Bichon havanese-nek milyen eü. Szűrések kellene ahhoz, hogy tenyészteni lehessen? Milyen öröklött betegségei lehetnek?
Ez egy elég jó cikk: [link]
És elrettentés képpen olvasd el ezt is: [link]
Alaposan nézzetek körül a tenyésztőnél, hogy milyen körülmények között élnek a kutyái, tényleg az anyja-e aki annak tűnik, illetve ellenőrizzétek a kiskutya fülét (egy kis alompiszok természetes, de ha nagyon koszos, az rossz jel lehet), a fogait, a köldökét, hogy nincs-e sérve.
Sajnos a fajtához én sem értek, úgyhogy a fajtabetegségekről nem tudok nyilatkozni, de azt gondolom, hogyha úgy látjátok, hogy a tenyésztőnél minden a legnagyobb rendben van, kifaggat benneteket, hogy miért akartok kutyát, és sokat mesél a fajtáról, ír szerződést, és jelzi, hogy mindenképpen fog még keresni, tartani fogjátok a kapcsolatot, akkor nyugodtan vegyétek meg tőle.
Köszönöm, elolvastam öket.
Nagyjából a kutyavásárlással tisztában vagyok, csak tényleg a fajta-specifikus betegségeket nem találom sehol :(
Szerintem a PRA érinti őket is, ez egy szembetegség, szűrés van rá. Esetleg föl lehetne keresni pár valóban neves tenyésztőt tanácsért. Mert ehhez a fajtához én sem értek. :S
Herpesz szűrés is kelleni fog, a kannak és a szukának is.
Meg esetleg egy epilepszia teszt.A többit tényleg nem tudom.
Szemszűrések ügyében kérdezd meg Dr. Pórfy Tündét. Láttam nála egy nagy könyvet, abban minden fajtára le vannak írva a már diagnosztizált öröklődő szembetegségek.
Én mindenképpen megszűretnék kistestű kutyát patella diszpláziára.
Epilepszia tesztet csak akkor lehet, ha van rá megfelelő adatbázis, úgy tudom.
És ez a jéghegy csúcsa, egy új fajtánál (mármint a barátod számára új) még igen sok mindent kell tanulni.
És még milyen messze lesznek a kiállítások, a megfelelő fedezőkan! Mikor az ember Európa másik végéig szalad, mert ott találja meg álmai kutyáját.
Ehhez képest Érd bárhonnan egy köpés.
Nekem sem a szomszédom, de minden kutyámat elviszem. Akiket nem akarok tenyészteni, azokat is.
Teljesen hobbikutya lesz: nem akarnak se tenyészteni, se kiállításozni.
Azért ök nem fanatikus kutyások, már azt is kemény menet volt, hogy miért vegyenek 70-80e-ért kutyust, ha 30-ért is lehet kapni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!