Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Look at the! (LAT) tréninget...

Look at the! (LAT) tréninget hogy kell csinálni? Magyar oldalt tudtok esetleg ajánlani?

Figyelt kérdés
2017. szept. 4. 12:12
 1/4 anonim ***** válasza:
Ha ugyanarra gondolsz, mint a Do as I do módszer. [link]
2017. szept. 4. 14:16
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

A csináld utánam nem ugyanaz, mint a look at that game, habár az is biztos muris dolog. :D Nem tudom, hogy Magyar leírása van-e, undogmatikon, vagy hasonló blogon mintha belefutottam volna egybe, de itthon nehéz megtalálni az r+ módszer hiteles leírásait.

No de a lényege a LAT-nak, hogy adott egy félõs, agresszív, bizonytalan kutya, meg az inger, ami kiváltja a válaszreakciót. Ezt a problémát akarjuk orvosolni. Elōtte Otthon begyakoroljátok pl egy plussmacival, hogy "oda nézz!". Hátad mögé dugod, elõveszed, kutya ránéz klikk/ügyes vagy, vissza a hátad mögé. Ne mindig ugyanarra tartsd a játékot. Ki lehet vinni kertbe/üres utcára a gyakorlatot, illetve úgy is lehet folytatni, hogy egy segítõ messzebb áll és õ huzza elõ a macit. Ezekkel csupán a parancsszót és a gyakorlatot, nyugodtságot tanuljátok. Jöhet az "éles helyzet". A legjobb, ha hám van a kutyán, hosszú pórázzal vezeted (nem flexi), hagyod, hadd szaglásszon, és számára a legjobb juti van nálad. Itt a távolság a legjobb barátod. Olyan messze legyetek, hogy a kutyád észrevegye az ingert (automatikusan rá fog irányulni a figyelme a stresszorra), de ne reagáljon - azaz húzzon, ugasson, stb. Ha még is így történik, akkor messzebb mentek. Onnan mehet, hogy "oda nézz!", klikk/ügyes vagy, juti, ha ránéz, de nem reagál. Így összekapcsolja a (z eddig) negatív ingerrel a pozitívat. Elõbb vagy utóbb semlegesíteni fogja, illetve pozitívvá alakul. Szépen lassan, a kutya tempójában lehet közelíteni. Ha ugatna, húzna, messzebb mész. Azt is lehet/kell jutalmazni, ha elveszi a tekintetét az ingerrõl és rád figyel (nem fixál rá), de lehet az ignorálást el lehet tolni, hiszen hülyén jön ki, hogy nézi, klikk, rádnéz klikk. :D. Ezt akkor venném elõ fõként, ha már kicsi hibaszázalékkal tud elmenni az inger közelében. Amúgy meg jó pár jutalom után magától fel fogja ajanlani a figyelmét neked, hiszen megszokja, hogy ránéz az ingerre, klikk, és tõled jön a juti. Ezzel valamennyire az is beleég, hogy ha jön az inger, rád figyeljen, ne ugasson, vagy tépje ki a karod. Nagyjából ennyi. Türelem kell hozzá, valamelyik kutya gyorsan ráérez a lényegre, valamelyik nehezebben. Többféle kutyával, emberrel, stb kell gyakorolni, hogy általánosítson.

A B.A.T.-nak is érdemes lehet utánajárni, de abból szinte biztos nem találsz magyar leírást. Hasonlít a LAT-hoz, de ott visszafordulnak, stb. Lehet kicsit kaotikus a leírásom, nem vagyok túl jó magyarázó. :D

2017. szept. 5. 09:51
 3/4 anonim ***** válasza:
Első vagyok, igen bocsi kicsit utánanéztem és nem ugyanaz mint a do as i do. A masodik elég jól összefoglalta a lényegét:)
2017. szept. 5. 10:25
 4/4 A kérdező kommentje:
Hú, nagyon köszi! 4 hónapos kutyám megőrül, ha kutyát lát meg madarat... Menne játszani, de közben kicsit betoji is, gondolom innen az ugatás :) megpróbálom, hátha segít :) mégegyszer köszönöm! :)
2017. szept. 5. 11:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!