Miért vagytok ennyire szigorúak, hogy a kutya ne válogasson?
Nem produkálni szeretnék, sem veszekedni senkivel. Egyszerűen csak érdekel, hogy sok feltett kérdésre az etetéssel kapcsolatban, mindig érkezik olyan válasz: hogy ne a kutya válogasson. Persze az ember törekszik, hogy minél egészségesebben etesse a kedvencét, de mivel nem egyfajta egészséges kutya étel van, így miért nem lehet megengedni, hogy a kutya válogasson közte, melyik az, amit szívesen enne? (kérdésből a barfot teljesen kizárnám) Van többféle vitaminos, egészséges táp, és kiegészítő is. Akik annyira szigorúak, hogy "tedd le, ha nem eszi vedd fel, este, vagy másnap újra tedd le, és egy idő után megeszi" elven gondolják a normális etetést, azok mit szólnának, hogy 1 féle egészséges ételt leraknának elé, és annyi, ossza be? Amíg az ember is válogat az egészséges étel között is, mert nem szereti az egyik a répát, a másik az almát, a harmadik a brokkolit stb.. akkor ők miért nem eszik meg? És mi lenne, ha csak azt kapná, mert egy felette álló személy etetné, és gondoskodna róla?
Nem értem ezeknek az embereknek a gondolkodását. Hű követője vagyok a kutyás kérdéseknek, és amire tudok válaszolok én is szívesen, de az ilyesfajta válaszokra ki szoktam akadni.
Én pl több féle egészséges prémium minőségű táppal próbálkoztam, és megálltam annál, ami nem okozott sem hasmenést, és SZÍVESEN fogyasztja a kutyám is.
Én mindig ezt a módot szoktam ajánlani a válogatós kutyáknak amit leírtál, de: ezt azoknak a gazdiknak ajánlom, akik azt mondják hogy "a kutyám nem eszi meg a tápot, ezért konzervet, kutyaszalámit és párizsit adok neki". Tehát ez nem jó. Az ilyen kutya ne válogasson. Nem azt mondom hogy két-három jó táp között ne válogasson, hanem azt, hogy a szemét étel és a normális étel között ne válogasson. Mi se eszünk évi 365 nap mekis kaját meg chipset, ha valaki konzerven meg kutyaszalámin, házikoszton tartja a kutyát az pont olyan. Nagyon finom, a kutya szereti, de nem megfelelő táplálék, pont mint a gyorskaják. És persze az ehhez szokott kutyáknak ha lerakják a tápot nem eszi meg, mert várja hogy kapja a sokkal finomabb kaját. Az olcsó hulladék tápokkal mint a sajátmárkások és a pedigree ugyanez a helyzet, nem megfelelő tápok, de tele vannak ízfokozóval és a kutyák szeretik, ami egy ördögi kör.
Szóval nem azt mondom hogy ne próbáljon ki az ember több tápot, mert minden kutyának más az ízlése, de ne engedje a kutyáját válogatni a nem neki való kaják és a neki való kaják között.
Egyrészt szerintem egy kutyának nincs akkora igénye a változatos ízekre. Az én kutyám, ha élete végéig májkrémet kapna, akkor is boldog lenne :D
Másrészt ez nem feltétlenül kizárólag a kajáról szól, hanem arról, hogy ki a falkavezér. Te adod a kaját, ha nem kell, elveszed, mehet aludni. Ez is és egy csomó apróságnak tűnő dolog alapozza meg azt, hogy a kutyád tudja, nem ő a főnök. Én próbáltam egyszer vele, hogy hagytam válogatni, és egy idő után minden téren borzasztóan erőszakos lett, szinte terorizált, azt hitte majd ő dönti el, mi hogy lesz.
Szerintem ez áll alapvetően a háttérben és nem az, hogy ne hagyjuk többfélét enni.
Oké, igazad van! Miért ne azt egye a kutya, amit szeret?!
Biztos azok a "szigorú" gazdik, akiket látok néha, hogy odasóznak a kutyára, vagy csúnyán bánnak vele. Ezeknek csak azért kell állat, hogy legyen kin bosszút állni amiért nekik se volt jó sorsuk pl. gyerekként...
4 - Ha a kutyámnak azt adnám, amit szeret, akkor nem húzná sokáig.
A kutyák például imádják a csokit.
Az előző kutyámnak magam állítottam és főztem az ételét, a mostani sokkal jobban szereti a tápot.
Persze kap csontot és húst, de a fő tápláléka a jó minőségű kutyatáp.
Figyelembe veszem, ha nem szeret valamit, de arra nagyon ügyelek, hogy mindent megkapjon amire szüksége van.
