Husky gyereknek?
Te tudod, hogy mennyire felelősségteljes, és hogy mennyi ideje van rá. Mert bizony rengeteg energiája van, amit le kell veztni, különben annyi a lakberendezésnek. Kutyasuli erősen ajánllott. Én nem venném meg, ha csak ő szeretné
Egyébként mindenképp tenyésztőtől (vagy szánhúzó fajtamentéstől) vegyetek kutyát, ne dőljetek be a 20-60 ezres szaporítós hirdetéseknek
Nem! Még fizikailag sem, de mentálisan meg végképp!
Tudod mik a legjellemzőbb viselkedési problémák a husky-knál: nem lehet behívni, elrohan minden macska és madár után, szökik, rángat a pórázon de úgy, hogy még egy felnőtt férfit is elhúz, agresszív más kutyákkal, kiugrik rájuk a pórázon, így közveszélyes a sétáltatása, agresszív a gazdával. Ezeket hogy fogja a fiad kezelni? Mondjuk csak azt, amikor meg akar ölni egy nála kisebb testű kutyát? Vagy mikor kirohan a nyíló kapun és elrohan macska után?
#2: Te most egy neveletlen kutyát jellemeztél, fajtától függetlenül.
Kérdező, én megvenném neki. Közel sem olyan szörnyű a helyzet, mint ahogy azt írják sok helyen. Fantasztikus állatok.
Kizárt. Nem gyereknek való bármennyire is besegítessz neki. A 12 éves kor még épp az a határ amikor a kutya vagy gyereknek néz és semmi tekintélyed nincs nála vagy épp már nem de még akkor sem igen tudsz felé kerekedni a ranglétrán. Erre még rájön az, hogy egy 12 éves gyerek nem tud annyi foglalkozást nyújtani egy szánhúzónak amit valóban igényelne. Egy-másfél éves koráig még csak-csak elvan a napi sétával (abból is érdemes reggel egy rövid és este hosszú - gondolom a fiad nem kelne fel iskola elött csak azért minden! nap.) de utána már igényli az intenzív mozgást. Futás, kerékpár, scooter, stb. Egyszerűen képtelen egy 12 éves gyerek ezeket az igényeket kielégíteni.
A nevelésről nem is beszélve. Szinte kizártnak tartom, hogy képes lenne egy gyerek megnevelni egy ilyen kutyát tapasztalat nélkül bármennyire is segítessz neki.
Nekem kettő van.
Te tényleg ennyire inkompetens vagy? Egy Malinál esélye sem lenne egy 12 éves gyereknek nevelés terén. Arról nem is beszélve hogy szerintem a szellemi fárasztás egy gyereknek sokkal nehezebb mint a fizikai fárasztás egy Huskynak. Ráadásul melyik gyereknek van kedve és ideje napi 20 órát foglalkozni egy Malival? Neki kell kutyaiskola is amit egy gyerek szintén nem vállana be, legalábbis olyan rendszerességgel ami kéne a kutyának. Border Collie ugyan ez csak tereléssel. Beagle szintúgy nem való gyereknek és a tacskónak is sok foglalkozás kell bár az első két fajtánál lényegesen kevsebb. Inkább ne szólj hozzá.
#4 igen, egy neveletlen kutyát írtam le. De ha valaki huskyt tart elsőnek, annak neveletlen lesz a kutyája! Pláne ha gyerek. Mert míg megtanul nevelni, megtanulja a kutya kommunikációt, megtanul jól reagálni a helyzetekre, megtanulja a módszereket, technikákat, addig eltelik minimum 3 é. Már ha meg is akarja tanulni a dolgokat, utána jár, energiát és sokszor pénzt nem kímélve. Vagyis a kutya már min 3 éves lesz, mire a gazda végre érdemben neki kezd a normális foglalkozásnak. Addigra tele lesz rossz berögződésekkel és félrenevelésekkel. A husky most épp divat fajta, pláne a tinik közt. És pont ezért van, hogy a 90%-a neveletlen!
Arról nem is beszélve, hogy csak a küllemet nézik az emberek. Azt nem, hogy napi 30 km-t kell futtatni és kő kemény, a végtelenségig következetes nevelés kell neki. Az a baj, hogy az ilyen divat gazdák mégcsak nem is tudják, hogy ez mit is jelent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!