Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a helyzet a kuvasszal?

Mi a helyzet a kuvasszal?

Figyelt kérdés

Nagyon szerettem volna egy kuvaszt tartani, mert szerintem gyönyörű, erős kutyák, az egyik kedvenc fajtám.

Viszont van olyan ismerősöm, aki régebben tartott kuvaszt, és azt mondta, hogy mire megöregedett, megőrült a kutya, és láncon kellett tartani.

Tényleg igaz az, hogy a kuvaszok ahogy megöregednek, meghülyülnek és megvadulnak?

Egy másik kérdés: lehet őket lakásban is tartani, ha megfelelően el vannak látva? Ha le vannak mozgatva, napi 3-4 sétát tudok neki biztosítani mindenképpen!

2017. aug. 6. 11:32
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha normálisan van nevelve, foglalkoznak vele, nem őrül meg.

Te is megőrülnél, ha egész életedben ki lennél csapva az udvarba, aztán ha eleged lesz, kikötnek.

2017. aug. 6. 12:00
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem bolondul meg ,ha jol van nevelve ,szocializàlva és rendessen foglalkozva van vele (ami nem azt jelenti ,hogy kirakod az udvarra meg eteted)!!!

Lakàsba nem igazàn valô ,pàsztorkutya. Kinti benti tartàssal még jô!

Keress màs fajtât.

2017. aug. 6. 12:33
 3/19 anonim ***** válasza:
93%

1. Vannak azok a küllem kuvaszok, amiket 20-22°-ra beállított klímás szobába tartanak, így a szőrük nem koszolódik, nem viseli meg a nap, és 2 hetente elviszik őket kiállításra, nem tud dolgozni, nem tudja a területét védeni, nem érik ingerek csak 2 hetente. Na az ilyen az egyik amikor meg tud őrülni egy kutya, ha nem dolgozhat.

2. Van az az eset amikor azt mondják hogy megőrült pusztán csak dominancia probléma van, tutujgatják, kényeztetik, szeretgetik, a szociális hiányosságaikat (partner, szerelem, barátok, gyerek, család, stb..) pótolják a kuvasszal, és rajtuk élik ki a gazdáik minden szeretetüket, túlságos tutujgatással, a kuvasz meg egy határozott, kemény kutya, szintén nem erre való, le fogja dominálni az őt tutujgató gazdát, lemorogja, és erre is azt mondja majd tátott szájjal a gazda hogy hát ő nem érti biztos megbolondult a kutya.

3. Amikor veréssel van nevelve egy kutya. Nem azt mondom, hidd el, hogy 1-2 lapátütést elbír, meg 1-2 oldalba rúgást meg 1-2 nyakast, de annak megfelelő időben kell történnie, és 1-2 nem pedig 15-20!!! Egy jól időzített orra csapás vagy seggbe rúgás amikor a kiskutya rongyalkodik a gazda tiltása ellenére nagyon is hasznos, sőt, kell is, mert akkor tudja hogy lesz következmény, lesz szankció, ha nem tartja be a gazda kéréseit, a főnök kéréseit. Viszont vannak akik nem szólnak rá, nem fegyelmeznek, csak ütik-verik a kutyát, és nem 1-2 seggbe rúgást vagy lapát vagy seprűnyéllel arrább rakást kap a kutya, hanem rendesen ütik-verik míg el nem szalad. Na ez a kutya amit így nevelnek, folyamatos veréssel, figyelmeztetés és rászólás nélküli veréssel az is felnőtt korában, már amikor elég erősnek érzi magát nem fogja hagyni hogy akkor is üsse-verje a gazda, hanem ereje teljében visszaadja. Erre is a gazda azt mondja hogy megbolondult, pedig nem, csak visszaadta a sok agressziót, azaz agressziót tanult ő is túlságosan agresszív lett.

4. Jobb őket több kutyával együtt tartani, falkában érzik jól magukat. 3-4 órás foglalkozás simán elég a kutyának, de érted 20-21 órát akkor is egyedül lenne? Ha nem tud dolgozni, azaz nem forgalmas helyen laktok ahol őrjönghet, dolgozhat a kerítésnél, vagy nincs másik állatotok, akkor az a 20-21 óra unatkozás lesz számára. Elég ha vannak juhok, vagy baromfik, vagy valami, amikkel el lehet a kutya, védheti őket, köztük lehet, dolgozhat, érik ingerek. De ha van egy másik kutya az is elég, akivel játszhat, foglalkozhatnak egymással, amikor unalmas és nem történik semmi.

