Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Jól csinálnám ezt, ha a...

Jól csinálnám ezt, ha a kutyám nincs szocializálódva?

Figyelt kérdés
A kutyusomra mindenki azt mondja, hogy nincs szocializálódva, vagyis elzártan él, minden hang idegen neki, stb. és nagyon agresszív a kutyákkal szemben, vagyis szerintem inkább csak a szája nagy, inkább fél tőlük, ugyanígy van az emberekkel is. (1 éves hosszúszőrű csivava) és unokatesóméknak van egy törpeuszkárjuk és egy bernipásztoruk, és megbeszéltük, hogy majd egyszer vigyem el oda, meg többször is, hogy ismerkedjen kutyákkal. Szerintetek ez működni fog? Vagy inkább hagyjam ilyennek? Nem akarok elrontani semmit, de ez már nagyon zavar, hogy mindenki azt mondja rá hogy cuki, ő meg el kezdd morogni, mindenkitől fél, ha sétáltatom és jön egy másik kutya föl kell vegyem az ölembe stb. kutyasuli nincs a környéken, szóval szerintetek ez a módszer beválhat, hogy kicsit barátságosabb legyen?
2010. jún. 19. 21:47
 1/9 A kérdező kommentje:
mármint ha sétáltatom azért veszem föl az ölembe mert tuti nekimenne a másik kutyának. még az ölemből is van hogy majdnem kiugrik
2010. jún. 19. 21:50
 2/9 anonim ***** válasza:
87%
Mit akarsz elrontani? Már teljesen tönkretetted a kutyád. Eddig mit csináltál vele? :O Szegény állat... :S És kát kutyától nem fog szocializálódni. Ahhoz több kell. És ne kapodd föl ha a másik kutya nem veszélyes legfeljebb lerendezi és a kutyád megtanulja ki a főnök.
2010. jún. 19. 21:57
 3/9 anonim ***** válasza:
92%
Nyugodtan lepontozhatsz a parasztságom miatt de: teljesen tönkretetted a kutyádat:( Ez a te hibád!!!! Sajnálom szegényt amiatt, hogy te vagy a gazdája:( Hogy lehetett eddig így bánni vele. Szégyen, hogy ezt az egészet le merted írni, hogy mit tettél vele:( Neked nem való kutya!!! S nyugodtan pontozz le, én vagyok a paraszt. Üdv (egy GAZDI)
2010. jún. 19. 22:02
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
tönkretette, vagy eleve ideggyenge szaporított kutya(bár sok kiállítási csivava is az). de azzal h elviszed csak javítasz rajta nem ronthatod már el jobban sztem. max. a nagy kutyáktól is félni fog ezentúl.
2010. jún. 19. 22:05
 5/9 A kérdező kommentje:
hogyhogy mit tettem vele? mióta elhoztuk azóta ilyen, sőt a régi gazdája mondta hogy pár hónaposan is a testvéreit harapdálta. vagy mit rontottam el? azért ha válaszoltok, sőt LECSESZTEK akkor érthetően légyszives
2010. jún. 19. 23:34
 6/9 A kérdező kommentje:
ja és még azt elmondanám, hogy olvastam a szocializálásról, hogy kölyökkorban kell elkezdeni, de mi csak 1-2 hónapja kaptuk, és éppen ezért szeretném megnevelni. nem tudom mennyi számít kölyökkornak, a kutyusom most lett egy éves, de mi csak 8 hónaposan kaptuk, és az előző gazdája pedig jól bánt vele, ezért nem értem mért ilyen. lehetne ám normálisan is válaszolni, sőt a KÉRDÉSRE válaszolni
2010. jún. 19. 23:41
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Jól bánt vele? Hordta egyéb kutyák közé? Gondolom nem.

Ne kapkodd fel! Egyrészt mert ha én jövök szembe veled a két kutyámmal megátkozlak (kivagyok az ilyenektől, fujj).

Másrészt ha pl. póráz nélkül jön szembe egy nagytestű kutya, ne vedd fel, esetleg beszéld meg a gazdival. Hidd el, nem fog nekimenni, vagy ha mégis odakapna, legalább majd lerendezi a nagyobb kutya. Nem fogja megenni a csipszart ne félj! Ha mindig felkapkodod könnyen nagy a pofája a magasból, a biztonságból!

