Hogy szoktassam rá? Nincs szívem becsukni előtte az ajtót.
Nem szabad vele foglalkozni. Tudom, hogy nehéz ezt betartani, de ha nyüszít, hogy menj vissza hozzá, akkor se szabad, hogy visszalépj még hozzá egy kis simogatásért. Azt hiszi ugyanis ilyenkor a kutya, hogy "teljesült a vágyam, az lett, amit én akartam." Ez a kutya dominanciájának a jele.
Ha el kell menned iskolába, köszönés nélkül távozz. A falkavezér is ezt teszi a farkasoknál, neked ugyanezt kell tenned. Csak a lényeg: ne higgye azt a kutya, hogy ha nyüszít, te teljesíted a kívánságát. Meglátod, pár nap, esetleg pár hét, és nyugodtan elmehetsz bárhová :-)
"ne azzal kezd, h üdvözlöd, először észre se vedd, majd olyan 10 perc elteltével simogasd csak meg!"
A kutyáknak is vannal érzéseik,még depressziós lesz a kutyus,ha nem simogatja meg a gazdi üdvözlésnél,sztem...
A kutyának nem természetes az, hogy hazaéréskor üdvözlöd. Illetve igen, abban az esetbe, ha ő a falkavezér. A falkavezérhez azonnal odarohannak az alattvalók, és elkezdenek hajbókolni előtte, nyalogatni a száját, egy szóval puncsolni. Te is ezt csinálod, amikor hazaérsz és tutjgatni kezded. Gyakorlatilag elnzést kérsz a távollétedért a főnöktől. A kutyának vannak érzései, természetesen, de ettől még nem gyerek. Nem lesz pl depressziós, sőt amint megfosztod attól a tévhittől, hogy ő a főnök sokkal kiegyensúlyozottabb lesz. Képzeld már el a szitut, mikor a falkavezér hazatér a vadászatból, és egyenként körbeudvarolja a falkáját (hogy jujujj, gyerekek, minden rendben volt, amíg nem voltam itt?). Nem ilyen nincs. Végigvonul a területén, nem néz senkire, nem foglalkozik semmivel, a többiek pedig hajbókolnak neki, próbálják kivívni a figyelmét. Ilyenkor amikor újra egyesül a falka, mindenkinek meg kell bizonyosodnia a hierarchiában elfoglalt helyéről. Ugyanis amikor a falka szétvált, akkor bekövetkezhettek olya sérülések, amitől a falkavezér már nem a legerősebb tagja a falkának.
A terhet úgy vedd át tőle, hogy átveszed a vezérség terhét a válláról, és megmutatod neki, hogy itt a te felelősséged az élelem beszerzése, a vadászat (séta) irányítása, és a veszélyek kezelése is. Neki annyi a dolga, hogy élvezze az életet melletted.
Itt egy cikk az alapokról (négy részes, a kapcsolódóban megtalálod a többit) [link]
A nyüszítéssel pedig pontosan ez a legjobb amit tehetsz, hogy teljesen figyelmen kívül hagyod. Hallottam már szélsőséges példáról, amikor 3,5 óra volt ez az idő, de az átlag 15 és 20 perc között van. Olyan kutyáról még sose hallottunk, aki nem nyugodott meg a végén, és élete végéig nyüszített. Kivéve ugye azokat, akik a nyüszítéssel elérik a céljukat, és megkapják cserébe a kényeztetést. Minden egyes alkalommal amikor ilyenkor simogatod, hogy megnyugtasd, azt erősíted benne, hogy a gazdinak tetszett, hogy tomboltam, mert megsimogatott, úgyhogy máskor is tombolni fogok.
Egyébként sétánál húz? Ha vendégek érkeznek, vagy te hazaérsz, felugrál? Van előtte napközben étel? Hogy kap enni? Ezek csupa olyan kérdések, amik arra vonatkoznak, hogy hol a helye a falkában. Ha csak egyre is igen a válasz, akkor egyértelműen ott a gond, hogy a kutya dominánsnak képzeli magát, és ez okozza frusztrációját, mint ahogy a háziállat.hu-s szeparációs szorongás című cikkből is kiderül.
Egyébként vannak kémiai megoldásai is a problémának ( [link] de szerintem érdemes helyre tenni a pozícióját, mert további szorongáshoz is vezethet, hogy alfának képzeli magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!