Épp azért vagyok szigorú a kutyám étrendjével, mint ahogy az édesanyák is szigorúak, ha a gyermekük nem hajlandó megenni a finom, egészséges ebédet, hanem inkább teletömnék magukat csokoládéval és chipssel.
Tudom, voltam kisgyermek :)
1. Én fizetem a kajáját
2. Ha rajta múlna kaviárt enne bárány sülttel...
3. Nyilván inkább olyat veszek, ami neki is ízlik. De az igazság az, hogy szívesebben eszi a kiflit, mint a bármelyik tápot... Így muszáj volt kicsit "kényszeríteni"
Mióta a leteszem-elveszem szabályt követem, végre nem fintorog mindenen. Mostmár a tápot is jó ízűen eszi. A bárányos-rizses tápokat kimondottan szereti. Most is ilyet eszik.
Az első leírta a lényeget.
Ha van 2-3 ugyanolyan jó minőségű, egészséges táp, akkor nyilván dönthessen a kutya arról, hogy melyik ízlik neki.
A gond akkor szokott lenni, amikor a gazdik azt írják, hogy "Fifike nem eszi meg már a májast sem, úgyhogy most báránysültet fog kapni, hátha azt szereti a drágám..."- Na erre szokták/szoktuk írni, hogy ne válogasson a kutya, hanem egye meg amit elé raksz.
Mivel a kutya nem tudhatja, hogy hosszú távon mi a jó neki, ezt a felelősségteljes gazdájának kell tudnia. Olyanok mint a gyerekek amúgy. Kis koromban én is folyton csak mekis kaját meg édességet zabáltam volna, de így visszagondolva örülök, hogy a szüleim nem engedték, hanem ráneveltek hogy normális, egészséges ételeket egyek.
Én szintén háklis vagyok az etetésre, csak a túlsó végről...sok esetben a válogatás csak elkényeztetettség kérdése, és a gazdi hagyja hülyére venni magát. Na, az ilyen kérdésre méltán kapja az általad felvázolt feleletet. Igenis álljon a sarkára, kezdjen el ő diktálni, ne a kutya mondja meg a frankót. Ha egy Platinumot nem enne meg, de a szagos-színes Darlingot igen, akkor nem lenne célszerű ugye kiszolgálni az ízlését. (Az ember-kutya táplálkozására hozott példád amúgy nem állja meg a helyét, mivel az állatnak jót tesz a kiegyensúlyozott, kiszámítható tápanyagbevitel, mi meg ennél kicsit bonyolultabban vagyunk összerakva -de ezt is biztos számtalanszor olvastad itt az "etetés-náciktól").
Ha pedig az ebnek van kedvence, de amúgy mindent megeszik, akkor hajrá, kapja azt, amit imád, szerintem ez evidens, ebből még soha nem is láttam vitát.
Egy egészséges kutya pedig egyen meg mindent, az a természetes viselkedése. Egy alkalom volt, amikor elé tettem a tálat, és csak bámult rám sután: amikor a társa beteg volt, és ő ettől padlóra került lelkileg. Ekkor természetesen nem vettem el előle az adagját, együtt érzően biztattam őt, noszogattam, míg lassacskán ki nem ürült a tál.
Ebben a témában egyébként kissé vaskalaposnak tekintem magam. "A kutya a farkastól származik", és etetéskor veszem észre leginkább a hasonlóságot, szeretem nézni, ahogy bármit bepuszil. Olyankor kerek lesz a világ fél percre.
Úgy neveltem, hogy egyen meg bármit, amit elé rakok. Mint a gyereknél, én a felnőtt, a gazdi vagyok az, aki jobban tudja, mi a jó neki. Próbáltunk már életében pár márkát egyébként, de mindet ugyanúgy falta, a kedvenc tápja a "sok". :)
Számomra a nem-evés, a vacillálás, a válogatás a betegség előjele, így mindig árgus szemmel vizslatom, hogy milyen az étvágya, ki vagyok rá hegyezve. Ezt egy finnyásabb ebnél pl. nem tudom, mennyire lehet kivitelezni.
Egy tip-top kutya bizony egyen csak meg mindent, az a normális. (Na jó, egyszer kapott egy egész pontyfejet -teljesen megértettem, amiért csak a nyalogatásig jutott vele :))
Egyetértek az utolsóval.
Amúgy az én kutyám is ilyen. Mindegy, hogy mit tennék elé, 10 másodperc alatt beporszívózza. Úgyhogy általában nem olyanok mint mi, hogy ezt a kaját nagyon szeretem erre meg finnyáskodok, hanem bármit elfogadnak ami kaja, mert az ösztöneik ezt diktálják. Szerintem ez a normális amúgy, az már régen rossz ha egy kutya válogat, annak valami baja van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!