Kutyusomnak szeretnék sajátkezűleg jutalom falatot sütni, tudnátok receptet mondani?
Egészséges jutalomfalat:
"Hozzávalók 100 darab jutalomfalathoz:
• 300 g darálthús
• kb. 50 g lenmagpehely
• kb. 50 g natúr zabpehely
• 1 tojás
• ¾ reszelt alma
• ½ reszelt répa
• 1 tk. kurkuma
• ½ tk. gyömbér
• kókuszolaj
A darált húst kókuszolajon lepiritottam, majd amint egy kicsit kihűlt, a könnyebb formázhatóság kedvéért még egy kicsit daráltam rajta, hogy massza állagú legyen.
A lereszelt almát és répát jól kinyomkodtam, hogy a benne lévő viz később ne áztassa el a ,,tésztánkat”.
A darált húst összekevertem a reszelt zöldséggel és gyümölccsel, majd a lenmagpehellyel és zabpehellyel, a tojással, végül hozzáadtam a fűszereket. Az egészet összegyúrtam, és kiteritettem a vágódeszkára a képen látható módon. Mivel nincs benne liszt, ezért nem áll annyira össze, mint a nyerstészta, puha, könnyen formázható. Egy mézeskalács formával kiszagadtam, azokat tovább osztottam és apró gömböket gyúrtam belőle.
A jutalomfalat akkor jó, ha nem túl nagy, és kellőképpen porhanyós, hogy ne kelljen a kutyának sokat rágni, adhassuk is neki a következő feladatot. A jutalom falatok formázásában ezt is vegyük figyelembe.
Egy kis tepsibe sütőpapirra tettem a golyókat, majd kb. 10 perc alatt készre sütöttem. (hőlégkeveréses sütő – 180 fok). Kivül kicsit megkeményedett és összeállt, összességében viszont puha."
Forrás: [link]
az aztá negészséges recept -.-
3masnak igaza van. Ez nem kisgyerek.
Mert aztán a nyers húst annyira rohadtul praktikus zsebben vinni sétáltatáskor.
1/3 husi
1/3 szénhidrát (barnarizs, köles, zab)
1/3 kutyakompatibilis zöldség, gyümölcs (répa, édesburgonya, sütőtök, spenót, cékla, alma, körte, banán, magozott meggy, magozott barack, eper stb.)
- pici olaj (oliva, kókusz)
- pici kutyakompatibilis fűszer (petrezselyemzöld, menta, kurkuma, rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, kapor stb.
- opcionális: pici lenmag, chia mag.
1. megfőz/megsüt (kapsz egy rizses hús jellegű izét)
2. késés aprítón sima masszává aprít
3. kibélelt tepsibe beleken
4. 100°C körül sokáig szárít
+1 amint picit kezd szilárdulni a teteje, késsel 1 cm csíkokat vág. Később könnyebb lesz méretre törni :)
Kiporcióz, mélyhűtőben tárol.
Allergiás kutyám van, amire nem allergiás, azt főzni kell. Én is jobban élvezném, ha szárított csirkemellet adhatnék neki. Viszont:
- nem hisztizik, nem kunyerál, de nagyon élvezi, ha valami hasonlót kap, mint amit mi eszünk (pl. hasonló illata van, vagy sütőből jön)
- ezektől a házi készítésű jutalomfalatoktól a legagyahagyottabb kamasz kutya is megtalálja a jó modorát, a szuper jól nevelt kutyák pedig kérés nélkül mutatják be a legnépszerűbb trükkjeiket. Szóval megéri szöszmötölni ezekkel.
Nekünk ami nagyon bevált a következő két recept:
1./ liba (kacsa) szív és zuza nagyon enyhén sós vízben megfőzve utána kockára vágva
2./ kacsamellről bőrt lehúzod, majd a bőrt csíkokra vágod, illetve a kacsamellett is. Sütőben légkeveréssel 80-100-110 fok között 4 órát szárítod (sütőtől függ a hőmérséklet). Ha alá teszel valami tálat amibe tud a zsírja csöppögni akkor utána kenyérre kenve kicsit megsózva zöldpaprikával megeszed (nem a kutya hanem te :) ).
3./ egyik haverom "világbajnok" receptje: végy egy sárgarépát hámozd meg, majd vágd vékony csíkokra amelyek kb. 3 x 3 mm méretű és kb. 1-1,5 cm hosszú. Ezt ad ott a kutyának, meg fog érte bolondulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!