Egészséges, házilag elkészíthető kutyakeksz recept?
Mondjuk egy olyan keksz, hogy:
-Banánliszt
-Banán
-Alma
-100%-os natúr almalé
-Körte
-Darált hús (marha, nyúl, vagy vad)
Ebből készülne a keksz. Az jó lenne?
Esetleg másik:
-Rizsliszt
-Répa
-Uborka
-Édesburgonya
-Darált hús
Vagy:
-Tökmagliszt
-Sütőtök
-Mogyoróvaj (az az amerikai 100%-os mogyoróvaj)
-Darált hús
Vagy:
-Zabpehelyliszt
-Kefír
-Natúrjoghurt
-Mogyoróvaj
-Alma
-Körte
-Banán
-Eper
-Áfonya
-Sárgabarack
"Annyi féle van, én meg mindenképp a legjobbat szeretném."
Mivel érzékeny gyomrú kutyákról van szó, mindenképp olyan alapanyagot használj, amit már ismernek és tudod, hogy nem veri ki náluk a biztosítékot. Ha meg valami új alapanyagot akarsz az étrendjükbe pakolni, akkor is érdemes fokozatosan bevezetni, kb. úgy, mintha tápot váltanál. Nézd meg mi van a prémium tápodban és indulj ki abból!
Allergiás kutyám van, nálunk általában úgy megy a jutalomfalat-készítés, hogy:
- 1/3 szénhidrátforrás: barna rizs, köles vagy zab
- 1/3 kutya-kompatibilis zöldség-gyümölcs: répa, cukkini, édesburgonya, spenót, cékla, sütőtök, banán, alma, körte, barack, meggy stb. Nyilván gyümölcsből kevesebbet, a magas cukortartalma miatt. És érdemes idényzöldségekből és gyümölcsökből dolgozni.
- 1/3 fehérjeforrás: színhús, máj, szív, stb. (A májért szinte minden kutya megőrül.)
- nagyon-nagyon kevés kutya-kompatibilis fűszer: kurkuma, petrezselyem, menta, rozmaring, kapor, bazsalikom, kakukkfű, gyömbér
- esetleg kevéske kutya-kompatibilis mag: lenmag, chiamag, tökmag
- pici olaj, zsiradék
Összefőzöm (néha a husit külön sütöm), késes aprítón átengedem, az egész trutyit sütőpapírral bélelt tepsire terítem, sütőben alacsony hőfokon kiszárítom. Összetöröm, porciózom, mélyhűtőben tárolom. (Por- és tárolási atka allergiás a kutyám, úgyhogy nem tudom mélyhűtés nélkül meddig áll el.) 15 dkg fehérjeforráshoz igazított adag lesz egy gáztepsivel. Mivel össze lehet törni apróra, ezt használjuk jutalomfalatnak is.
Kekszet nem szoktam csinálni, nálunk a hypoallergén jutalomfalat volt a prioritás. Ami ott a trükkös lehet, az, az, amit te is írtál, hogy kell valami kötőanyag, ami egyben tartja az egészet. Barátnőm egyszerűen megoldotta a dolgot: tyúktojást használ (boldog, bio, kapirgálós tyúkoktól) vagy fürjtojást, ha hozzájut. Ha helyettesíteni kell, akkor lenmag + víz, kevésbé ismert a chia mag + víz, de akár a banán is működhet. A mogyoróvajnak meg nézz utána, mert hajlamosak agyonsózni, agyoncukrozni és van egy sanda gyanúm, hogy egyszerűbb otthon elkészíteni, mint egy normális minőségűt levadászni.
Tudom, nem teljesen kekszre van kihegyezve a válaszom, de remélem azért tudtál belőle ötletet meríteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!