Szomszéd és kutya? Mi lehet a békés megoldás?
Kertes házban lakunk, van egy kuvasz szukám. A családdal jó fej, kenyérre lehet kenni, de az idegenekkel bizalmatlan, a területét keményen őrzi. A szomszéddal azonos korú (1.5 éves) gyerekeink vannak, akik szívesen trafikálnak, csereberélnek kavicsokat a kerítésen át. (A kerítést mi építettük.) Ha ott vagyok, a kutyát egy pisszenéssel nyugalomra tudom inteni.
Na, ma szólt a szomszéd, hogy mikor nem voltunk itthon, idejöttek a kisgyerekkel a kerítéshez, és a kutya ugatott, nekirontott a kerítésnek; miért nem kötöm meg, mikor elmegyünk?! Igazán ismerhetné már őket. (Soha egy lépést se tettek, hogy jóban legyenek a kutyával.)
Szívem szerint azt mondanám, hogy legyen eszük nem rángatni egy kuvasz kerítését a gazda távollétében; de egyrészt féltem a kisgyereket, másrészt az ő szempontjuk is érthető, hogy a saját kertjükben hadd menjenek oda, ahova akarnak. Én meg ezzel a gőzzel a saját kertemben hadd csináljak azt a kutyával, amit akarok. A kapun van harapós kutya tábla, ott se nyúlkál be senki.
Gondoltam, húzok nádfonatot, csak egy kis rést hagyok, ahol a gyerekek barátkozhatnak, és megkérem őket, hogy ha nem vagyok ott, ne nyúljanak a kerítéshez.
Szeretném békésen lerendezni a konfliktust, de nem vagyok egy nagy diplomata. Mit tanácsoltok?
Eleve nélkülem nem lehetnének kint a gyerekek a kutyával együtt.
Ha pedig nem vagyok ott, kutya bezárva valahova.
Mennyit szoktátok sétáltatni/mozgatni?
A többi idegennel/más kutyákkal hogyan viselkedik?
Csináld meg erős, magas legyen a kerítés. A kölykök pedig játszhatnak ha átmennek egymáshoz, találkoznak játszótéren stb.
Egy kuvasznak a területőrzés a dolga, jól csinálja, emiatt ne aggódj.
A szomszédoddal kellene megértetni, amikor nem vagytok otthon, a kutya védi a lakhelyét. Eleve nem a barátja sem a szomszéd, sem a gyerek. Maga a fajta sem bratyizik a családján kívül másokkal.
Ha nem érti a dolgot a szomszéd, marad a zárt kerítés és a gyerekeknek a közös játékhoz a személyes találkozás.
Én értem, hogy természetes, hogy védi a birodalmát, ha nem vagyunk otthon, de szomszéd finoman szólva sem kutyás. Összetett, emberi gondolkodást vár a kutyától, és eddig nem sikerült megértetnem vele, hogy a kutya-agy nem így működik.
Félek, nehogy bántsák emiatt a kutyámat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!