Házban nem ajánlom, első pont amit ott leírtam tökéletesen visszaadja, hogy miért, mert baromi unalmas, ő nem kanapémackó, a kuvasz egy kemény, határozott pásztorkutya, talán a világ legkeményebb pásztorkutyája.

Hallhattad a hírekbe, hogy Szeged mellett amikor a migránsok betörtek valami tanyára akkor 2 kuvasz valami 7-8 migránst megrágott, és a rendőrök, határőrök húzták ki a 7-8 migránst a 2 kuvasz szájából, hogy ne rágják őket halálra!!! Tehát nem gyerekjáték a kuvasz. Óriási felelősség! Szinte bármelyik kutyából 10 másodperc alatt rongyot csinál, ha nem figyelsz, csak a többi hozzá hasonló pásztorkutya: Kaukázusi, Ázsia, Kangal, Sárhegyi, ezek ami ellenfél neki, szerintem a komondor sem ellenfél egy kuvasznak. A többi kutya meg végképp nem.

Nem kell túletetni, olyan 55 kilónál nem jó ha nagyobb, mert nem lesz mozgékony, és a hibája a 70-80 kilós ázsiáknak meg kaukázusiknak, hogy kanapémackók, 10x megrágja őket egy 50-55 kilós kutya mire egyszer megfordulnak, tehát ez az 55-60 a kanoknál, 50-55 a szukáknál ami ideális szerintem. Inkább mindig súly alatt van a jó kutya, inkább egy kicsit sovány, és jó szikár izmos, mint sem pocakos és túlsúlyos.

Lakásról még annyit, hogy öntisztuló a szőre, ami kb 10 hónapig hullik, tehát ezért sem ajánlom őt lakásba.

Fontos a gazdával való jó kapcsolat, a kezelhetőség megteremtése, hogy ezt tanulja meg a kutya, hogy oké, hogy önálló, és önállóan kell neki jó döntéseket hoznia, de a főnök te vagy, és felülbírálod. Nem jó az a kuvasz ami a gazdával való kooperációt, kapcsolatot keresi, sétakor is szaglásszol, ismerkedjen a világgal, pisiljen, ilyesmi, ne pedig a szemkontaktust keresse a gazdával meg a gazda parancsára várjon folyton, az olyan kuvasz ami mindig a parancsra vár az nem tud önállóan jól dolgozni, csak irányítás alatt, nekik pedig fontos, hogy önállóak legyenek. Viszont a gazda felül kell tudja bírálni a döntést, tehát pl. ha jön ismerősöd egy igazi pásztorkutyát nem kell elzárni, ha látja, hogy a gazda beengedi, akkor meg kell szűnni az agressziónak! Azok már nem autentikus pásztorkutyák, hanem inkább objektumörző, vagy örző-védő munkára használható, túlságosan agresszív kutyák, amik a gazda kérésére nem állnak le.

Szintén a kaukázusisok nagy mániája ez, hogy a kutya menjen az emberre, és olyan agresszív legyen hogy el kelljen zárni, ha be akar engedni valakit a gazda, szerintem elég szomorú, ha a kutya annyira agresszív és kezelhetetlen, hogy a gazda parancsa nem érdekli és továbbra is agresszív. Nekem olyanok a kuvaszaim, hogy a kerítésnél őrjöngenek mindenkire, és meg is harapják aki benyúl, vagy be akar jönni, vagy aki be akarna nyitni a kapun, de ha te kimész, és rászólsz a kutyára akkor le kell neki állni, és be kell hogy engedjen bárkit, ha a gazda azt mondja a kutyának, hogy nincs agresszió.

Nyilván a vendég ettől függetlenül nem falka tag, tehát nem mehet a kutyák tulajdonának, játékainak, stb-nek a közelébe, meg nem játszanak vele a kutyák, nem ajánlatos simogatni, piszkálgatni a vendégnek a kutyákat, de a kutyáknak tudni kell, hogy azok ott megtűrt idegenek, akiket nem szabad bántaniuk.

Remélem sok mindenre hasznosan válaszoltam. Olyan dolgokra is amiket nem kérdeztél...

Határozottnak, keménynek kell lenni ezekkel a kutyákkal, de nem agresszívnak. Van aki első kutyának nem ajánlja, szerintem olyan ez mint a csajozás, hogy van akinek már első megy jó csajt felszedni, van aki meg hiába tapasztalt nem áll vele szóba jó csaj és csak a szemét marad neki.

