Szamojéd gazdik! Milyen a kutyátok? Mik a tapasztalataitok a fajtával?
A helyzet az, hogy beleszerettem a fajtába, és bár az elkövetkező négy-öt évben még biztos nem lesz lehetőségem tartani, szeretnék minél többet tudni róla.
Tudom, hogy az északi típusú kutyák kemény diók, de konkrétan a szamojéd mennyire az? Kutyás tapasztalatom annyi van, hogy a németjuhászomat én nevelem teljes mértékben, valamint ismerősöm kutyájával foglalkoztam, aki utcáról beszedett kóborka volt, és nem merte elhagyni a telekhatárt, lehetetlen volt sétálni vinni. Szóval úgy összességében nem sok, de rengeteget olvasok a témában, és a saját kutyám mellett is folyamatosan tanulok. Természetesen a kutyaiskola alap lenne a szamojédnál.
Röviden az érdekelne, hogy mint fajtáról, mit érdemes tudni róla, azon felül, amit a fajtaleírásokban olvasni lehet.
Az összes szánhúzó közül a Szamojéd a legkönnyebben kezelhető és legkisebb mozgásigénnyel rendelkező. Ettől függetlenül így is több mozgást igényel mint a legtöbb kutya.
Általában nyugodt, jó családi kutyának akár gyerek mellé is.
Ha szeretnél egy olyan kutyát, amelyik hamarabb száll be a kocsiba, minthogy Te kimásznál, ideális választás.
A miénk legalábbis ilyen volt.
Köszönöm a válaszokat!
Harmadik, ezt kifejtenéd kérlek? Ennyire szeret kocsikázni vagy ennyire gazdacentrikus, hogy örül, amikor hazaérsz?
A samoyede utánozhatatlan játszópajtása a gyerekeknek, figyelmes és őrző. Határtalanul türelmes, húzogatni hagyja a fülét, lovagolni lehet rajta, hagyja magát macerálni. Érdek nélkül szeret ez a pásztor tulajdonsága. A harapós samoyede olyan mint a fehér holló, szinte alig fordul elő.
Egy samoyede-től sose követeljük azt, hogy más legyen, mint ami. Kezdettől fogva "egyéniség", még ha az ember az esztétikai küllemén változtatott, jellemén csiszolt is valamennyit.
Ne csodálkozzunk,
- ha egy samoyede a levegőben szaglászva követ egy nyomot (a jégen nem maradnak meg a szagok);
- ha egy samoyede a hívás ellenére nem jön azonnal, s látszólag eltűnt (hozzászoktak a hatalmas területekhez), vissza fognak jönni, ha egy számukra érdektelen dolgot találnak;
- ha egy samoyede a gazdáját védi: tudja értékelni a keveset, a kicsit, tudja mennyire fontos a barátság, ha az embernek nincs semmije;
- ha egy öreg samoyede úgy játszik, mintha kölyökkutya lenne, mert a gyerekeknek így tetszik;
- ha egy samoyede úszik;
- ha egy samoyede mentőkutyaként dolgozik;
- ha egy samoyede tereli a nyájat.
Ne csodálkozzanak semmin, ne követeljenek semmit, ne kérjenek semmit és mégis mindent meg fognak kapni tőle.
Ez a samoyede!
-Amióta az eszem tudom sok kutyafajtát ismerek, de olyant mint a szamojéd egyet sem. Már 8 éve vannak szamojéd kutyusaim és tudom hogy a síromig lesznek.Csak ajánlani tudom, főleg ha van a családban kisgyerek. bennük megbízhatsz! Szép napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!