Nagy probléma lehet az oltás kimaradása?
A történet a következő: tavaly nyáron született kutyusom oltásairól van szó. Minden kölyök oltását megkapta, a kombit kétszer is ismételtük, szinte napi pontossággal vittem kéthetente oltani, még nevetett is a doki hogy nem kell ám ilyen pontosan vinni. Utána megkapta a veszettséget is kölyökként. Tudom hogy egy éves korában ismételni kellett volna, viszont most tudatosult bennem hogy ez teljesen kiment az eszemből. Vannak mellette másik kutyáim is, általában tavaszra állítottam be az összesnek az oltását (van befogadott is akinek máskor volt az oltási kör de hozzájuk állítottam) és mivel idén tavasszal nem volt még egy éves a tavalyi kutyus ezért nem vittem oltani a többivel. Nyáron lett volna esedékes és teljesen elfelejtettem. Most beadatni meg már nem szeretném, mert akkor a tavaszi körig kb csak 3-4 hónap telne el és akkor meg megint nem lehetne beadni.
A kérdésem az hogy nagy gond hogy nem kapta meg a féléves oltás után az egyéves veszettség ellenit is? Nem baj ha csak tavasszal kapja meg a veszettséget (a kombival) a többi kutyussal? Tudom hogy a vakcina elvileg három évig véd de lehet ebből gond?
A veszettség elleni oltás beadása évente kötelező. Gondolom, hogy nem harap meg senkit a kutyád, de ha véletlenül mégis, az nagyon kellemetlen következményekkel járna. Egy kutyaharapásnál azonnal be kell mutatni az oltási papírokat és ha hiányzik az oltás, a gazdi büntetésre számíthat, akit megharapott az eb, annak pedig egy hosszadalmas kezelésen kell átesnie.
A veszettség szerencsére mostanában elég ritka, kicsi a valószínűsége annak, hogy a kutya elkapja, de miért kockáztatnál?
Kérdezd meg az állatorvost, hogy várhatsz-e tavaszig. Telefonon is biztosan ad felvilágosítást.
Ma reggel felhívtam az állatorvost és legnagyobb meglepetésemre olyat mondott amire nem számítottam. Azt mondta hogy ő emlékszik hogy vittem a kutyát a második veszettségire, és miután megnézte a gépben azt mondta megkapta és nézzem meg az oltási könyvet. Igazából nem néztem rá, mert 99%-ig biztos voltam benne hogy nem kapta meg az oltását, de így most fellapoztam. Az első veszettség oltását kapta 2016 szeptemberében, majd 2017 áprilisában valóban be van ragasztva a második matrica az oltáshoz. Nem tudom hogy nem néztem rá a kérdés előtt az oltási könyvre, valószínűleg mert biztos voltam benne hogy kimaradt neki, ami arra vezethető vissza hogy szerintem nem tudtam a többi kutyussal együtt egyszerre vinni az oltásra (eddig mindig minden kutyám egyszerre el tudtam vinni de ő már nem fért volna be a kocsiba) és ez kavarhatott meg.
Tehát a doki azt mondta akkor így az éves ismétlője pedig rendben lesz jövő tavasszal. Még ő lepődött meg a legjobban a kérdésemen. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!