Van egy szuka és egy kan kutyám. Itt az ivartalanítás ideje. Tapasztalatok?
Nekem nincs negatív tapasztalatom az ivartalanítással, sőt, mindenkinek ezt szajkózom. Az én szuka kutyám kicsit később, 4 évesen lett ivartalanítva, és azon kívül, hogy sétakor már nincsenek tőle megőrülve a többi udvaron a kutyák, semmi változást nem tapasztaltam.
A helyedben ha csak az egyik kutya ivartalanítása jöhet szóba, akkor mindenképp a szukát ivartalaníttatnám. Így biztosan nem lesznek kölykei. Ha a kant ivartalaníttatnátok, attól még minimális esély lehet rá, hogy vemhes lesz a szuka, gondolok itt olyanra, hogy elszökik, vagy bemegy hozzá kan kutya, vagy hasonló baleset. Nyilván tényleg kicsi rá az esély, de azért én ettől félnék.
Egy kutyát kivéve aki nem altatható nekem mind a négy kutyám ivartalanítva van, két szuka egy kan (a harmadik szuka aki nem altatható). Az én véleményem az hogy mindkét kutyust ivartalanítsd, mert mindkettőre jótékony hatással van (a kan se akar majd szökni szukák után, a szukák se fogadják a látogató kanokat).
Viszont ha csak az egyiket akarod mindenképp a szuka legyen az, mert ha a kant ivartalanítanád a szukához akármi kóbor kutya ugyanúgy beszökhetne és befedezhetné, akkor ugyanott tartotok hogy ivartalanítani kell ha nem akarjátok a nem kívánt szaporulatot.
Igaz a szukáknál nagyobb műtét, és az első napokban főleg fájdalmaik vannak és nehezen viselik, de sok betegséget is megelőzöl vele. A kanoknál kisebb műtét, hamarabb is gyógyulnak bár az én kutyámnak a varrat egyszer begyulladt mert a herezacskó nagyon érzékeny és nehezen gyógyuló terület a doki szerint, de nála sem volt igazából komplikáció. Én úgy vettem észre hogy sok dologban nyugodtabbak, mármint egymást jobban tolerálják (az egyik mentett kutyus problémás volt az elején a többivel, de az ivartalanítással szinte elvágták ezt a viselkedést), viszont ugyanolyan játékosak maradtak, nem punnyadtak vagy híztak el. A 12 éves ivartalanított szukám fiatal kutyákat meghazudtolva játszik és ugrabugrál. :)
*négyből három kutyám ivartalanítva van és a negyedik nem altatható nincs ivartalanítva
Bocsánat már kicsit késő van. :)
Nem kell sajnálnod egyiket sem, a kannak is jobb lesz tőle.
Az én kanomat muszáj volt ivartalanítani, mert súlyos prosztatagyulladása lett. Herék nélkül pedig ez megszűnik, és nem is újul ki többé.
Meg sok kutya kap öregkorára hererákot vagy prosztatarákot, ezeket is megelőzi az ivartalanítás.
Az én kutyám személyisége nem változott meg, csak annyiban, hogy nem állandóan a szukák s*ggét nyalja.
Ha mindkét kutyával hosszú távra tervezel, akkor ivartalanítsd őket. Mert gondolom azt te sem szeretnéd, ha 10 eves koruk felett kéne műteni őket egy esteleges betegséggel (kannál daganat, májsejtes basidioma, prosztata daganat, stb, szukánál pyometra, mukometra, emlődaganat, stb.)
Az én labradoromat 5 éves korában ivartalanították, annyit változott, hogy nem nyalja a szukák pisijét.
A kant 5 évesen ivartalanitattuk és nem igazán változott semmit. Mindig jelölgetne, felnyalja a szukák pisijét, viszont a kanokkal talán kevésbé domináns, de nem tudom, hogy ezt az ivartalanitásnak vagy a nevelésnek köszönhetem.
Amúgy érdekes volt benne, hogy ivarosan sem érdekelték különösebben a tüzelő szukák, viszont mintha a szukákat jobban érdekelte volna, mikor ivaros volt.
A szukát pedig 1 éves kora előtt ivartalanitottuk, ezért nem tudom, hogy okozott-e valami változást benne. Amúgy szukáknál nem is nagyon szokott...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!