Mit tegyek, ha a kutyám nem a hagyományos módon húzza a pórázt?
Pár hónapos kutyám van és egyáltalán nem kellemes a séta. Ha valami érdekeset lát, belekapaszkodik a pórázba és húzza, de még ez a jobbik változat, mert ilyenkor legalább érzem, hogy megyünk valahova.
A legnagyobb bajom azonban az, hogy általában nem előrefelé akar menni, hanem leginkább bármerre másra, főleg visszafelé.
Próbálkoztam már azzal, hogy nem álltam meg, hanem folytattam a sétát a saját tempómban akkor is, ha a kutyát magam után kellett vonszolnom a pórázon. De ez annyira bánt engem, hogy inkább hátra se nézek. Volt már olyan, hogy nem néztem hátra, csak furcsának tűnt, hogy olyan keservesen kellett húznom. Ekkor megfordultam és azt látom, hogy a kutyám elfeküdt a hátára, vagy az oldalára, és úgy húzatta magát X-méteren keresztül, (szájában virág vagy fadarab), mintha nem is kutya lenne, hanem valami szánkó!!
Ki tapasztalt már ilyet és hogyan küzdötte le az ellenállást?

Valószínűleg fél a kutyád kint, nem magabiztos. Vegyél fel a séta során magabiztos testtartást, húzd ki magad, magabiztosnak tűnj, biztonságot adónak. A kutyád a lábad mellett vezesd, he elölre megy vagy lemarad korrigáld egy apró felrántással, utána engedéssel, a tempót te add meg. Ha időben észreveszed hogy aggasztja vmi és le fog maradni, ha ekkor időben és jól korrigálsz, túljuttok a holtponton, ekkor dícsérsz és lassan majd nő a magabiztossága.
Egyébként ellenkezel a fojtó ellen, de az a póráz ami egyben nyakörv is, az is fojt, szinte még rosszabb is, mert míg a fojtó lazítás után kitágul és nem fojt tobább, az általad említett, amúgy retrieverpóráznak hívott dolog megszorulhat.

Miért is kellene egy pár hónapos kutyának a gazda lába mellett " sétálni" ?
Miért nem ismerkedhet az úton a szagokkal? Póráztávolságban nyugodtan mehetne. A gazda meg nem fog belehalni, ha sétál és nem gyalogol. Vagyis, ha a kicsi szagolgat, akkor éppen meg is lehet állni, netán a kutyához hozzászólni.Ha idősebb lesz, már sok minden ismerős lesz neki, akkor lehet elvárni, hogy a cél eléréséig láb mellett "sétáljon"

Szia!
Az enyém ugyanezt csinálta úgy 4-5 hónapos koráig. Két módszer van: az egyik, hogy elviszed egy otthontól távol eső biztonságoshelyre, elkezdesz sétálni, és nem foglalkozol vele, hogy jön-e vagy sem. Azért kell otthontól távol lenni, mert az én kutyum ilyen helyzetben simán hazaszaladt. Utánad fog menni (ha nem tud hazamenni) mert fél, hogy elveszik. Ilyenkor folyamatosan jutalmazd. Esetleg tedd rá a pórázt, de ne fogd, csak húzza maga után, és ha így megy utánad jutalmazd!
A másik amit előttem írtak a megvezetéses módszer.
Ne aggódj emiatt, egyszer csak kinövi, felbátorodik, és előre felé fog húzni :) És lehet, hogy a többiek nem találkoztak ezzel, de én sok kölyökkutyás gazdit láttam már így kínlódni.
A lényeg, hogy szerintem semmiképp se vedd el a kedvét a sétától rángatással, inkább csalogasd, gügyögj neki, jutalmazd ha megy, esetleg szaladj vele (nálunk az bevált, akkor nem kalandozott el). Kitartás, idő kérdése és megoldódik :)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!