem szűrővizsgálat elvégzésére: [link]
Azért őket, mert úgy tudom, hogy az országban csak ők végeznek Penn-hip módszerrel diszplázia szűrést, amit már 4 hónapos kortól el lehet végezni. Ha súlyos a diszplázia, akkor már ebben a korban is kimutatható, ami nagy előny, mert súlyos esetben csak az időben felállított diagnózissal lehet annyira kezelni, hogy a kutya életminősége ne romoljon nagyon. Azonban 4 hónapos korban a szerzett diszplázia még nem jelenik meg, általában csak akkor lehet ennyire súlyos ilyen fiatalon, ha a felmenőitől örökölte, tehát nem megbízható, hozzáértő tenyésztőtől származik a kutya.
Illetve a súlyos csípő diszpláziának gyakran látható tünetei is vannak akár már ebben a korban is: a kutya gyakran nehezen áll fel, sokat pihen, nem szívesen mozog, hamar elfárad. A mozgás során a hátsó lábakat vagy túl közel vagy túl távol (terpeszben) helyezi talajra, jellegzetesen „kacsázó” járással. A kutya csípő tájéka szögletessé válik. Futás közben a hátulsó lábak nyúlugrás szerűen egyszerre érnek talajt, nem pedig felváltva. Egy idő után valamelyik oldali lábon sántaság, szemmel látható bicegés jelentkezhet. Séta közben gyakran kattogó hang hallható a kutya lépései alatt. Előrehaladott esetben a combizmok elvékonyodnak, mintha „lefogyott” volna a kutya hátsó lába.
Az előszűrés hátránya, hogy a negatív eredmény sem garancia, nem megfelelő mozgatástól, étrendtől még később is kialakulhat, illetve az öröklött diszplázia sem mutatható ki 100%-osan.
Végleges diszplázia szűrést, ami ma már a korrekt kutyatenyésztés egyik alap feltétele egy éves kor után végeznek a linkelt klinikán. A megbízhatóságával kapcsolatban pont múltkor olvastam egy érdekes cikket, hogy vannak olyan esetek, ahol még az állatorvos sem tudja eldönteni a röntgen felvétel alapján, hogy valóban diszpláziás e a kutya és néha mentes egyedeket is kizárnak a tenyésztésből, mert valaki "benézte," ennek nem tudom mennyi lehet a valóságalapja, de azért elgondolkodtató, sajnos ennél több rálátásom nincs, ahogy az első is írta, a bizottság hozza meg a végleges döntést, tenyésztés szempontjából az a mérvadó.
Szerintem ha nincsenek látható tünetei a kutyának az előszűréssel is érdemes megvárni a 6-7hónapos kort, ha az ember nagyon aggódik, de utána úgyis el kell végezni idősebb korában a hivatalos szűrést, ha tenyészteni szeretnéd.
Én a tenyésztő javaslatára megvárom a hivatalos szűrést és másnak is ezt tanácsolnám, mert mind közül mégiscsak az a legmegbízhatóbb, addig meg ügyelek a kutya mozgására (nem lépcsőzik, nem ugrál, nem futtatom), étrendjére (jó minőségű, alacsony fehérjetartalmú táp), illetve kap ízületvédőt.
Remélem, hogy tudtam segíteni :)
2-es: Pennhipről személyes tapasztalat. Egy általam tenyésztett kutyát 4 hónaposan szűrtek, elkönyvelték, hogy D-s vagy E-s lesz a csípője, mindenképp műtsék meg 4 hónaposan és akkor minden oké lesz. A gazdái nem akarták. Felnőtt a kutya, és a hivatalos csípőszűrés eredménye A-s lett. Se előtt, se utána nem volt tapasztalatom a PennHippel - akkor néztem utána, nekem már akkor is érdekes volt és egyáltralán nem exakt. De ezek után, semmi bizodalmam nincs benne.
De hogy a kérdésre is válaszoljak: nekem két kutyámat is Dr. MAkai Péter szűrte, és teljesen elégedett voltam vele. Mind a bódítással, mind hogy ott lehettem a kutya mellett.
#3, köszönöm a kifejtést.
8 hónapos a kutyám, és néha ferdén szalad, kidobja bal oldalra a csípőjét, ezért gondoltam, hogy célszerű. Mozogni szeret, a felállás is néha lassabb neki, de van hogy felpattan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!