Felesleges az ivartalanitas?
Nekem halt meg kutyám emlődaganatban. Ennek már több, mint 10 éve, az ő fiatal korában még nem volt elterjedt az ivartalanítás.
Amennyit szenvedett, amilyen fájdalmai voltak, amilyen borzasztó állapotban volt, azt senkinek sem kívánom, hogy lássa. Nálam nem fog ez még egyszer megismétlődni. Legkésőbb nyugdíjazáskor ivartalanodik mindenki.
Ilyenekbe én is mindig belefutok. Az az igazán szomorú viszont, mikor a kutyafuttatón vagy az utcán megismert "kutyás" emberek nyilatkoznak hatalmas hülyeségeket, mint pl.: "Pedigreet eszi a kutya, én megveszem neki a jó minőséget!" "Mi az a pointer?" "Nekem ez az első FAJtiszta kutyám" "Amikor Buksinak kölykei születtek..." (fajtajellegű keverék kutyáról van szó).
Sokszor kedvesnek, értelmesnek megismert gazdiktól hallom ezeket, és nagyon nehéz mosolyt erőltetni a képemre.
A kérdésedre válaszolva, sok előnye van, és ilyen fiatalon elvégezve hihetetlenül hamar regenerálódnak. Hátránynak az ellustulást, elhízást mondják. Tény, hogy általában kevesebb kajára van szüksége egy ivartalan kutyának, de egyede válogatja. Sosem értettem miért kell elhízlalni a műtéten átesett kutyákat. Ha sok neki a régi adag/nem mozogja le akkor kapjon kevesebbet és kész.
De a legtöbb kutya akit ismerek semmit sem változott ivartalanítás után, csak pl. a kanok leszoktak a szukák hajkurászásáról, illetve kevésbé lettek dominánsak (ez sem minden kutyára igaz.)
Le fognak pontozni úgyis, de az esetek nagy többségében valóban felesleges.
A legtöbb betegséget nem lehet ezzel megelőzni, szóval ez egy rossz érv.
Nekünk elég sok kutyánk volt, egyik se volt ivartalanítva, de egyiknek sem lett olyan betegsége, ami az ivartalanítás hiányából fakadna. Szép is lenne, ha a természetben az összes ivaros állat idő előtt elpusztulna ivarszervi megbetegedésekben... Elég hamar kihalt volna a kutyafélék családja.
Persze, akinek ez a fixa ideája, hogy ivartalanítani kell, akkor tegye... Nem lesz állatkínzó ennyitől, akár ivartalanít, akár nem.
Utolsó a természetben nem is élnének 12-14 évig. És valóban minden betegséget nem lehet elkerülni de kan kutyáknál a heredaganatot, májsejtes basidiomat, prosztatagyulladás és daganatot, szukáknál méh és petefészek cisztát/daganatot, mukometrát, pyometrát igen valamint az emlődaganat kialakulásának az esélye is csökken 80%-kal.
Kérdező. Mondd meg a keresztanyádnak, hogy inkább egy fiatal egészséges kutyát ivartalaníttatsz minthogy idős korában kelljen életmemtő műtétet végezni rajta.
Van több ezer betegség amiben egy kutya meghalhat. A méhgyulladás, emlődaganat, hererák... elég gyakoriak. Ha legalább ezek nem lesznek már opciók az is jobb mint a semmi, főleg, hogy a kutya nem szenved hiányt a műtét után sem semmiből.
Ilyenkor mindig azzal jönnek, hogy élt x kutya 20 évet ivarosan. Hú, micsoda érv, z kutya meg 1 évesen meghalt. Ugyanez az állítólagos moslékon élt 18 éves kutyával aki soha nem volt beteg (érdekes módon mindenkinek aki támogatja a maradékokat van ilyen kutya az ismeretségi körében.. nyilván.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!