Corgi, Beagle, Goldenretriver kezdő kutyatartóknak?
Első kutyánk lenne, a srácok már rágják a fülem érte.
Panelba lakunk ,szegeden a vértónál.
Én 6-tól 1-ig dolgozok ,4-kor kelek,nekem mániám sétálni-futni a tó körül,reggel 5-5.15 környékén egyet.
Így letudnám akkor vinni,párom 9-re megy dolgozni,8-ra viszi a srácokat suliba,én 2-kor megyek értük,ilyenkor már tudnék kapásból kutyát sétáltatni oda-vissza,és utána a gyerekek vinnék gondolom.
Nyugodt,gyerekeket szerető kutyára gondolok,ami azért játékos is,de főleg a nyugodt,szelíd,kedves jellem vonz.
Azt mondták,ha gyerekeket szerető kutya akkor retriver vagy husky/malamut.
Az utóbbi kettőt nem merem panelba tartani,akkor se ha reggel,és délután letudom vinni,na meg első kutyának se.
"és utána a gyerekek vinnék gondolom."
Ne számíts rá! Nem tudom mennyi idősek a gyerekek, de ha kicsik, akkor aktívan szükségük van szülői, de legalább felnőtt irányításra, ha nagyok, akkor meg nagyon kamaszodnak :D Biztonságosabb úgy kalkulálni, hogy a szülőkre marad a meló, aztán örüljetek, ha nem.
Azt mondták, úgy hallottam... jó lenne, ha elkezdenél saját kutatómunkát (is) végezni, tapasztalat szerezni a neked, nektek tetsző fajtákkal, mert:
- az emberek elég sok baromságot tudnak összehordani
- ilyen beosztás és mozgékonyság mellett azért ennél jóval több választási lehetőségetek van
- teljes leírást úgysem fogsz leírást kapni egyik fajtáról sem (pláne nem gyakorin :D)
- megtapasztalni teljesen más (az agyonhájpolt goldenretirievekkel a világból ki lehet üldözni, egyszerűen van valami az alaptermészetükben, amitől a hideg is kiráz)
Első kutyához elengedhetetlen a kutyaovi, kutyaiskola. Sőt, még sokadik kutyához is erősen ajánlott, mert nem mindenkinek adatik meg az, hogy helyben összejöjjön egy baromi jó kutyás csoport, akikkel lehet szocializálni a kutyát. (Mi most próbálkozunk egy ilyennel, de havi max. 1 alkalom, amikor összejön, az meg édeskevés egy kölyökhöz.)
Azt, hogy csak helyben sétáltok, MOST felejtsd el! A kutya ugyanúgy megunja, becsavarodik tőle, mintha te folyton csak meló-otthon között ingáznál. Nagyon fontos, hogy minél több élethelyzetet megismerjen a kölyök és tudja, hogy kell viselkedni (pl. ne kapjon hétfrászt a hirtelen elinduló sorompótól, be tudjatok menni a boltba kutyakabátot próbálni...).
Szóval készüljetek arra, hogy rendszeres kirándultok a téli kikötőhöz, a tápéi Tisza-parthoz, a Gergely ligetbe, bementek a belvárosba szétnézni, beugrotok az Akelába szárított nyúlfülért stb.
Viszont ennél kevesebb energiát belefektetve nem érdemes kutyát tartani.
Összességében:
- gondoljátok meg, hogy mennyi energiát vagytok hajlandóak ti, szülők belefektetni a kutyába! Ha rátok, szülőkre maradna a kutya gondozása, lehet, hogy valami kisebb mozgás- és foglalkozásigényű fajta hosszú távon jobb választásnak bizonyulna.
- nézzetek szét ti magatok fajták terén!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!