Hány hetes kortól lehet sétalni vinni egy kutyust? Amíg nem vihetem sétálni, addig hogyan szoktassam szobatisztaságra?
Illetve jól jönne minden jó tanács egy kiskutyához :)
12 hetesen kerül majd hozzám lakásba.
A szobatisztaságra szoktatásnál a felmosórongy-módszert szokták még javasolni, míg nem vihető ki a kuty. Persze ez akkor működik, ha sokat tudsz vele lenni.
A kutyu által leggyakrabban használt helyiségbe (ahol a helye van általában, vagy ahol legtöbbet tartózkodik) kell egy rongy - példámban felmosófa, de igazából bármi lehet. Ha látod, hogy a kutyu leguggolna a dolgát végezni, akkor határozottan rá kell szólni, ölbe kapni, és a rongyra tenni. Oda odacsinálhat, ha sikerül, dicséret stb.
A cél, hogy összekösse a rongyot a pisihellyel. A rongy pedig szépen lassan elkezd "vándorolni" a bejárati ajtó felé. Na nem nagy távról beszélünk, egyszerre mindig csak néhány lépést tedd odébb. A végén pedig természetesen ki kell, hogy kerüljön az ajtón kívülre. :) Innentől pedig a sétával összekötni már könnyebb.
Egyébként nálunk anno azt javasolta a doki nagyvárosi kutyánál, hogy a 15-16 hetes első veszettségoltásig ne nagyon vigyük utcára. 12 hetesen még csak az első kombináltat kapja, az még önmagában kevés, kell rá a második is, amit 14 hetesen kap, a teljes védettséghez.
Ha van saját kert, akkor kicsit ennél lazább a dolog persze.
#6 Ha nem iktat be még egy parvót, akkor is lesz 15-16. hét, mire eljutsz a veszettségig.
Most direkt rákerestem, hogy én emlékszem-e rosszul, rég voltak már kicsik a kutyuk, de plusz parvótól függetlenül ugyanúgy stimmelnek a hetek.
Ez most csak két példa, direkt olyat linkeltem, hogy az egyikben van plusz, a másikban nincs, mégis 15-16. hét, mire megkapja a veszettséget. :)
Mi meg kutyatenyésztők vagyunk szóval elhiheted, hogy van tapasztalatom :-)
Nyilván el lehet térni ettől, de a kiskutya érdeke, hogy 6 hetesen megkapja a parvo oltást, hogy hamarabb védve legyen. Már van olyan parvo oltás is amit 4 hetesen lehet beadatni ha például meghalt az anya kutya és a kölykök így nem kaptak immunizálást a tejen keresztül.
Tényleg nem akarok vitatkozni, de itt is majdnem mindegyiknél 14 heteset írnak a veszettségre. :-) Oké, egy-két hét eltérés dokitól függően van.
Kérdező szempontjából a lényeg: várja ki a veszettségoltást, és utána viheti sétálni. Ez a fix, és akkor ez dokitól függően 12-16. hét között lesz valamikor. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!