Kutyázás ugyanez, ha van rátermettséged, és határozottságod, akkor kezdőként is működhet neked a kuvasz. Ha meg nyímnyám és akaratgyenge, meg határozatlan vagy a kutyákkal akkor 20 éves kutyás tapasztalatod is lehet de a kuvasz akkor sem fog neked működni és nem a te fajtád lesz. Az a lényeg, hogy ezek nem bújós macik, lehet, hogy kölyökként még szeleburdik, és játékosok, meg ugrálósak, meg mindig láb alatt vannak, és nagyon későn érnek, mert 8 hónaposan kb. elérik a valós magasságukat, de mentálisan csak 2-3 évek korukra érnek be, addig bátorodnak, és keményednek. És a pásztorkutyáknál meg van egy fontos dolog, hogy ha megérzi, hogy a gazda gyengekezű, akkor azonnal átveszik a főnök szerepét, ilyenek a pásztorkutyák, erre lettek kitalálva, falkában is így működtek, ha a főnök nem tudott jó döntéseket hozni és nem tudta jól irányítani a falkát akkor valakinek át kellett tőle venni a pozíciót hogy a falka jól tudjon együtt dolgozni, együttműködni. Úgyhogy ezért is kell velük határozottan és következetesen bánni. Nincs olyan hogy egyszer megrághatod meg elviheted a papucsot, máskor nem, mindent következetesen kell neki megtanítani, tehát vagy bemehet a házba, vagy nem. Olyan nincs hogy most bejöhetsz máskor nem, ezzel csak összezavarodik, hogy múltkor engedték, és akkor csak annál jobban be fog próbálkozni, hogy hátha megint az ő akarata érvényesül és mégis bemehet, és máris az ő akarata és döntése érvényesült, mert a gazda nem volt elég keménykezű, és akkor máris dominancia problémáitok lesznek.

Kisgyerekeket imádják egyébként, csak nagyon összenyálazzák őket :D :D

A gazda többi állataival, baromfi, macska, tengerimalac meg minden hülyeség amid csak van azzal kijön, a falka tagjának tekinti és védelmezi őket.

2017. aug. 6. 17:05
 4/19 A kérdező kommentje:

Azt hiszem, utolsónak sikerült teljesen lebeszélnie erről a fajtáról. Még most is az egyik kedvencem persze, de sokkal keményebb lehet, mint gondoltam. Nem valószínű, hogy elbírnék vele.

Azt nem tudom, hogyan nevelték, csak annyit meséltek nekem, mikor elmondtam, hogy egyik kedvenc fajtám, hogy megbolondult teljesen öregkorára.

Jöhetnek még válaszok, tapasztalatok, kíváncsi vagyok :) :)

2017. aug. 6. 20:23
 5/19 anonim ***** válasza:
100%

#3 vagyok. Nem lebeszélni akartalak.

De nagyon fontos az hogy ne egy kis tutujgatni való cukiságnak nézd a kuvaszt, hanem tiszteld azért mert egy rendíthetetlen pásztorkutya.

Mai történet, este belelépett a rózsába a 17 hónapos fiatal kanom, szerinted? Elrántotta a lábát, megnyalta, majd mint ha mi sem történt volna, ment tovább.

Egy ember ha belelép a rózsa tövisbe napokig sántít, ennek fél perc kellett hogy kiheverje!!

Nekem írhatsz privátban, vagy ha közel laksz személyesen is tarthatjuk a kapcsolatot. Sőt, ha törzskönyveset veszel valakitől akkor a tenyésztő is ad nevelési tanácsokat és tartja veled a kapcsolatot, és el tudod neki is mondani ha gondod van a kutya nevelésével.

Egyik ismerősömnél még vannak eladó törzskönyves szukák ha érdekel!! A szuka nem olyan kemény dió, de ahhoz is kell szigor és határozottság!!!!! A városunkban van egy úriember aki 22 éve kuvaszozik de mindig csak szukát vállalt be, mert nem akar komoly dominancia problémát kannal. Ezzel az úrral én szintén jó kapcsolatban vagyok, gyakran beszélgetünk kutyákról.

Én pont ellenkezője vagyok, én elsőre tüzes, domináns, ráadásul az alom legdominánsabb és legbátrabb, veszélyt nem ismerő kanját választottam :D :D

Én imádom a kanok megjelenését, ahogy a farkukat a hátuk közepére kunkorítják, és a fejüket kiemelik, és árad belőlük a felsőbbrendűség.

2017. aug. 6. 22:02
 6/19 anonim ***** válasza:
100%
Lehet hogy egy idegrendszeri problémával szülelet kutya megbolondul vagy valami olyan egészség ügyi baja lett ami miatt fájdalmai lettek és így jelezte. Ha minden kuvasz agresszív lenne idős korára már rég nem tenyésztenék. Egy ismerősömnek volt ő annyit mondott azért nem ajánla senkinek mer ennek a kutyának az az ÉLET ha dolgozhat, ha a legelőn lehet a birkákkal.
2017. aug. 7. 14:24
 7/19 anonim ***** válasza:
100%

#6-os.

