Jó tenyesztőtôl drágán vagy menhelyről ingyen?
Jó, mert:
- ha szaporítótól veszel kutyát, azzal támogatod a "munkáját. Látja, hogy "megy az üzlet", így tovább csinálja, tovább gyártja a beteg kutyukat. És miatta vannak tele a menhelyek.
- ha menhelyről fogadsz örökbe, esélyt adsz egy kidobott kutyusnak a jobb életre. Illetve ilyenkor 2 kutyát mentesz meg. Egyet, akit magadhoz veszel, egyet, aki mehet a menhelyre a "régi" helyére, és így neki is tudnak gazdit keresni.
Az általad boncolgatott kérdésnek az lenne a lényege, hogy ne támogass, ne pénzelj szaporítót, ezzel tovább ösztönözve őt a kutyagyártásra.
Ha fajtamentéstől, menhelyről hozol el kutyát, akkor azzal már nem támogatod a szaporítót, nem neki fizetsz a kutyáért.
Érted, gondolom.
Amúgy ha valakinek számít, fontos valami okból, hogy fajtatiszta kutyája legyen, akkor tenyésztőtől vegyen - hiszen csak az a fajtatiszta.
Ha nem számít, akkor választhat menhelyről, fajtamentéstől, ezek nem fajtatiszta kutyák.
Ezen nincsen semmi szépíteni való.
Kutyát akarsz venni, ami olcsó legyen, tehát kilőve a tenyésztő, a menhelyek tele vannak kidobott fajta jellegű kutyákkal, amilyet amúgy vennél drágán. Azzal ha megveszed a szaporítótól, őt támogatod, de egy fokkal sem lesz jobb kutyád, mint amit a menhelyről hoztál volna.
Azért ajánlják a menhelyi szaporítós kutyákat, mert egyrészt a szaporítók tevékenységének a visszaszorítása a cél, másrészt pedig inkább egy menhelyi fajta jellegű, "zsákbamacska nélkül", mint egy szaporítós hazug fajtiszta.
Ebben mi a bonyolult?
- Ha szaporítótól vásárolsz, azzal az állatkínzást támogatod. Pénzt adsz egy olyan embernek, aki összeereszt 2 hasonló kutyát, könnyű pénzszerzés céljából, addig elletve őket amíg "megy a szekér", mert neki megéri... az állat meg szépen lassan belepusztul ebbe...
vagy
- Befogadsz menhelyről egy ilyen kutyát. A menhelyen az önkéntesek időt és pénzt nem sajnálva ellátják a kutyát, gondozzák, gyógyítják, próbálják megmenteni...
Érted?
Mert míg van aki szaporítótól vásárol, addig ez fog menni, mert nekik megéri, könnyű pénz...
Szerintem bármelyik megoldás szuper lehet. Bár egyik sincsen ingyen. A menhelyes kutyusok után is kell valamennyit fizetni.
Alapvetően ez egy jó kérdés, de ha szaporítótól veszünk kölyköt akkor azzal buzdítjuk a következő alom le hozatalára, fél vagy egy év múlva. Igen, sok sőt a legtöbb esetben az ilyen kutyusok kerülnek a menhelyre. Sajnos ameddig megveszik a szapis kutyákat lesznek szaporítók is. Ezért mondja mindenki, hogy inkább a menhely, mert ott nem a szapit támogatod legalább. Próbálják megtörni az ördögi kört, mert ha minden ember aki olcsó kutyát akar, inkább örökbe fogad, előbb utóbb a szaporítónak nem fogja megérni fialtatni.
Mert amúgy annyi menhelyi kutyus van, hogy ha az országban senki sem venne évekig kölyök kutyát hanem örökbe fogadni, akkor is maradna bőven a menhelyeken.
Mindenki maga dönti el mit válasz, én tenyésztő és menhely párti vagyok. Tisztelek mindenkit aki örökbe fogad.
Nekem egy labrador, és három menhelyi (nem is fajtati-
szta) kutyusom van.
Nem minden tenyésztő szörnyeteg, de tény, hogy a nagyja
pusztán haszonszerzésből tartja az állatokat. Ráadásul
van, hogy a kötelező oltást sem kapják meg időben, il-
letve nem tájékoztatják az új gazdikat.
Bármelyik kutya beteg lehet, de a menhelyi kutyáknál
annyi az előny, hogy vagy keverékek, így genetikailag
ellenállóbbak, vagy már túlélték az "utcát". Ezeket
viszont komoly lelki sérülés érte/érhette, úgyhogy
nagyon vágynak a szeretetre, viszont nagyon fél(het)-
nek is. Saját tapasztalatból tudom, egyik kutyusom
már 9 éves lassan, de még most sem tudom megemelni
(pl amikor orvoshoz kell vinni), hogy ne pisiljen
össze. Ezt tette vele az, ami előttem történt vele.
Most vettem új házat, a 4 kutyus anyuék házában van,
de amint le tudom keríteni, én is a menhelyről fogok
hozni. Bárki bármit is mond, megérdemlik a sok rossz
után a jót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!