Harap a kutyám, de nem használ a bünti. Mit lehet tenni?
Nyugi, meg fogja tanulni, hogy nem.szabad.
Koppintás és földre fogás én inkább azt csinálnám, hogy amikor jól viselkedik, szépen tudok vele játszani, nem harap, akkor jutalom falatot adnék neki.
Amikor pedig nem viselkedik jól, értelemszerűen nem kapna semmit, esetleg abbahagynám vele a játékot fél órára vagy 1 órára.
Akkor fogja megtanulni, hogy nem szabad, ha a gazdája megtanítja. Ha ráhagyod, nem gátlod le, nem tiltod le kellő erősséggel, akkor ez nem hogy csökkenni fog, hanem.egyre rosszabb lesz. Mertegtanulja, hogy a kellemetlen szituációkat elkerülheti úgy, hogy agresszív. És egyre gyakrabban, egyre erősebben fog harapni.
Kutyaiskola kellene, de olyan, ahol egyénileg tudnak foglalkozni kifejetetten ezzel a problémával!
Menhelyi kutya. Nem tudhatod, mennyi szenvedésen ment át,
mire hozzád került. Rúghatták, üthették. Ne csodálkozz,
hogy a fejére koppintásnál támad, ami valójában védekezés..
Teljesen máshogy kell egy menhelyi kutyával bánni:
- Nyugodt környezet. Nem veszekszünk, nem ordibálunk előtte/vele. Egy hangosabb NEM is bőven elég, csak
akkor kell mondani, amikor épp a bajt okozza.
- Jutalmazással nevelés: ha ügyes, adj neki jutalom-
falatot, persze ne hízlald el. Ha elfordulsz tőle,
az jobban bántja, mintha megütnéd.
- Még a kezedet se emeld ütésre, nemhogy megüsd. Azzal
aláásod a bizalmadat iránta, mert a múltját juttatod
eszébe. Kutyának is jó ám a memóriája.
Szóval szép szó, simogatás, kedveskedés, jutalmazás,
határozott rászólás.
Nekem 4 kutyám közül 3 menhelyről mentett, mára odáig
eljutottunk, hogy már a tekintetemből tudják, mi a
helyzet. Soha nem bántottam egyiket sem, max hangosab-
ban rájuk szóltam. Eszükbe sem jutna megharapni, család-
tagként vannak kezelve :)
Fogalmam sincs, hogy az 5ös válaszoló miért lett lepontozva mert teljesen jó dolgot írt.
Mivel nem ismered a kutya előéletét így nem mindegy, hogy milyen módszerrel fegyelmezed. Lehet, hogy pont ez erősít rá a kutyában az agresszióra. Mellesleg ha annyira fizikai bántalmazással akarod fegyelmezni akkor sem koppintassz a fejére. A a feje tetejét és környékét már most felejtsd el.
Leginkább azt javasolnám, hogy keress fel egy rehabilitációval is foglalkozó házhoz járó kiképzőt és ő elmondja neked, hogy mi a teendő.
Nagyon szépen köszönöm! Nem ragaszkodom a fizikai fenyítéshez (sőt), csak nem ismertem mást ezen és a szóbeli szidáson kívül. Köszönöm a javaslatokat, megpróbálom így, a fejre koppintást elhagyva. Az elzárásról mit gondoltok? Valahol olvastam, hogy ha megharap a kutya, be lehet csukni egy kisebb helyiségbe (pl. WC), és csak akkor kiengedni, ha megnyugodott. Ez is már túlzás?
A játék megszakítást és a jó viselkedés jutalmazását viszont alkalmazni fogom. Az ajánlásotokra jelentkeztünk a Top Mancs kutyaiskolába is alapképzésre, de mellette szeretnék magánfoglalkozásokat is, itt még válogatok a lehetőségekből.
Én az elzárást nem javaslom, szintén azért, amit fentebb írt az egyik hozzászóló, nem tudod, milyen emlékek jönnek fel a kutyában.
Ha durván játszik, szólj rá, állj le a játékkal. Hidd el, anélkül is le fog nyugodni, ha nem zárod el.
Negyed óra, fél óra múlva kezdd el újra a játékot, majd ha szépen tud játszani, adj neki egy jutalomfalatot, hogy lássa, akkor csinálja jól, ha nem játszik durván.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!