Kutyát vettem Feljelenthet ez alapján engem?

Első körben totál felháborodtam.
Bárkitől is vetted a kutyát tuti nem "tenyésztő" csak annak mondja magát.
Mivel semmilyen feltételről és megállapodásról nem készült szerződés, mondhat ő is te is azt amit csak akarsz, vagy akar. Persze feljelenthet. Mert ez ilyen, de mivel a kutya eredeti papírjai nála vannak, majdnem biztos hogy a bíróság neki ítélné a kutyát, bár még mindig ott a kérdés, hogy miért nem jelentette a "lopást".
Sajnálatos módon a chip nem jelöl tulajdonjogot. Mivel bármikor elmehetsz egy állatorvoshoz aki átírja neked mert ismer, ahogyan azt már előttem említették is.
Tanulság:
Ilyen dolgokat mindig szerződésben tanúkkal kell rögzíteni. Ha nincs pénzed valamire, ne vedd meg szóbeli "részletfizetési" feltételekkel, mert tuti csőbe húznak.
Szegény kutya.... :(

11,12,15,
Tanácsait. Védd le magad.

Mindenről készíts felvételt, vagy neten naplózd, csinálj képernyőképet. Mivel nálla van a törzslap, származásilap, eredeti oltásikönyv így a kutya alapértelmezett, jogos tulajdonosa ő. Neked kellene bizonyítanod valamivel, valahogy ennek ellenkezőjét.
Sajnos a lopás is megállhat, ha aztmondja, hogy csak ideiglenesen adta neked a kutyát, és te a kérésére nem adtad visza a kutyáját. Ez esetben a eltulajdonlás, jogellenrs birtoklás időpontja az a nap amikor megtagadtad a tulajdona visszaszolgáltatását. Ezenkívül jogszerint lehetősége van elöbb önerőből megkísérelni a tulajdona visszaszerzését, és csak ennek meghiúsulása esetén kérni a hatóság segítségét. Szóval ilyen hülyeséggel, hogy hónapok óta nállad van mért csak most jelenti a lopást sajnos semmire sem mész.
Szóval bizonyítanod kell, hogy ő szabad akaratából, ellenszolgáltatásért (pénzért amit megállapodás szerint megkapott) vagy ellenszolgáltatás nélkül (ajándékozta) a kutya tuladonjogát rádruházta. Ha ezt nemtudod bizonyítani visszakapja a kutyát és a kólykeit. A pénzbeli követelése más tészta, polgári peres eljárásban követelhet tőled kártérítést de ez esetben öt terheli a bizonyítási kötelezettség, hogy a dologban (azaz a kutyájában) kár keletkezett amíg nállad volt, vagy neki kára keletkezett (azidő alatt amig jogellenesen nállad volt a kutya) abból, hogy nem birtokolta a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!