A kutyám csak jutalomfalattal csinál meg mindent. Ez ellen mit lehetne tenni?
Bocs, félreértettem, amit írtál.
Ha még nem tudja a feladatot, akkor én így csinálnám:
Először is leültetném egy kicsit távolabb, gondolom az már megy. Aztán: "Arnold, gyere ide! Gyere!" - közben kézzel is integetnék, hogy jöjjön, aztán a mondat után megmutatnám neki a jutalomfalatot a kezeim között (ha nem vette a lapot és magától nem indult még meg). Amikor hozzámér, akkor mondanám, hogy "Okos vagy!" és ezzel egyidőben megkapja a jutalomfalatot. Majd leültetném megint, kicsit távolabb mennék és a feladatot ismételném még 1-2-szer, majd innentől kezdve már mehet úgy is, hogy nem mutatom meg neki a jutalomfalatot, amikor hívom, egyszerűen csak előveszek egyet a zsebemből, amikor hozzámér (azaz amikor teljesítette a feladatot). Ennek az a lényege, hogy először jutalomfalattal megmutatod mit kell csinálnia, az elvárt feladatot megismételteted vele még néhányszor így és miután megértette, mehet élesben is a gyakorlás úgy, hogy csak a feladat elvégzése UTÁN kapja meg a jutalmat.
"Az "ül"-t megcsinálja szépen, de csak falattal, falat nélkül nem."
Akkor kezdd ezzel mondjuk, mert ez egy egyszerű feladat. Ha nem ül le magától, csak áll, akkor próbáld meg, hogy a hátsójánál finoman rányomsz egy kicsit, miközben mondod a parancsszót. Előbb-utóbb szerintem rá fog jönni, hogy mit szeretnél és amikor megcsinálja, akkor egyből mehet a jutalomfalat neki. Egyébként kézjelet mutatsz neki ilyenkor? Az is célszerű lenne, ugyanis a kutyánál előbbre vannak a vizuális parancsszavak, (és még előbbre a szaglása), mint a hallása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!