Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutyát vettem Feljelenthet ez...

Kutyát vettem Feljelenthet ez alapján engem?

Figyelt kérdés
Vettem egy felnőtt kutyust , a tenyésztővel nem csak pénzben hanem kölyök vissza téritésben is megálapotunk. gy szólt az egyesség : fizetek 100e ft az Átvételkor (fizetve) majd adok neki 3db kiskutyát a következő 2 alomból . 4 kiskutya született ebből most egyet elvitt . és követel még tőlem 2x250eft hogy az a másik 2 kölyök ára és hogy adjam oda neki hiába van még nálam 3 kicsi . mondtam neki hogy nincs ennyi pénzem és hogy vigye a kutyusokat és adja ő el. Erre megfenyegetett ha 1 héten belül nem fizetek feljelent hogy eloptam tőle a kutyát a 3 kölykével együtt . Ebbe az a rossz hogy sajnos se a anyakutya oltási könyvét nem kaptam meg se szerződést nem iratott velem igy simán feljelenthet. csak a 3 kölyök oltási könyve van nálam .
2018. márc. 14. 00:48
1 2
 11/19 bollocks ***** válasza:
100%
Gyanítom, hogy már egy ideje nálad van a kutya, készültek róla fényképek a családban, az ellés miatt voltatok vele állatorvosnál, stb. Innentől kezdve hiteltelen lesz a másik fél feljelentése hónapokkal a gazdaváltás után (legalábbis ha tőlem ellopják a kutyámat, azonnal észreveszem).
2018. márc. 14. 10:06
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
Ez marhára nem úgy megy, hogy csak úgy feljelent lopásért. A rendőrség megkeresne téged, te előadnád a sztorit, erre közölnék, hogy ez egy tulajdonjogi vita, nem bűnügy, úgyhogy nem foglalkoznak ezzel, az ilyeneket egy polgári perben lehet rendezni. Te természetesen tanúkkal tudod igazolni a történeted és hogy már jó ideje nálad van a kutya, nyilván össze lehetne még kaparni egyéb bizonyítékokat is, híváslisták, emailek, cellainformációk, akármi. Nem úgy megy ez, hogy nálam van egy oltási könyv, aztán már mehet is a feljelentés lopásért. Hajtsd el a francba és egy közjegyzővel küldess neki egy levelet (közjegyzői kézbesítés), amiben felszólítod, hogy a korábbi szóbeli megegyezésetek értelmében (ezt részletesen és pontosan kifejted, mikor mi történt és miben egyeztetek meg) azonnal vegye át a másik két kiskutyát is, részedről ezt a megegyezésetek teljesítésének tekinted és ha 8 napon belül nem veszi át, akkor onnantól a saját tulajdonodnak tekinted őket és további követeléseket nem vagy hajlandó teljesíteni, de annak a lehetőségét fenntartod, hogy a kiskutyák kapcsán keletkezett további költségeidet polgári peres eljárásban követeled tőle. Na, erről a levélről kapsz egy közhiteles másolatot a közjegyzőtől, ha mégis jönnek a rendőrök, ezt szépen odaadod nekik és ez szerintem meg is győzi őket arról, hogy ne folyjanak bele az ügybe.
2018. márc. 14. 11:04
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Ja és innentől bármikor bármiről tárgyalsz vele, azt rögzítsd valahogy.
2018. márc. 14. 11:12
 14/19 anonim ***** válasza:
91%

Első körben totál felháborodtam.

Bárkitől is vetted a kutyát tuti nem "tenyésztő" csak annak mondja magát.

Mivel semmilyen feltételről és megállapodásról nem készült szerződés, mondhat ő is te is azt amit csak akarsz, vagy akar. Persze feljelenthet. Mert ez ilyen, de mivel a kutya eredeti papírjai nála vannak, majdnem biztos hogy a bíróság neki ítélné a kutyát, bár még mindig ott a kérdés, hogy miért nem jelentette a "lopást".