A #3-as és #5-ös számú kommentelő vagyok.

Az 1-es és 4-es pontomban pont erről írok én is, úgyhogy abszolút egyet értek ezzel a kommentel! A pásztorkutyának dolgoznia KELL!! A kuvasznak különösen!! Még egy komondor vagy közép-ázsiai el is van családi kutyaként, de a kuvasz az abszolút munkára született!!

De ha otthon tartasz másik kutyát, baromfikat, macskákat, egyéb házi állatokat, azokat ugyanúgy védelmezi mint ha birkák mellett lenne, és ugyanúgy teljes élete tud lenni, mert akkor nem a birkákat védi hanem más háziállatokat, de a lényeg számára hogy legyen mit őriznie, kapjon felelősségteljes feladatot, ami leköti. A kuvasz sosem unatkozhat. Tyúkok, kacsák, libák között ugyanúgy elvan, mert tudja, hogy neki felelősségteljes feladata van, és a gazda állatait az élete árán is meg kell védeni. De úgy gondolom ha van mellette valami kistestű kutya azt ugyanúgy védelmezi, vagy ha van 2-3-4 macskája a gazdának azokat is ugyanúgy védelmezi. Nyilván nem lehet 80-100 birkával összehasonlítani amit 3-4 kuvasz őriz, de legalább már nem unatkozik akkor sem ha van mellette másik állat. Érik külső ingereg, amik hatnak rá.

Tehát én úgy fogalmaznék, hogy a legfontosabb, hogy ne utatkozzon, és akkor nem utatkozik a kuvasz ha dolgozhat.

2017. aug. 7. 18:34
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
Lakásba kuvaszt semmiképp, ott szenvedne a melegtől, kis helytől, unalomtól, mindentől.Nekünk is volt, imádtuk, szép kort megért, és nem hülyült meg. Végig nagy udvaron volt szabadon, több kutyával, sokat játszottunk velük, jó kaját kaptak, igaz nem sétáltattuk, de tudtak rohangálni ha akartak.El lehetett venni a szájából a húst, olyan megbízható és szelíd volt, pedig kóbor kutyaként csontsoványan szedtük össze az utcán, de míg élt, hálás volt érte.
2017. aug. 7. 22:33
 9/19 anonim ***** válasza:
Kedves 7. válaszoló bevallom időm elolvasi irásaid idő hiány miatt. Kuvasszal nincs tapasztalatom csak amit az ismerős mondott. Felénk annyit láttok hogy meg vannak bolondulva ami nem is csoda hisze a nap nagy részében láncon vannak.
2017. aug. 7. 22:47
 10/19 anonim ***** válasza:
100%

#9 pontosan mire gondolsz azalatt, hogy meg vannak bolondulva?

Nagyok sokan összemossák a megbolondulást azzal, hogy őrzi a területét, és amiért örjöng, acsarkodik az idegenekre, ami ezeknek a kutyáknak a dolga azokat a kuvaszokat is "bolondnak" nevezik.

Na meg ha nincs megfelelő kutya-gazda kapcsolat és a kutyának nincs igazán gazdája, felette álló főnöke, és ekkor a kutya rámorog arra aki a gazdája lenne de tulajdonképpen nem viselkedik gazdájaként, ezért morog rá, ez sem megbolondulás!! Pusztán jelzi hogy nincs jó kapcsolata a gazdával.

Tehát ez a megbolondulás ez nagyon ilyen elterjedt kifejezés anélkül hogy komolyabban megvizsgálnánk a viselkedés kiváltó okát, csak könnyelműen rámondjuk, hogy biztos megbolondult.

Én azt tartom megbolondulásnak ha a kuvasz az általa védett állatok ellen fordul, vagy ha túlságosan egygazdás lesz és a gazdáján, a főnökén kívül nem tűr el sem más állatot sem más embert maga mellett miközben addig évekig állatok és emberek vették körül.

De ugye megint itt is különbséget kell tenni, hogy szocializált-e azaz korábban megtűrte az embereket, és állatokat, csak később bevadult, vagy szocializálatlan és soha nem is tanulta meg hogy az állatokat védenie kell és nem lehet velük szemben agresszív.

Bonyolult és sokkal összetettebb dolog ez ennél, mint hogy rávágjuk hogy a kutya megbolondult, mert nagyon acsarkodik a láncon.

2017. aug. 8. 12:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!