Hogyan taníthatom meg a kutyámnak, hogy csak egy bizonyos szó kimondása után kezdjen el enni?
Nekem pár nap alatt, még kicsiként tanulta meg. Visszafogtam, letettem neki a kaját, vártam pár pillanatot amíg lenyugodott, és utána a "tiéd" parancsszóra odaengedtem.
Ha már tudja hogy ül/marad, akkor ültesd le, tedd le a kaját, és utána jelezd neki, hogy ehet.
Úgy is csinálhatod, hogy leülteted, és leteszed a tálat. Ha felugrik, menne enni felemeled, visszaülteted. Ha helyben marad mondod a parancsszót, és maga az étel lesz neki a jutalom. Általában nagyon könnyen megtanulják.
Úgy, hogy minden nap gyakorlod vele. Pár hét, mire megtanulja.
Először is tanítsd meg neki az "ül" parancsot. Utána minden este, amikor hozod az ételét, állj meg előtte a tállal, és mondd neki: "ül!" Eleinte csodálkozni fog, hogy mi ez, de aztán le fog ülni. Ekkor tedd le a tálat. Még le sem fog érni a tál a földig, máris fel fog pattanni hogy rávesse magát, de akkor egyenesedj fel, emeld fel a tálat, és szólj rá megint: "ül!" Ezt játszd vele, amíg ülve nem marad. Meg fogja érteni, hogy ülnie kell. Az is működik, hogy valaki visszafogja, lenyomva tartja, amíg meg nem kapja a parancsot, hogy ehet.
Nálunk ez a "tied!" szó, egy gyenge lökéssel a nyakon. Az utóbbi azért, hogy ha egy csibész kifigyelné, mi a parancs, akkor se tudja megmérgezni őket. A német juhászaim nagyon jól megtanulták ezt, semmilyen ételhez nem nyúltak parancs nélkül. Még azt is meg lehetett csinálni, hogy otthagyom őket az étellel, és ültek tovább, nézték sóvárogva, de nem nyúltak hozzá, míg a "tied!" el nem hangzott, a nyaklökéssel egyetemben.
Gyakoroltuk persze azt is, hogy csak mondtuk a parancsot, de nem löktünk. Ha így próbált enni, azonnal elvettük tőlük a tálat. Azt is hamar megtanulták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!