Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Vadászkutya ha elszalad?

Vadászkutya ha elszalad?

Figyelt kérdés
sziasztok! van egy vadászkutya keverékem, most 7 hónapos. eddig minden rendben volt vele, de ahogy elkezdődött a pubertás :) jönnek a gondok is. falun lakom erdő szélén, minden nap kétszer viszem sétálni. mindig látunk a séta során őzet, nyulat, valamit, és ahogy egyre nő, rájött a bizonyítási kényszer, el akar kapni valamit mindenképp. kétszer fordult elő hogy meglátott valamit és uzsgyi neki, se lát se hall, akkor utolértem, jól leszidtam. most már óvatosabban engedem el a pórázról.viszont, ami igazán a probléma, hogy azóta elkezdte azt csinálni, hogy amikor nem is lát még semmit, már akkor előre rohan, hiába hívom vissza nem érdekli, csak megy. ilyenkor is utána megyek, akkor már rögtön megy a behódolás, de aztán megint ugyanúgy elszalad. ez csak most kezdődött, de nem akarom hogy szokássá váljon nála. mit csináljak? azon már túl vagyunk hogy kötődési tréning, meg elbújok,meg elfutok az ellenkező irányba. tudja hogy mi a dolga,normális esetben ha szabadon van akkor is van egy 20 méteres "láthatatlan" póráza, ha kicsit jobban eltávolodna akkor szólok neki és megáll. csak néha rájön ez úgy levadásznék valamit érzés és akkor jön a szelektív hallás. én arra gondoltam hogy a séta elején jobban fogom fárasztani, futok vagy bicózok vele de csak annyira hogy kocogjon mellettem, aztán ha kellemesen elfáradt már akkor engedem el a pórázról, hogy nyugodtabb legyen és ne jusson eszébe rosszalkodni. amúgy ha utol is ér valamit nem bántja, itthon is nyuszikkal, macskákkal, madarakkal van együtt, volt hogy talált árva kismadarat de azt se bántotta. ahol lakom nincsenek vadászok, ezért merem elengedni póráz nélkül is, tudom hogy ilyenkor le is lőhetik, de itt 100%ra nem áll fenn ez a veszély.köszi előre is a válaszokat!
2017. júl. 25. 10:21
 1/7 anonim ***** válasza:
76%

És ha nem engeded el a pórázról???

Ugye tudod, hogy kilőheti a vadász, és jogos lesz???

2017. júl. 25. 10:56
 2/7 anonim ***** válasza:
73%

Azért ez nem annyira poénos, a vadász simán kilövi és ha űzi a vadat, akkor még joga is van hozzá...

Szerintem ne engedd el!

2017. júl. 25. 11:05
 3/7 A kérdező kommentje:
tudom hogy otthon kilőheti a kutyát de én nem Magyarországon lakom és itt nincs ilyen törvény. ha pórázon hagyom attól még a probléma nem oldódik meg! valakinek valamilyen ötlete arra vonatkozóan hogy hogyan korrigáljam a kutyám?
2017. júl. 25. 11:12
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

" azon már túl vagyunk hogy kötődési tréning, meg elbújok,meg elfutok az ellenkező irányba. tudja hogy mi a dolga,"

A tréning az nem tudom mit takar, de a póráz nélküli séta akkor működik, ha komolyan vesz téged a kutya! :)

A módszerek, amiket csináltál, jók, de valószínűleg nem vitted végig rendesen a folyamatot. Ha megtalál vagy elfutsz előle és odarohan, akkor nem dicsérgesd, hanem sétáljatok tovább, mintha mi sem történt volna!

Ha viszont hívásra nem jön (pedig jól hallja) vagy tiltás ellenére elfut, akkor utána menni, lecseszni, elzavarni magadtól, otthagyni kell (elindulsz valamerre de nem hívod magaddal). Pár perc múlva kioldhatod, behívhatod.

Szerintem alapjáraton jól csinálod, csak nincs elég komoly következménye, ha sz.rik a fejedre. :)

Ha tiltás ellenére eliramodik, érdemes hozzávágni valamit, hogy észhez térítsd, hogy lássa, komolyan beszélsz. Pl. ha van nálad valami labda, újság, stb. amivel kárt nem tehetsz benne, de csattan (pórázt ne vágd hozzá, veszélyes a karabíner miatt). Nem az a cél, hogy fájdalmat okozz neki, hanem hogy kizökkentsd az üldöző módból.

Ha nagyon fafejű és nem juttok egyről a kettőre, akkor hosszú (10-15 méteres) zsinór vagy hevederpórázzal (Véletlenül se flexivel!) vidd és úgy gyakoroljátok, mert ha elszalad, csak rálépsz a pórázra és már meg is állatottad.

Gyakorolhatjátok a vadról letiltást is külön. Tantísd meg neki a "hagyd" vezényszót (keress rá a neten, angolul "Leave it" a neve) és ha lefordul a vadról és rád figyel, nagyon jutalamazd meg.

Hajrá. :)

2017. júl. 25. 13:09
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Nekem a kutyasíp vált be biztonsági behívónak, persze azzal is jó sokat kellett gyakorolni, hogy stabilan visszajöjjön rá a kutya. A lényeg, hogy először kialakítasz egy nagyon erős asszociációt a sípszó meg valami különleges jutalomfalat között. Fontos, hogy ez olyan kaja legyen, amit a kutya imád, és soha máskor nem kap, csak a sípszó után. Aztán először olyan környezetben érdemes gyakorolni a sípos behívást, ahol nem tereli el a kutya figyelmét semmi. Utána lehet nehezíteni a terepet. Viszont ezt az "sos-behívást" csak ritkán szabad használni, különben elveszti a jelentőségét a kutya számára. Tehát csak akkor, ha mondjuk nagyon megindult egy vad után. A sípot meg azért ajánlottam, mert elvileg nagyon messziről is meghallja a kutya, de különben bármilyen más jelzés jó, lényeg, hogy különleges jelentősége legyen.
2017. júl. 25. 13:40
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
4-es vagyok. Igen, tényleg, a síp is remek ötlet! Viszont némelyik állatos boltban kapható elég halk, inkább olyan edzősíp jellegűt érdemes használni, annak sokkal erősebb a hangja.
2017. júl. 25. 13:43
 7/7 A kérdező kommentje:
köszi a tippeket!kipróbálom őket!
2017. júl. 25. 20:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!