Harapáshibával vennétek kutyát teljes áron?
Szeretnénk venni egy golden retriever kiskutyát tenyésztőtől, de nemrég kiderült a választott kutyáról, hogy hátraharapása van. Ráadásul elég nagy, közel 1 cm-s. A tenyésztő azt mondta, ez a hiba kizárja őt a további tenyésztésből, mégis mondván, hogy ettől még teljes értékű a kutya, ugyanannyiért akarja nekünk eladni, mint a tenyészthető testvéreit. Finoman már próbáltuk neki jelezni, hogy ezzel nem értünk egyet, de nem vette vagy nem akarta venni a lapot. (Mi hobbi célra vennénk amúgy, nem akarnánk tenyészteni, ez inkább elvi kérdés, hogy hibás kutyát nem adok el teljes áron.)
A foglalót letettük már a kutyáért rég, így ha visszalépünk azzal, hogy meggondoltuk magunkat, bukjuk a pénzt. A szerződés a rendellenességekre nem tér ki, csak arra az esetre, ha a kutya elpusztulna az elhozatal előtt. Akkor visszakapnánk a pénzt. Sajnos előzőleg nem beszéltünk ilyen esetről a tenyésztővel, mert fel sem merült bennünk, hogy harapáshibás is lehet a kutya (még sosem találkoztunk ezzel a problémával, mert sem a saját kutyánknak, sem a környezetünkben lévőknek nincs ilyen gondja), így nem védtük ki előre az ilyen kényes kérdéseket.
Nagyon aranyos a kutyi, és állítólag nem lesz gondja az életében a harapáshibával, mégis rossz érzés kerít hatalmába, ha arra gondolok, hogy ilyen irdatlan sok pénzért egy hibás kutyát kapok csak. Ez még az ő cukiságát is beárnyékolja kicsit. (Más kölyköt nem tudunk választani az alomból, mert már mindnek van gazdája.)
Ti megvennétek a harapáshibás kölyköt teljes áron, elhessegetve a rossz érzéseteket? Vagy elfogadva, hogy bukjátok a foglalót (ami a vételár fele), visszalépnétek? Vagy próbálnátok alkudozni a tenyésztővel?
Köszi a válaszokat!
Normális - nem pénzéhes - tenyésztő az ilyen kölyköket kevesebb pénzért adja el.
Kérném vissza a foglalót, ha nem enged az árból. Ne félj, nem maradna a nyakán, ha mégis nem törnék magukat érte, odaadná már féláron is.
Köszönöm a gyors válaszokat!
Egészen eddig korrektnek tűnt a tenyésztő, úgyhogy most kicsit elkeserített minket, hogy kellemetlenebb helyzetben így reagált.
Igaza van annak, aki azt írta, hogy a "hibás" kutyát is ugyanúgy lehet szeretni. Persze, efelől nincs kétségem, és nem is róla van szó, fájna is a szívem érte, ha ott kellene hagyni, mert az elmúlt pár hétben megszerettem már őt. Inkább az elv zavar, hogy a tenyésztő pontosan tudja, hogy ő nem teljes értékű, mégis ugyanannyiért adja. (Hülye példa: A törött fülű bögréből is lehet inni, mégsem etikus ugyanannyiért eladni, mint az ép bögrét.) Ezért vagyunk elbizonytalanodva, mert el akarjuk hozni a kutyát, csak nagyon zavar, hogy a tenyésztő úgy tesz, mintha nem lenne semmi baja.
Nem hoz le minden évben almot, a következő talán két év múlva lesz, így a csereopció nem játszik.
Hátraharapása van a kutyának. Sok helyen olvastam, és írtátok is többen, hogy ez nem gond a kutyának. (Ránézésre, mondjuk, elég ijesztő ez a kb. 1 cm eltérés.)
Emelt fehérjét tápot kell neki adni.
Pl: Royal Csnin starter maxi
A #6-os válaszolótól (tenyésztőtől) kérdezném, hogy tudom, hogy ez teljesen kiszámíthatatlan, de egy kb. 1 cm-es hátraharapás mennyire jöhet rendbe megfelelő táppal? Tudom, hogy tökéletes sosem lesz, de jó lenne, ha pár millimétert azért csökkene a távolság a két fogsora közt.
Mivel ő egy nagytestű kutya lesz, a megemelt fehérjetartalom nem lesz rossz hatással a növekedésére, nem fog hirtelen nőni tőle, ami gondot okozna később a csontozatában, ízületeiben?
Mivel jó minőségű a táp így nem.
Kiegészítőnek 3 hónapos kortól lehet adni zöld kagylót
Szerintem vedd fel a kapcsolatot vele:
Mit jelent az, hogy "teljes ár"?
Egy tenyésztő maga dönti el, mennyiért adja a kölyköket.
Van, aki más áron adja a tenyésztésre szántat és a kevésbé jónak mutatkozót. Van, aki pedig egy áron adja minden kiskutyáját.
Mondhatnám úgy is, szabadáras termék a kölyökkutya.
Attól, hogy a szerződés nem tér ki erre, még visszakaphatjátok a foglalót peres úton, ha magától nem akarja visszaadni. Ezt közölhetitek vele is. Én a helyében nem nagyon akarnék ebbe belemenni, mert egy úgymond "hibás" kutya biztos nem felel meg a rendes teljesítésnek, úgyhogy szerintem nem sok esélye lenne a bíróságon. Ha szerinte ugyanannyiért el tudja adni a kutyát másnak, akkor adja vissza nektek a foglalót és tegyen úgy.
Már ha tényleg nem akarjátok a kutyát. Ha akarjátok, de árengedményt akartok, arra nem sok esélyetek van, ez sima üzlet, aki vásárolni akar, annak nem ad az ember engedményt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!