A border collienak több alfajtája van?
Úgy van ahogy az első mondja. Nekem pl egyáltalán nem tetszenek a küllem borderek, "természetellenesnek" érzem kicsit őket ennél a fajtánál ahol nagybüszkén hangsúlyozzák mennyire a jelleme alapján szelektálták őket a fajta kialakulása során, erre most teljesen ráálltak a tenyésztők nagy része a küllemre. Ezek a kutyák mind ösztönben, mind munkaképességben sokszor elmaradnak a munkakutyáknál (tisztelet a kivételnek), és pl a kutyás sportokban, amikben a borderek híresen jók sem állják meg úgy a helyüket mint a karcsúbb, sokszor vékonyabb szőrű munkára tenyésztett egyedek. Csak meg kell nézni egy crufts agility versenyt hogy hány küllem bordert látszt, hát nem sokat, hiszen egy zömökebb alkattal és nagy bundával nem messzire jutnak ott ahol a gyorsaság, a karcsúság és a fordulékonyság számít. :)
Egyébként megjelenik a borderekben még a küllem vonalon is a sokszínűség pont ez a jellem alapján történő szelekció alapján a régiek közt, mert ott is van álló fülű, közepesen álló fülű és egészen lógó fülű, dúsabb és kevésbé dúsabb szőrű. De ez igazán a munkavonalon jön ki, ott aztán van minden!
Nehéz egyébként jó munkavonalú bordert találni, nekem is sok időbe telt.
köszönöm szépen az eddigi válaszokat!
én nem munkakutyát szeretnék, hanem olyat ami remekül megvan azzal, ha mindennap hatalmasokat setálunk, heti többször túrázunk és a városban is jól elvan, annak ellenére, hogy kertes házban lakunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!