Hogyan szoktatsam le erről kutyámat?
Itt szerintem még a falkavezérség kérdése sem tisztázott.
Legyél határozott! Ha eldobsz neki valamit, és ő nem hozza vissza ne menj utána, ne csinálj úgy mintha el akarnád kapni mert akkor soha nem tanulja meg hogy vissza kell hozni. Mindig fogócskázni akar majd.
Eldobod a játékot, nem mozdulsz közben mondod hogy 'hozd'. Ha nem jön oda semmiképp sem, először pórázzal próbáld. Ha visszajött jutalomfalat, és eldobod a játékot. Tehát jól jár a kutya mert a jutalomfalat mellett visszakapja a játékot. Aztán már csak minden 2., 3. .. stb. alkalmakkor adsz neki jutalmat, és szépen lassan elhagyhatod.
Sok sikert!
Az apportírozáshoz nem tudok hozzászólni, mert az én kutyám sem hajlandó rá, de az ereszd parancs megtanításához adnék tippet, ami akkor működik, ha lekenyerezhető a kutyád jutalomfalattal. Add oda neki a játékot, mondd, hogy "tied", esetleg ne engedd el, ha attól tartasz, hogy messzire vinné. Aztán fogd meg, mondd, hogy ereszd, és közben lássa, hogy a másik kezedben van valami finom jutifalat. Ha szerencséd van, akkor elengedi a játékot, mert inkább a jutifalat érdekli. Dícsérd meg, és add neki a jutifalatot.
Egyébként szerintem a "hagyd" parancsot is jó megtanítani, lehet, hogy e kettő ráadásul egymást erősíti:
Leülteted a kutyát, mutatsz neki egy jutifalatot. Persze ő elvenné, valószínűleg nyalogatni fogja, de te nem adod, és mondod közben, a parancsszót. Egy idő után rájön, hogy hiába próbálkozik, nem kapja meg, és elhúzza a fejét. Abban a pillanatban megdicséred, és a másik kezeddel egy másik jutifalatot adsz neki. Ha már jól megy, akkor lehet tovább variálni, pl. leteszed a lába elé a parancsszó kimondásával, és ha nem próbálja meg elvenni, akkor másik kézzel másik jutifalatot kap. Ha el akarja venni, akkor gyorsan te veszed fel a földről, mielőtt még ő elkapná.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!