A csontnak a kutyák számára van tápértéke is, vagy csak jót tesz a fogaknak?
Egy állatorvos véleménye a csontokról: A tömör csont, pl. a a sertés oldalas, marha lábszár, lapocka szerkezeténél fogva kisebb, és tompább darabokra törik a rágás során, nem okoz fennakadást, sem pedig bélsérülést, a hosszú, csöves, üreges csontokkal szemben.
A baromfi, vagy más szárnyas csontot semmiképpen sem javaslom!
Sem csirke, sem kacsa, sem pulyka, sem semmilyen szárnyas csontot, beleértve a közkedvelten etetett farhátat is. Azok valóban szilánkosra törnek a rágáskor. Fennakadhatnak a szájpadláson, elakadhatnak a nyelőcsőben. Átlyukaszthatják a beleket és ürülési problémát okozhatnak. Ha a nyelőcső alsó szakaszán akad el egy csontdarab, az fulladáshoz vezethet. Innen már csak mellkas-műtéttel lehet eltávolítani, ami komoly műtét, és nem is biztos, hogy sikerül.
A nyers csontnak van kálcium tartalma. A kutya gyomornedve képes bizonyos mennyiségű csontot megemészteni. A csirkelábban kollagén is van.
Csöves csontot valóban hússal együtt érdemesebb adni. Tehát csirkecombot csontostól.
És igen...valóban van némi rizikója a farhátnak is. de pont annyi, mint amikor azt mondják, nem ehet a kutya pl szőlőt és sok kutya pedig simán leeszi a tőkéről, ha megteheti. Baja pedig nem igazán lesz a legtöbbjének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!