Sajnálatos módon a chip nem jelöl tulajdonjogot. Mivel bármikor elmehetsz egy állatorvoshoz aki átírja neked mert ismer, ahogyan azt már előttem említették is.

Tanulság:

Ilyen dolgokat mindig szerződésben tanúkkal kell rögzíteni. Ha nincs pénzed valamire, ne vedd meg szóbeli "részletfizetési" feltételekkel, mert tuti csőbe húznak.

Szegény kutya.... :(

2018. márc. 14. 11:24
 15/19 anonim ***** válasza:
80%
Nem így van, lopással egyáltalán nem ilyen egyszerű megvádolni valakit. Eleve a lopásnak van egy időpontja és helye, ez egy konkrét aktus ugye. Honnan és mikor lopta el, hogyan lopta el? Betört vagy hogy? Hogy van akkor hónapok óta nála a kutya, amit nyilván X számú tanú tudna igazolni? Ha hónapokkal ezelőtt történt, miért most jelenti be? Ez az egész lopás dolog két perc alatt összedőlne már a rendőrségen, bíróságra el se jut. Ezt persze tudja emberünk is, csak fenyegetőzik. Amit tehet az annyi, hogy perel, ami részéről ugyanúgy kétesélyes, tekintve, hogy szerződést ő se tud felmutatni. A kérdező egy csomó mindennel alá tudja támasztani az igazát, azt mondja, a fedeztetést ő intézte, ez ugye újabb tanúkat jelent, állatorvos szintén satöbbi-satöbbi. Az előbb általam vázolt felszólítás erősítené a pozícióját a bíróságon, ha per lesz (kétlem amúgy), mert akkor ő bizonyíthatná, hogy már az emberünk hülyeségei (feljelentés? polgári per?) előtt is az volt az álláspontja, ami, nem később agyalta ki.
2018. márc. 14. 11:55
 16/19 nemdogma válasza:

11,12,15,

Tanácsait. Védd le magad.

2018. márc. 14. 17:01
 17/19 A kérdező kommentje:
Facebookon beszéltünk meg mindent az menyire számithat?
2018. márc. 14. 21:42
 18/19 anonim ***** válasza:
91%

Mindenről készíts felvételt, vagy neten naplózd, csinálj képernyőképet. Mivel nálla van a törzslap, származásilap, eredeti oltásikönyv így a kutya alapértelmezett, jogos tulajdonosa ő. Neked kellene bizonyítanod valamivel, valahogy ennek ellenkezőjét.

Sajnos a lopás is megállhat, ha aztmondja, hogy csak ideiglenesen adta neked a kutyát, és te a kérésére nem adtad visza a kutyáját. Ez esetben a eltulajdonlás, jogellenrs birtoklás időpontja az a nap amikor megtagadtad a tulajdona visszaszolgáltatását. Ezenkívül jogszerint lehetősége van elöbb önerőből megkísérelni a tulajdona visszaszerzését, és csak ennek meghiúsulása esetén kérni a hatóság segítségét. Szóval ilyen hülyeséggel, hogy hónapok óta nállad van mért csak most jelenti a lopást sajnos semmire sem mész.

Szóval bizonyítanod kell, hogy ő szabad akaratából, ellenszolgáltatásért (pénzért amit megállapodás szerint megkapott) vagy ellenszolgáltatás nélkül (ajándékozta) a kutya tuladonjogát rádruházta. Ha ezt nemtudod bizonyítani visszakapja a kutyát és a kólykeit. A pénzbeli követelése más tészta, polgári peres eljárásban követelhet tőled kártérítést de ez esetben öt terheli a bizonyítási kötelezettség, hogy a dologban (azaz a kutyájában) kár keletkezett amíg nállad volt, vagy neki kára keletkezett (azidő alatt amig jogellenesen nállad volt a kutya) abból, hogy nem birtokolta a dolgot.

2018. márc. 15. 08:37
 19/19 anonim ***** válasza:
nem jelenthet fel
2018. okt. 20. 04:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!