Szabad így kutyát tartani?
Eredetileg első kutyusom menhelyről van örökbe fogadva, 15kilós keverék, már 12 éves, 10 éve van meg. Ebben a 10 évben lettek még kutyák.
Találtam egy labrador keveréket, 6 éves, 45kilós.
Gyepiről altatás elől mentettem egy pamacsot, 5kilós szőrös keverék, 4 éves.
Rokonoktól szintén altatás elől egy kuvasz-golden keverék, 7 éves, 40kilós.
És nemrég találtam egy alom kiskutyát, akik 5en voltak, 2 a helyszínen elpusztult, 3-at hazahoztam, akikből egyet sikerült gazdához juttatnom, még piciként. Ez a két rosszaság "már" 5 hónapos(4hetesek voltak, mikor találtam őket), jelenleg 8kilósak, nem tudom mekkorák lesznek, azt se, hogy mire hajaznak, de ilyen kamasz kutya vhogy senkinek nem kell, de kizárt, hogy menhelyre adjam őket, meg már nagyon megszerettem őket.
Tartható 6 kutya egy 96 négyzetméteres lakásban? Úgy, hogy nincs udvar? És mi lesz, ha rám marad még több kutya? Egyik barátnőm terhes és egyre inkább nem bír a kutyájával és ő is nekem akarja adni örökbe a kutyát(30kilós staffi) egy két hónap múlva. Ez így nem lesz jó, ugye? :$$$
"Amúgy társasházban szabályosan szerintem a közös képviselő engedélye is kéne ennyi kutyához. Lehet az adott ház alapító okirata szerint egy darab kutyát se lehet tartani jóváhagyás nélkül, vagy max. csak 1-et. (Szóval hivatalosan nagy eséllyel már magában az épületben is szabálytalan, ahol laksz...)"
Ez egy nagy hülyeség :))))
A közös képviselő és a SZMSZ nem pofázhat bele egy kormányrendeletbe!
Szomorú, hogy sötétség vagy rosszindulat van még a fejekben :(
Pontosan! A fenti linkből idézve nem nagyon szólhatnak bele a "kedves" szomszédok. A közös képviselő meg pláne, ő egy alkalmazott, már nehogy ő szabja meg mennyi eb lehet törvényileg egy ingatlanban. Nevetséges :)
"Utóbb a Parlament visszaadta az önkormányzatok állattartási rendelet alkotási jogkörét, de ennek korlátait a Kúria önkormányzati tanácsa (Köf.5046/2013/7.számú határozatában) már az alábbiak szerint megszabta: „Végezetül a Kúria Önkormányzati Tanácsa megjegyzi, hogy az állattartás helyi szabályozásával összefüggő központi jogszabályok 2013. január 1-étől ismét megváltoztak. Az ekkor hatályba lépett Ávtv. 49. § (6) bekezdése felhatalmazást ad a helyi önkormányzat képviselő-testülete számára, hogy a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályait rendeletben határozza meg. Ennek során is figyelembe kell azonban venni a Kormányrendelet hatályban maradt szövegét.” A fenti ítéletek és alkotmánybírósági állásfoglalások tehát egyértelművé tették a jogi helyzetet. Akkor lehet beleszólni a szomszéd állattartásába, ha az állat érdeke úgy kívánja, azaz a tulajdonos nem az állatvédelmi jogszabályokban leírt módon tartja, illetve, ha a környező lakóközösség kialakult élet és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül zavarja."
Köszönöm a válaszokat.
Kiszámoltam, van elegendő hely számukra(főleg, hogy a két kiskölyök kivételével mindegyik csak fekszik egy helyen, max a fekhely-vizestál távot teszik meg), éheztetve nincsenek, mozgatva rendszeresen vannak.
Hangjuk nincs egésznap, szoktam beszélgetni a szembe/mellettem lakókkal, mindig mondják, hogy nem is venni észre, hogy lakik kutyus.
Csak a két öthónapos randalírozik néha, de ugatni Ők sem szoktak.
Köszönöm szépen. De miért hajlamosabbak betegségre/rossz idegrendszerre?
Amúgy igen, lehet, hogy az lesz, hogy a két picurt jelentem vmi állatvédő szervezetnek és addig maradnak, amíg nem lesz gazdiuk. Viszont van egy rosszabb, hogy őket valószínű már csak párban fogom adni.
Illetve megbeszélem a bnőmmel, hogy a staffiját is csak addig vállalnám, amíg nem bír vele foglalkozni rendesen, mondjuk fél év, egy év, nem tudom, nincs gyerekem:D
Mert jön a tavasz, rengeteg új alom lesz, ezáltal rengeteg kidobott kutyus, biztos "belebotlok" vkibe.
Ja amúgy volt még 9 talált kutyus, akiket egyesével találtam kidobva, de nekik sikerült gazdit találni, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!