Szerintetek japán akita inu vagy Dobermann kutyus? :/ 15 éves vagyok, régóta tetszik ez a két fajta, rengeteget olvastam róluk, viszont nem tudom melyiket válasszam. Tapasztalatok/vélemények jöhetnek emberek!
En csak azert nem javasolnek most kutyat, mert nehany ev mulva felnosz, elhagyod a szuloi hazat, es akkor a szuleidre marad a kutya. Ok meg nem biztos, hogy dijaznak az otletet.
Azonkivul meg ha viszed is magaddal a kutyat, nem valo az, egy fiatal felnottnek. Akkor inkabb szabadidodet csajozassal fogod majd tolteni, haverokkal, a kutyus miatt sok barati talalkozorol, bulirol le kell majd mondanod.
*
Azt még kihagytam, hogy mindkettő nagy helyigényű, tehát mindenképp csak akkor jöhetnek szóba, ha TÉNYLEG nagy a kertetek.
Kérdező! Ne innen tájékozódj. Ezek nem normálisak... (tisztelet a kivételnek) 81%os pl. nem bírja felfogni az agyával, hogy az akita inu is csak egy kutya. Persze én is tudom, hogy ősi tipusú vadász kutya, ebből kifolyólag az egyik legmakacsabb és még veszélyes is. De Ő mindenhova csak azt írja, hogy "jajj az akitával, h Ő nem akarja nem tudsz menni 2 lépést sem, szörnyű természetű, gonosz állat, aki teljesen kiszámíthatatlan és rosszabb mint egy macska", stb.
Holott ez csak az Ő alkalmatlanságát bizonyítja. Mert ez egy valóban makacs fajta, de minden kutyának meg lehet az alapvető elvárható viselkedési for.ákat tanítani, feltéve ha nem szaporított és idegbeteg. (De még úgy is csak még nehezebb)
Úgyhogy én azt javaslom, hogy tűzz ki egy évet, hogy akkor veszel kutyát és addig ismerkedj tenyésztőkkel, meg valódi kutyákkal a fajtából.
Amúgy, ezen az oldalon az emberek szerint cdak munkanélküli újgazdagok kutyázhatnak, napi 25 óra ráfordítással...
Őszintén?
Egyik se legyen, nem gyerekeknek való fajták. Az oké, hogy kaja-pia, szeretet, mozgatás, kutyasuli meglenne, de ezeknek a fajtáknak nem csak erre van szükségük. Makacs munkakutyák! Egy 15 éves gyerekből még hiányoznak azok a dolgok (hangszín, kiállás) amik tekintélyt parancsolnának egy ilyen erős jellemű kutya előtt. Még sok felnőttnek is meggyűlik a baja ezekkel a fajtákkal, gyerek kezébe meg egyenesen veszélyes (mármint nem a kutya fog neked támadni, "csupán" nem fogod tudni megnevelni) . Véleményt kértél, megkaptad. Mindenkinek az a véleménye, hogy nem való gyereknek egyik fajta sem. Nem bunkóznod kéne, hanem elfogadni. Te szerettél volna véleményt, erre mikor megkapod, még neked áll feljebb, mert nem az van amit hallani szerettél volna. Talán el kéne fogadni a tényeket.
Ha nekünk nem hiszel, akkor olvasd el egy akita TENYÉSZTŐ írását, na ő igazán ért a fajtához:
Pár lényeget kiemelek azért:
" Halkan, macska módra vadászik, a kisebb állatokat, kutyákat is zsákmánynak tekinti. Ennek ellenére fel lehet úgy nevelni, hogy a háznál lévő egyéb állatokat megtűrje" (MEGTŰRJE)
"Természeténél fogva védi az otthont, nem is szabad kiképeztetni házőrzésre! Akiket vendégként üdvözöl, amikor a gazda otthon van, nem biztos, hogy szívesen lát, amikor nincs otthon senki. A kaput érdemes mindig zárva tartani. Póráz nélkül csak védett, zárt területen szabad sétáltatni, a helyi törvények, eb-rendelet betartásával. Azonos nemű kutyákkal szemben az Akiták agresszívek lehetnek, viszont ellentétes nemű kutyákkal általában békésen élnek együtt, bár némely Akiták egyetlen kutyaként szeretnek élni."
" Idegenek ne öleljék meg, ne bizalmaskodjanak vele, e helyzetek agresszivitást válthatnak ki az Akitából."
"Örökölt jellemző tulajdonságuk következtében a falkán belül vezető szerepre törekszenek. A gazda családja számára az ő falkája! Időnként kihívást jelenthet a gazdának a vezető szerep megtartása." (Főleg egy GYEREKNEK)
"Az Akitát engedelmességre a gazdának kell megtanítani és nem szabad kiképző iskolába küldeni!" (Mondjuk ezt nem értem, de a tenyésztő jobban ért hozzá)
" Az Akiták rendkívül makacsak, és amikor már unják a gyakoroltatni kívánt mozdulatsorokat, némelykor egyszerűen elsétálnak." (Magyarul ha nincs kedvük megcsinálni neked valamit, akkor nem is fogják)
" Ha egyedül marad a kertben, hiányozni fog egy társ és az unalom negatív magatartást eredményezhet." (Csak úgy halkan megjegyzem, hogy gondolom iskolába is jársz, tehát ez neked lényeges info)
"Az Akiták általában nem túl aktívak és egy nem örökmozgó, otthonülő családban is jól érzik magukat." (Azt írtad, hogy te egy aktív kutyát szeretnél, mert futni akarsz vele. Hát akkor még egy mínusz pont számodra az akitánál)
Egy dobermann tenyésztő:
"Különösen házorzo, kiséro, orzo-védo és szolgálati kutyának alkalmas." (Magyarul: MUNKAKUTYÁNAK)
Annyi más sportos kutyafajta van még, amik könyebben kezelhetőek. Nem csak dobermann, akita meg ölebek léteznek. Azt mindenki érti, hogy neked öleb nem való, de akkor válassz valami könnyebben kezelhető nagytestű fajtát.
Mondjuk:
Óriás schnauzer, angol szetter, dalmata, vizsla, hovawart, labrador, golden retriever, erdélyi kopó, vagy valami aktív keverék a menhelyről.
Ezek a fajták is általánosságban aktívak, de jóval könnyebben kezelhetőek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!