Kutya kezdőszett mi is kellene? .
A tenyésztő segít, gondolom többször egyeztettetek már vele ha pár napon belül jön a kölyök, azt nem értem mondjuk hogy hogy lehettek még ennyire felkészületlenek. A törzskönyvre figyeljetek, kaját pedig fog adni a tenyésztő abból amit eddig evett, érdemes azzal folytatni az etetést, ha pedig váltanátok akkor fokozatosan. Kell kutyaágy, elvileg két oltással fog érkezni nyolc hetesen, két hét múlva lesz esedékes a harmadik, de érdemes mihamarabb elvinni állatorvoshoz, a chipet amúgy is a ti nevetekre kell íratni, ahogy az adásvételi szerződésben lesz. Kutyaágyat vegyetek neki, kennel szerintem nem feltétlenül szükséges, ha van olyan helyiség amibe biztonsággal be tudjátok zárni és kiskutya biztos.
Azt azért tudnod kell, hogy a jack russelt nem csak kölyökként, de felnőttként sem tarthatod majd kint telente és alapból hideg időben.
Először mindenképpen azzal etesd, amit a tenyésztő ad vele - fog adni egy kis tápot, amit eddig evett. Ha váltani szeretnél, akkor 1-2 hét alatt fokozatosan cseréld le a régi tápját az újra. Jó minőségű, kistestű kutyáknak való kölyöktápot érdemes választani, emellett nincs másra szüksége, csak friss ivóvízre.
Tápmárkák pl. Brit care, Real Nature, Acana, Orijen, Josera, Taste of the Wild, Markus-möhle...
Ha nem szeretnéd táppal etetni, akkor alternatíva a BARF étrend, ennek olvass utána alaposan, ha érdekel.
Szobakennelt minél nagyobbat érdemes venni, kényelmesen férjen el, tudjon mozogni kicsit benne.
Kell egy fekhely, ami lehet akár egy pokróc is.
2 tál, víznek és kajának. Nyakörv, póráz.
Ezek az alap dolgok.
Na meg az állatorvos, akit legkésőbb a következő esedékes oltásnál fel kell keresni. A többit ő elmondja.
Egy kölyökkutyának az alábbi dolgokat érdemes beszerezni.
-fekhely
-etető/itató tál
-táp ( nekem most a platinum a favorit)
-jutalomfalat
-játékok
-fogkoptatók (pl. szárított marhatüdő)
-nyakörv/ póráz( hámot nem javaslom, mert egyrészt hamar kinövi még, másrészt normálisan láb mellett sétálni pórázzal egyszerűbb megtanulni)
- enzimes tisztítószer( ha véletlenül bepisil ez eltünteti a szagnyomokat,amik további ürítésre ingerlik/sima tisztítószer nem tünteti el/)
-kakiszedő zacskó
- saját törölköző ( hogy séta után legyen mivel tappancsot törölni)
-szőrkefe
Az lenne a legjobb, ha az első héten ugyanazzal etetnéd, mint amit addig is kapott, mivel a sok izgalom mellé még egy tápváltás gyakran hasmenésben csúcsosodik ki. Utána fokozatosan kell átváltani a másikra. Én 2 tápot ajánlanék az egyik a fresnapfban kapható:
A másikat netről lehet rendelni:
Olyan álszentek ezek a "tenyésztő majd segít" válaszok. Nyilván nem tenyésztőtől lesz, akkor nem itt kérdezne. De ettől még az sem biztos, hogy szapis (legalábbis nagyon remélem, hogy nem az).
Nekem is mentett keverékem van.
Az előző jól összefoglalt mindent, amire az első napokban szükséged lesz.
Szobatisztaságra kan és szuka kutyust is ugyanúgy kell tanítani.
Míg pici, ki kell vinni minél gyakrabban, evések után, ébredés után, kb. 2-3 óránként. Így is pár hónap, mire szobatiszta lesz, addig sokat fogsz takarítani.
Felnőtt korában is napi legalább négyszer ki kell engedni (ha kertes ház), és napi egyszer elvinni sétálni.
Bent jól nevelt kutya nem jelöl, csak kint és főleg sétákon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!