Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Bele lehet (kell) szólni a...

Bele lehet (kell) szólni a kutyák "harcába"?

Figyelt kérdés

Röviden: Van eg kb. négy hónapos szuka kölyök, és egy 14 éves öregecske puli. Sokáig gondolkodtam, hogy hazahozzam e a kicsit az öreg mellé. Őszintén szólva inkább a kölyökkutya miatt aggódtam, nem tudtam, hogy hogyan fogadja az idős pulim. Persze az öreg nyugalmáért is aggódtam. Mostanra kiderült, hogy csak ő érte kellett volna. Másfél hónapja vannak együtt, és kezd mérgesedni a viszony. De csak és kizárólag a kicsi kezdi, a nagy még csak oda sem kapott neki, mindent tűrt békésen, inkább csak sírt ha a tökmag bántotta. Többször nekiront a kicsi, és kezd durvulni. Persze az idősebb kutyus is védekezik, de aggódom érte, mert csak öreg már. Ő nagyon békés, rosszul lát, süketecske is.

Mit tegyek, hogyan állítsam le a kölyköt? Ha vissza forgathatnám az idő kerekét, nem hoznám haza a kicsit, amíg itt van velem a puli. Persze nagyon szeretem a kiskutyát, de attól félek az öreg marad alul.

2017. aug. 9. 11:12
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
78%

"Lehet az írásomból az jött le, hogy totál hülye vagyok a kutyákhoz, pedig azért nem."

Olvasva a hozzászólásaidat, ezt azért erősen megkérdőjelezném.

Alapvetően nem értem, hogy miért kellett egy idős, kevésbé jól halló, látó kutyához bármilyen kölyköt hozni, pláne egy ilyen tűzről pattant teremtés. De te vagy a gazda, neked KELL megvédeni a saját kutyádat, aki ennél jobban már nem tudja elmagyarázni, hogy ehhez túl öreg és fáradt.

Ha már hagytad ennyire elmérgesedni a helyeztet, akkor eleve azt old meg, hogy a kutyák el legyenek szeparálva egymástól, amíg te nem tudsz rájuk figyelni.

Második lépésként taníts a kölyöknek egy tiltószót. A legkézenfekvőbb a kajamegtagadásból levezetni neki. Ennek mondjuk feltétele, hogy be legyen klikkelve a kutya. A feladat a következő: fogsz egy jutalomfalatot az egyik kezedbe, a másik kezedbe a klikkert, a harmadikba egy marék ugyanolyan falatot. A kutya elkezd szenvedni azon, hogy hogy szerezze meg a kezedben elrejtett 1 db falatot. Csinál minden hülyeséget: bökdös, leül, mancsol, nyalogat, te meg azt kezded el klikk + másik kézből falattal jutalmazni, amikor nem a kaját akarja megszerezni: másfelé néz, arrébb veszi az orrát stb. Ezt lehet nehezíteni: nyitott tenyéren a kaja, földön a kaja, leejted a kaját, "véletlenül" elsétáltok a kaja mellett stb. és azzal is, hogy milyen kaját használsz. Amikor már stabilan folyamatosan békén hagyja a kajákat csatolsz hozzá valamilyen vezényszót: "hagyd" "pfujj" "nem szabad" vagy amit jónak látsz.

És ezt elkezded alkalmazni mindenre, ami a földön van és békén kéne hagyni: cicatrüffel, félős kisgyerek, szaladós macska, másik kutya.

Mindezzel együtt megismered a kutyád testbeszédét, hogy ne akkor próbáld levakarni az idős kutyusról, amikor már a fején ugrál vagy elindult feléje, mert akkor tótágast is állhatsz, az sem fogja meghatni, hanem amikor látod, hogy készül rá. És igen, rommá dicséred és a legeslegfinomabb falatokkal jutalmazod, ha békén hagyja az idős kutyát és nyugodt maradt mellette, mert, mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja, számára ez egy NAGYON nehéz feladat.

Végezetül, ahogy a többiek is javasolták, nagyon el kellene járni szociális foglalkozásokra, ahol más kutyák között lehet, kijátszhatja magát és megtanulhatja, hogyan közeledünk más kutyákhoz. (Egy jól szocializált, jobb fizikai és mentális állapotban lévő kutya, úgy csapná le a kisördögöt, mint a taxiórát. Egy rosszabbul szocializált kutyától meg valószínűleg több darabban kapnád vissza.)

2017. aug. 9. 16:04
 12/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a kimerítő választ, van min dolgozni. Bármilyen hihetetlen, azért tanítom(nevelem) a kutyát. Nagyon alap dolgok már mennek neki. Felneveltem már két kutyát, soha semmi gondot nem okoztak, és mindenki szerint nagyon nyugodt jól nevelt kutyák(egyik elpusztult már). Nyilván nem vagyok szakember, és nem is cirkuszba szánom a kutyámat, de azt nem hagyom, hogy a fejemre nőjön.

Hogy miért hoztam haza? Erre tök egyszerű a válasz. Azért, hogy megmentsem az életét, azóta az út szélén lenne kivasalva. A munkahelyem telepén volt, és sajnos nem tartott rá senki igényt, pedig még szép kutya is.

Klikkert sosem használtam, de szert teszek rá. Köszi még egyszer!

2017. aug. 9. 16:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!