Kutyások, akik "rendes" szaporítótól vettétek a kutyátokat! Miért döntöttetek így?
Adott a helyzet, amikor valaki egy fajtakutya vásárlására szánja rá magát, de nem tenyésztőtől, hanem szaporítótól hoz el kutyát, de legalább a jobbik fajtától. Értem ezalatt, hogy rendesen foglalkozik a (munka)kutyáival, mindkét eb a sajátja, nem a garázsba csapja ki elleni, hanem ládát épít neki, beviszi a lakásba, infralámpa stb. Oltja a kiskutyákat, akiket csak nyolc hetes korukban ad oda a gazdiknak, akikkel jobb esetben tartja a kapcsolatot. Néhány még csipet is rak a kölykökbe.
Kérdem én, hogy akik ilyen helyről vesznek kutyát, miért teszik? Miért éri meg jobban átnyálazni a többszáz hirdetést, mint keresni egy jó tenyésztőt? Egy szaporító nem vállal felelősséget a kiskutyák egészségére, és nincs akkora tudása, mint a tenyésztőnek, az esély a betegségekre így is ott van. Ráadásul ezek a kölykök alig olcsóbbak, mint egy tenyésztőnél.
A félreértések elkerülése végett, engem teljesen hidegen hagy, ki honnan veszi a kutyáját, amíg szerencsétlen állatok nincsenek kizsákmányolva. Nem ítélek el senkit a döntése miatt, csupán értetlenül állok az ügy előtt. (Ahogy azt sem értem, hogy ezek a "rendes" szaporítók miért nem kezdenek inkább hivatásos tenyésztésbe, ha a tőlük kikerült kölykök semmiben nem maradnak el a törzskönyves társaiktól.)
"Néhány még csipet is rak a kölykökbe."
Tok rendes, mivel KOTELEZO lenne.
Orvos be sem adja az oltasokat enelkul.
Itt ne tegyél fel szaporítóról szóló kérdés, mert megköveznek...
Amúgy csöndben megjegyzem, hogy a chip csak 4 hónapos kortól kötelező, tehát nem kötelessége addig a gazdának chipeltetni a kölyköket.
Sajnos némelyik tenyésztő igen beképzelt. Láttam már olyat, hogy válaszra sem méltatják az embert, vagy nevetséges okok miatt nem adnak kutyát (pl macska a házban, 7 óra egyedül lét...)
Nincs olyan, hogy rendes szaporító, mert még ha jószándékú is, akkor sem ért hozzá. Nem tudja, hogy alkalmasak-e tenyésztésre a kutyái, mivel nem vesz velük részt tenyészszemlén, ill. nem csináltatja meg a szűrővizsgálataikat, a fajtára jellemző örökletes betegségekre.
Akik ilyen helyről vesznek kutyát, azért teszik, mert olcsóbb és egyszerűbb, mint a fajtatiszta, törzskönyvezett kutya. Valamint azt gondolják, hogy a tk. "csak egy papír", és azt nem tudják, mi van mögötte.
Természetesen a tenyésztők között is vannak etikátlan egyedek, őket szokás tk-s szaporítónak hívni.
Sokszor pl. olyan irányban megy el egy fajta hivatalos tenyésztése, ami sok embernek nem tetszik. Azt a típust amit mondjuk szeretne az ember, itthon nem maximum nagyon messze találja meg külföldön.
De a fent említett szaporítóknál megtalálja a neki tetsző típust. Ez a rossz döntések közül a "jobbik". De sajnos sokakat csak az anyagiak mozgatnak nem pedig az ilyen dolgok, de akad aki kifejezetten a típus miatt választja inkább a szaporítókat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!