Ha sajat magamra tamadtatom a kutyam (csibesz karral) az baj? Mennyire jo?
Egyáltalán nem jó....
Nem tudod mit-hogyan kell.
Nagyon sok, igazából majd em minden IPO-s, ringes magára is fogattja a kutyákat, mert nincs lehetősége heti 3-4 alkalommal őv-re járni. És mert sok feladatot könnyebb magunkon tanítani, ahol a kutya mégis egy alacsonyabb ösztönszinten van. De ahogy írták is, magadra védős ösztönt nem vagy csak alig lehet építeni. A gazda felé sosem fog olyan agressziót mutatni a kutya, mint a segéd felé.
Egyébként mi lenne a célod ezzel?
Mint laikus mondanám: szerintem nem baj, de kizárólag tudatos, hozzáértő kiképző próbálkozzon meg ilyesmivel.
ŐV során bárkire tudni kell ráirányítani a kutyát, a csibészkar és a vezényszó a fontos. A lényeg, hogy parancsra tanuljon meg támadni, és arra a személyre, akire te azt mondod, hogy rohanja le.
Pl. dogdancingnél is simán magukra ugratják a kutyát, nincs ebből probléma, de alapvető, hogy ilyesmit csak kérésre produkáljon a kutya, egyébként nem teheti meg.
Viszont ha semmi tapasztalatod a csibészeltetésben, otthon, nulla tudás nélkül ne próbálkozz vele, mert ráfázhatsz. Egyébként is könnyű elrontani a nevelést, emiatt meg felvehet rossz szokásokat, akár veszélyessé is válhat. Túl komplex és nagy volumenű feladat ez ahhoz, hogy otthon sufnituning módra kezdj bele...
Otthoni csibészélés veszélyes,szerintem.
Nem egy esetről tudok ahol otthon haverokkal úgy gondolták milyen jó lesz hergelni a kutyát,meg suli nélkül is megoldják. Ja csak éppen egy család tag jött haza és a kutya neki ment. Másiknál a nagy mamát tépte meg a kutya.
Szerintem ez az otthoni csibészelés nem jó ötlet,össze kavarodhat a kutya.
Utolsó, ha nem értesz hozzá, ne írj róla! Az őv két részből áll: zsákmányból, ami a karra irányul és védőből, ami csak a segédre irányul. És védőből kell nagyobb arány! Az meg teljesen mindegy melyik kézre fog a kutya, ha a másik kézzel tud terhelni a segéd! Gondolkozz!
Ha szerinted ez egy show, akkor próbálj meg egyszer beállni kar nélkül egy jó kutyához, csak ne csodálkozz, ha megfog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!