Mi alapján kiáltotok ki valakit szaporítónak?
# 10.: Bocs, miért elvárás, hogy hobbi célból, egyéni vállalkozó nem lehet?
(Lassan Magyarországon az evést is hobbi célból tesszük, nem? valamiből élni kell, ez nem szégyen, ha tisztességes, törvényes az út.)
Én laikusként azt látom, hogy pl. egyéves Border Collie, törzskönyves, fajtatiszta kutyákat 180 - 200 000 Ft-ért árulnak, magyarországi Border Collie tenyésztő szövetségnél is bejegyzett kennelek. Egy kiskutya meg sem mondják mennyibe kerül, gondolom 60 000 Ft körül, vagy fölött... És egy szukának kb. 4-6 almot csinálnak egész életében, úgy látom. Ezeket az almokat betűkkel jelölik (A, B, C...).
A szaporítók árulják 30 - 35 000 Ft-ért a nem törzskönyves kölyköket. Jó kérdés, fajtatiszta-e? Másik jó kérdés, beteg lesz-e a jószág (pl. a németjuhász kutyáknak van a közismert bénulásos genetikai betegsége)? További jó kérdés, hogy ez a fajta elvileg terelőkutya, azaz fog-e terelni, jól tanítható lesz-e? Mert juhnyáj, csak kevés kennel közelében van. Van kennel, ahol csak ezért tartanak 5-6 birkát állandóan és rajtuk, tesztelik, szoktatják a kutyákat.
Szerintem mindenki szaporító aki törzskönyv nélkül árul kiskutyát, úgy hogy a szülőknek semmilyen fajtára kötelező szűrése és papírjai nincsenek meg.
Én az olyan "tenyészőt " sem nevezem annak aki úgy is árul kutyát, hogy törzskönyvel, ennyi, törzskönyv nélkül annyi..... nem egy tenyésztő CSAK törzskönyvel ad kutyát, max a szerződésben kiköti, hogy ivartalanítani kell a kutyát, mert tovább tenyésztésre valamiért nem alkalmas.
De persze sokan másképpen gondolják.
Az előzőekhez hozzászólva, igen a kutyának lehet nem magyar származási lapja is. Volt pár évig komoly kavarodás az itthoni törzskönyvezésben, sok tenyésztő külföldön regisztrált, a lényeg hogy FCI által hitelesített legyen a törzskönyv.
Még annyit szeretnék hozzá tenni, hogy nem, egy kölyök nem 60.000 Ft-be kerül. A tenyésztő megszámlálhatatlan órányi munkája fekszik benne, oktatás, nevezés, regisztrációs költségek, orvosi szűrések, vemhesség alatti szűrések, ultrahang, papírozás, nem beszélve a rengeteg utána járásról, a minőségi táplálásról, a kiegészítőkről. Egy minőségi vérvonalnál a fedeztetés költsége sokszor meghaladja a 200.000-300.000 Ft-ot, és van, hogy külföldre több száz kilométerre utaztatják a szukát. Ha ezeket a költségeket, és megfizethetetlen szakmai hozzáértést hozzátesszük, akkor nem sok az az összeg. Ha valaki jót/minőséget akar fizesse meg.
Van olyan tenyésztő aki tenyéssz szukáért több ezer kilométert utazik és 500.000-100.0000 Ft-ot fizet....
Egy otthoni kontár „tenyésztő” átmegy a szomszédba fedeztetni, mert az a kan/szuka milyen szép.... :(
# 14.: Köszönöm a válaszod, látom lepontoztatok (12. hsz.), én laikus vagyok, pl. Border Collie kutyát szeretnék, de "meg vagyok lőve", nézegettem a kennelek honlapjait. Ezek szerint egy törzskönyves kiskutya 100 000 Ft körül kezdődik?
És a 60 000 Ft körüli az is csak szaporítótól van, akkor is, ha valamiféle törzskönyvet mellékel állítólag hozzá?
Én azt látom, hogy a szaporítók, 30-35000 Ft-ot kérnek egy szerintük "fajtatiszta" Border Collie kölyökért, viszont relatíve sok 1 éves kutyának keresnek gazdát (sok esetben szinte ingyen), ami fura. Ezek beteg jószágok lehetnek?
Mi azon gondolkodunk, hogy pl. előfordulhat, hogy a saját testvérével, közeli rokonával befedeztetik... Némelyik esetben gyanús, hogy szinte évente produkáltatnak velük új almot. Magyarországon évente 150 - 200 000 Ft jó pénz, sokan nem keresnek ennyit tisztán havonta.
Van aki 20 000-ért adná a kölyköt, de ez már egyértelműen a korcs kutya kategória általában. Nekünk nincs pénzünk a 100 000 Ft-os jószágra. De még a 60 000 Ft-os kölyökre sem. Eddig is sok korcs kutyánk volt (teljesen keverék), sokuk igen jó kutya lett. Szerintem egy 30 000 Ft-os nem bizonyíthatóan fajtatiszta is jó kutya lehet, ha jól terel. Szeretni, pedig egy keveréket is ugyanúgy lehet, mint egy törzskönyvezettet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!