Lehet valami baja? Ha fertőzött volt a kullancs, mikor látszódnak a tünetek?
Ma reggel vettem észre, hogy a kiskutyámba van egy kullancs. Valószínű tegnap este mehetett bele.
Megpróbáltam kiszedni, de a feje bennt szakadt és most körülötte piros folt van.
A babézia, amit a kullancs terjeszthet, gyorsan fejlődik ki és magas lázzal jár. Figyeld a kutyust, látványosan rosszkedvű lesz, és nem fog enni, ha fertőződött. Esetleg ha látod, hogy sötétebbet pisil, vagy besárgult az ínye, szeme fehérje, az is tünet. Akkor azonnal irány a doki, mert akár fél nap alatt is elviheti a kutyát ez a szemét betegség.
Az, hogy beszakadt a kuli feje, semmi bajt nem okoz, majd kiesik magától. Érdemes valamelyik féle spot-on-t vagy pl killtix nyakörvet tenni a kutyádra, bár az sem védi meg 100%-osan, de egyrészt kevesebb megy bele, másrészt van, hogy már szívás közben kinyiffan a dög és csak azt veszed észre, hogy halott kullancs lóg a kutyán. :)
Babéziánál a lappangási idő 1-2 hét is lehet, kutyától függ, Lyme-kórnál még hosszabb.
1. stádium: kedvtelen, bágyadt, nem eszik, nem mozog, gubbaszt.
2. stádium: besárgul (a szeme fehérjén látszódik nagyon jól), kimegy a vér az ínyéből.
3. stádium: véres vizelet (ilyenkor általában már sajnos késő).
Ha levert, bágyadt, azonnal doki, és mondani kell, hogy kullancs volt benne, mert simán félre kezelik!
Van olyan tesztcsík, ami kimutatja a kutya vizeletében a vért. Állatorvosok is használják, viszonylag megbízható diagnózist ad babesiával kapcsolatban.
Én azért is szoktam ezzel nézegetni minden esetben, mert előfordult már, hogy úgy fertőződött meg az ebem, hogy kisebb kedvetlenségen kívül semmi nem látszódott rajta. A vizelete sem színeződött be két hét után sem, szóval az orvosok sem gyanakodtak kullancs-problémára, a tesztcsík viszont szépen kimutatta.
Gyógyszertárakban lehet kapni, az enyémre az van írva, hogy PHAN, de van többféle. Az eladók biztos tudnak segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!