Mikor fog erről leszokni?
Most 3 hónapos a kiskutyám. Nagyon értelmes okos, viszont ugye megvannak ezek a "kölyöktulajdonságai" :D
A virágoskert el van kerítve de valahol mindig bemegy, (mindig kipakolom onnan), kikaparja/szétrágja a növényeket. Pórázon már egész jól megy viszont el szokta kapni azt a részét ahol a nyakörvre van csatolva, és rágcsálja, meg húz vele. Komolyan olyan érzésem van ilyenkor mintha nem is én vezetném. :D És magas terelőösztönnel van megáldva (van is rá lehetősége hogy terelgessen) viszont nem csak a birkákat tereli, hanem a macskákat, a csirkéket, a többi kutyát és engem is. Nem is akárhogy hanem "csipkodva" mert border collie. Szóval folyton harapdál mindenkit.
A kérdésem az hogy hogyan tudnám leszoktatni ezekről a dolgokról? Mit tegyek ha rosszat csinál? Mert ugye megütni csak nem ütöm meg...
A válaszokat előre is köszi! :)
Szia :) Ezeken jórészt mi is átmentünk, pedig az enyém már idősebb volt, amikor hozzánk költözött. Nem lehetetlen leszoktatni ezekről, csak kell egy kis türelem.
A virágokról én úgy szoktattam le, hogy ha rajtakaptam megbüntettem. Mivel még kölyök, ehhez igazítottam a szidás mértékét is természetesen, nem agyonvágva volt, csak rápirítva. Illetve egy párat körbefujkáltam felhígított, erős illatú mosószerrel, csak ez nem mindig növénybarát.
A póráz rágásáról úgy a legegyszerűbb leszoktatni, hogy egy darabig láncos pórázzal sétáltatod. Erre ha ráharap megfájdul egy kicsit a foga és egy életre elmegy tőle a kedve. A húzásról való leszoktatásra többféle módszer is van. Az egyik, hogy amikor elkezd húzni, egy picit rántasz rajta valami vezényszóval (pl. szépen, lassan stb.). A lényeg, hogy azonnal lazuljon is, így rájön, hogy jobb úgy, ha lazán megy. A másikat szoros lábnál sétálásnál szokták alkalmazni. Veszel a kezedbe jutalmat vagy labdát, amit szeret és minden szépen megtett lépés után megjutalmazod. Aztán szép fokozatosan lehet növelni a lépések számát.
A csipkedésre nekünk az vált be, hogy amikor túlzásba vitte, felnyüszítettünk, mint a testvérei annak idején. De az is beválhat, ha a harapás után "megsértődsz" és nem veszel róla tudomást, elfordulsz, elsétálsz stb.
Nekük ezek voltak, amik beváltak, nem tuti módszerek, de olyan nincs is. Ha nagyon nem boldogulsz vele és esetleg nem próbáltátok még, akkor egy kutyasuliban is tudnak tanácsokat adni.
remélem tudtam segíteni, hosszú és boldog együtt töltött időt kívánok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!