Akik azzal erveltek, hogy a nag kert eleg a kutyanak nem gondoltok bele, hogy milyen rossz lenne nektek ha egesz eletetkben el sem hagyhatnatok a telketeket+hazatokat?
A parkba menet érik ingerek :)
Busz, autó, másik kutya, új szagok, hangok amiket mi nem is hallunk, állatok.
Amikor te elmész sétálni nem figyeled, hogy a levegő is más, mint amikor a kertben vsgy? :O
"A parkba menet érik ingerek :)
Busz, autó, másik kutya..."
Ugyanígy elmegy az autó meg a busz a ház előtt, emberek járnak az üzletbe, gyerekek mennek haza iskolából...érvelésed nem a legjobb.
Kitettek egy kérdést, válaszoltam. Nem saját kútfőből, hanem kiképzők, etológusok, szakértők szerzeményei/videói/személyes tréningjei alapján.
A séat esszenciàlis egy kutyának, a lételeme, a falkàjával. Ha tetszik, ha nem, ez egy tény. Mindannyiunknál komolyabb szakértők mondják ezt ki feketén fehéren. Itt nincs vita. Ut ttények vannak, és lusta enberek, akik kerti dísznek tartják a kutyát lusták tenni érte, és ezért nem fogadják el a világ legkomolyabb kiképzői által alátámasztott tényeket.
Egy másik kérdéshez írtam, ahol felmerült, hogy a lakásban kutyát tartani állatkínzás:
"Van nálunk a lépcsőházban 2 bichon, állandóan ugatnak ha valaki elmegy az ajtó előtt, flexi pórázon rángatják végig a gazdájukat az utcán, és rendszeresen acsarkodnak az én kutyámra ha összetalálkozunk. Az enyém még kölyök, de nagyobb testű, ezért a kedves bichon gazdik tőle féltik a kis fehér megöllek gombócokat. Pedig neki egy hangja sincs, és nagyon barátságos.
Ismételten, itt sem a kutya mérete, hanem a gazda inkompetenciája okozhatja a gondokat. Mi általában mezőn sétálunk, a külvárosban élünk. De ha tényleg a városközpontban kéne megoldanom akkor is keresnék kutyás parkokat, vagy elmennék kocsival valami túrahelyre, a betonos séta elég unalmas, és nem is túl kellemes sokszor.
Meg lehet oldani, hogy jó legyen a kutyának, csak megfelelő elhatározás kell hozzá, és amit mindig hangsúlyozok jó fajta és kutyaválasztás.
A lakásban tartásnak is van sok előnye, és a kinti tartásnak is. Egyik sem rosszabb a másiknál, ha rendesen csinálják, és a kutya minden igénye ki van elégítve. Ugyanúgy lehet az udvaron is "kínozni" kutyát, ha elhanyagoljuk, nem visszük sétálni akkor ez igenis kínzás tud lenni.
A lakáskutyák naponta többször vannak sétáltatva jó esetben, már csak az eü. sétákat számítva is, és sokkal több időt töltenek a gazdájukkal. A békés együttélés miatt a nevelésre is nagyobb figyelmet fordítanak sokszor, ami már alapból egy nagy plusz pont.
Mikor falun laktunk, és kint voltak a kutyák (apám nem engedte, hogy bejöjjenek) akkor is mindig mentünk sétálni, de az évek alatt max 2 olyan emberrel találkoztam, akik hasonlóan gondoskodtak a kutyákról. 99%ban kinti, "házőrzők" lakták a helyet, mindig ment az őrjöngés, ha a faluban sétáltunk.
Ezzel szemben a városban nagyon sok kutyást ismertem meg, van, hogy fél napokat kint vagyunk, túrázunk közösen a kutyákkal. Érdemes megjegyezni, hogy ezeknek a barátoknak a kutyái mind közepes, vagy nagyobb testűek (beagle, német vizsla, aussie, labrador, goldi), plusz van egy szálkás tacsink, aki az ásás mestere. A mopszokat, bichonokat csak a betonutakon látni, pedig biztos vagyok benne, hogy ők is örülnének egy nagyobb sétának.
Tapasztalatom szerint tehát igenis jobban odafigyelnek a lakásban élő, főként nagyobb kutyák lemozgatására. Ezek a kutyák egy hét alatt többet tapasztalnak, mint egy csak udvart látott kutya 1 év alatt. "
Ezzel a cikkel is nagyrészt egyetértek, szerintem érdemes elolvasni: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!