Ocsmány kis dög lehet, de még nem menthetetlen, csak el kéne kezdeni vele foglalkozni. Néha el is engedhetnéd, bár nem írtad, hogy pórázon sétáltatod-e, de ha csak pórázon megy, az is sokat ront a helyzeten. Előbb utóbb el kell vágni a köldökzsinórt...

(persze ha nem hallgat a nevére és még nem volt elengedve, először zárt helyen, kertben, kutyafuttatóban engedd el)

Egyébként jó ötlet először az ismerősök kutyáival kezdeni, de szerintem ne úgy csináld, hogy beviszed a pukkancsot a másik 2 kutya otthonába, mert azok jogosan lesznek mérgesek a betolakodóra. Inkább találkozzatok velük párszor az utcán, semleges helyen!

2010. jún. 20. 03:08
 8/9 A kérdező kommentje:
köszi az értelmes választ. annyira bánt hogy ilyen, és esküszöm eddig mindent megpróbáltam, de tényleg mostmár megpróbálom lecsattolni a pórázt megnézni hogy hogyan viselkedik. ha születésétől fogva nálunk lenne biztos nem ilyen lenne, mert ahogy megkaptuk én minden nap vittem sétálni és akkor vettem észre hogy ez mindd idegen neki, próbálom emberekhez szokatni, az még oké, csak kutyával találkozik ritkán. csak azt hittem így 1 évesen már nincs mit tenni, és már ilyen marad, de remélem tudok rajta változtatni. és a sok rossz válaszra mondom, hogy nagyon rosszul esett mert nekem ő az első kutyám és úgy szeretem mintha a kistesóm lenne vagy nem is tudom. szóval családtagként.
2010. jún. 20. 13:51
 9/9 anonim ***** válasza:

A kutya élete végéig tanítható, nevelhető, nem veszett ügy, csak időigényesebb, mintha kölyökkorban, időben tanult volna meg mindent.

A szocializálás egy hosszú folyamat, és sok dologból tevődik össze.

Pl. alap, hogy a kutya alapvetően biztonságban érezze magát azzal, akivel van. A biztonság érzet párhuzamosítható a tisztelettel, a falkavezérséggel.

Azért, mert kicsi, ugyanúgy kutya, mint egy német dog, ugyanazokat a jelzéseket használja, ugyanúgy kommunikál, stb. A mérete ne tévesszen meg, kutya módjára kezeld, ne úgy, mint egy kis plüss állatot. Őt "alázod" meg az ölbe vétellel, tutujgatással.

Egy jól nevelt csivava stramm, pörgős, kitartó, játékos, lelkes, rosszcsont, "minden jóban, kirándulásban, élményben benne vagyok" kutya.

A falkavezérséghez alapmű. Olvasd el és alkalmazd:

A séta: rendes pórázt használj, ne flexit.

Ajánlom ezt, ez elég hosszú (kiképző póráz, lehet kapni vékonyban is).

[link]

Ha másik kutya jön, soha, DE SOHA ne vedd fel. Persze, hogy őrjöng, hiszen ott van a kezedben, ti ketten együtt f*sza, erős gyerekek vagytok. Mivel a másik kutya és a gazdája elmegy, ezért úgy érzi, hogy ti (ő) nyertetek, és ez ösztönzi, hogy legközelebb is így viselkedjen.

Ha kutya jön szembe, kérdezd meg, milyen az övé. Ha békés, nyugodt, kiegyensúlyozott, engedd oda a tiedet, hadd szagolja meg. Ha morog, agresszív, akkor szidd le! Ha jól viselkedik, dicsérd meg. Csak a tapasztalatok által fogja megtanulni, hogy a másik kutya nem ellenség, nem kell tőle félni.

Minél hamarabb tanítsd meg neki a behívást, minél többet találkozzon póráz NÉLKÜL más kutyákkal. Hidd el, sokkal kisebb a verekedés esélye póráz nélkül, mint pórázon.

A barátnőd kutyáival jó, ha találkozik, de önmagában véve kevés, ehhez heteken, hónapokon keresztül, napi szinten sok-sok kutya kell. És az egyik válaszoló nagyon jól írta, ne a pukkancs menjen be az ő területükre, mert lehet, hogy azt nem díjazzák. Előbb legyen egy nagy, közös séta semleges területen.

Nézd végig ezt a sorozatot, sok problémás, kicsi méretű kutya is van benne.

Ha budapesti vagy környéki vagy, szívesen segítek neked személyesen is, ha igényed van rá.

* Automatikusan eltávolított tartalom.
2010. jún. 20. 16:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!