Kutyát mennyi időnként lehet fürdetni?
Most kaptál kutyát? Nem voltál rá felkészülve?
Felelős állattartás...
Egyébként nincs meghatározva, hogy milyen időközönként kell fürdetni. Ha úgy érzed koszos, büdös, fürdesd meg, de emberi szappannal, vagy samponnal nem szabad!
Általában 3-4 havonta ajánlott, akkor is csak ha nagyon muszáj, mert a kutya nem samponos fürdetgetésekre van tervezve, nagyon hamar kap ekcémát és egyéb bőrbetegségeket.
Én egy évben 2x fürdetem a lakásban tartott kutyáimat és akkor sem lenne okvetlenül muszáj, mert a normális tartástól és étkeztetéstől nem büdösek, nem koszosak.
Késő tavasszal meg vannak nyírva, ápoltak, szagtalanok.
Az persze más, ha belehempereg valami undormányba, de ez kevés kutyára jellemző.
Mi akkor fürdettük meg, mikor elhoztuk, mert tipikus kinti kutya volt, fekete lett a kezünk a "fehér" kutyától, mikor simogattuk meg majd most fogjuk karácsony előtt, mert visszük rokonokhoz és nehogy belekössenek, tehát olyan fél évente szerintem elég. Nyáron séta közben gyakran belement a patakba hűsölni, ez nem tudom mennyire számít fürdésnek, de nem lett tőle baja. Fésülni gyakran szoktuk, vedlési időszakban minden nap.
Szerintem évente 2x-3x bővel elég, plusz ha koszos lesz, de olyankor elég vízzel. Ha csak a lába, hasa akkor elég csak azt lemosni, én azt csak sima vízzel szoktam vagy vizes törölközővel letörlöm. (Van egy saját törölközője, ha friss a sár akkor azzal is simán lejön fürdetés nélkül.) Ha alapos fürdetés van akkor normál (ami nem bolhára meg ilyenekre való) kutyasampont használunk, de csak minimálisat. Kisállatboltban amúgy biztos segítenek.
Túl gyakran azért nem jó, mert baja lehet tőle. Egyik ismerősöm minden este pancsoltatta a kutyáját, mint a kisgyerekeket utána meg nem értette, mitől korpás és még többször mosta, hogy lejöjjön. Fel kellett világosítani, hogy pont ettől lett ilyen. Nekik mások az igényeik és ezt figyelembe kell venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!