Öreg kutyussal milyen hosszú séta lenne az ideális? Mikortól számít egy kutya öregnek?
Szerintem napi 1 óránál nem kéne többet sétálnia.
Egy óra folyamatos sétánál is csak kb. 4,5 kilométert tesz meg az ember. De feltételezem, hogy néha megálltok, mert épp szaglászik valamit a kutyus, vagy egyéb okból kifolyólag, tehát 1 óra alatt nem hiszem, hogy megtesztek még 4 kilométert sem.
Ez a több, mint 2 órás séta túlzás.
Szerintem élete utolsó negyedében már öregnek számít egy kutyus.
Ha például egy fajta átlag 12 évet él, akkor 9 éves korától már öreg.
Miért lenne a két órás séta túlzás? Minél több séta annál jobb és szerintem amíg a kutyus élvezi és nem esik nehezére a mozgás egy napi két órás séta nem árt meg neki ilyen korban, sőt jobb egy kicsit hosszabb séta mint ha hajtaná ilyenkor.
Egyébként nagytestű kutyusnál a 10 év szerintem már öregecskének számít, nekem egy kistestű 12 évesem van de semmi nem látszik meg rajta testileg hogy öreg lenne, hacsak az ősz fejét és májfoltos pocakját nem nézzük. :)
Mivel a labradorok várható élettartama 10-14 év, neked kell tudnod, hogy a kutyusod produkál e öreges tüneteket!
Végig a séta alatt vidáman peckesen megy, érdeklődik szagok és egyéb ingerek után, nézelődik, vagy csak becsülettel ballag melletted úgy, hogy a vége felé egyre fáradtabb és otthon azonnal kimerülten lerogy, elfekszik.
Ez utóbbi esetben csökkenteni kell a terhelést, max 1órára, azt is kíméletes tempóban.
Látszik a kutyán, hogy mi az, ami elég vagy már sok neki.
Nehezebben megy, láthatóan fáradtabb, lassabb például. Amíg ilyesmit nem észlelsz, sétáljatok nyugodtan az ő tempójában.
Csak látod a kutyádon, hogy élvezi-e a sétát, ha élvezi, akkor nincs gond. Az ízületeinek nemhogy rosszat, hanem kifejezetten jót tesz a mozgatás, erre számtalan bizonyíték van, a könnyű mozgás javítja az arthritises betegek állapotát, a kemény sportolás az, ami kerülendő.
Nekem egy 10,5 éves labim van, én is látom rajta az öregedést, több lustizás, sok fekvés után kicsit nehezebb feltápászkodás, de él-hal a sétáért, végigszaglássza az egészet és nem jelent gondot neki egy 20km/1000m-es túra se, mindig ő van elöl :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!