Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért csinálja ezt a kutyám...

Miért csinálja ezt a kutyám és a macskám?

Figyelt kérdés

Van egy kis testű, keverék, kb 7 éves, ivaros szuka kutyám, és egy szintén keverék, kb 1 éves, ivartalanított nőstény macskám.

Reggelente mindig bejönnek (kint alszalanak, de napközben sokat vannak bent), ilyenkor mindig erősen dörgölőznek egymáshoz, a kutya nyalogatja a macska fülét, a macska a kutya homlokát, egymásra fekszenek, egymásra vannak tapadva, közben folyton csak simulnak egymáshoz, nagyon édesek. :)

Miután kapnak reggelit, a kutya általában alszik egyet a kanapén, a macska meg a fotelben, de így is van, hogy egymás mellett fekszenek, de ez ritka. Délután ki szoktak menni, 3 óra felé megint esznek, ezután a kutya elfoglalja magát az udvaron, a macska felszívódik, vagyis elmegy mászkálni a szomszédokhoz.

Estefelé, mikor hazajön a macska, kapnak megint enni, ezután pedig rendszeresen megőrülnek, a kutya nekiáll kergeni a macskát, a macska nem egyszer megkarmolta már, fúj rá, morognak egymásra, mintha ellenségek lennének. Egyszer olyan is volt, hogy a kutya nagyon odakapott a macskának, aki emiatt sokkos állapotba került, de szerencsére nem lett baja az ijedtségen kívül (dokit kérdeztem). Többszöri rászólásra sem hagyják abba, az egyetlen megoldás ilyenkor, ha különzárom őket, tehát az egyikük megy be a házba.

Másnap reggel pedig kezdődik a dörgölőzés, pusziosztás.

Nem értem, milyen kapcsolat van közöttük, este miért bántják egymást, de ez bitzos, hogy nem játék.

Hogyan tegyek ellene, el lehet ezt valahogy kerülni? Félek, hogy egyikük durván megsérül a végén. :(

2017. jún. 15. 07:05
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha jól értem ezt a délutáni játékot a kutya kezdi, a macska meg próbál védekezni. A kutyát mennyit mozgatod, sétáltatod? Mennyit fárasztod? Délután, amik inkább ezt a bepörgést elkezdi az elzárás helyett inkább vidd el sétálni, engedd el, futtasd meg, labdázz vele, stb. Ha nincs megfelelően foglalkozva egy kutyával, valahol le kell vezetnie az energiáit.
2017. jún. 15. 07:11
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Esténként a kutya valószínűleg játszani szeretne, de a cicának ez sok, nem akarja, ezért védekezik. Ez pedig már a kutyának sem tetszik.

Hallgass az előttem szólóra, és vidd el a kutyust esténként sétálni, és más kutyákkal játszani, bandázni, erre szüksége van.

2017. jún. 15. 07:16
 3/8 A kérdező kommentje:

Igen, a kutya kezdi. És tényleg ezért lehet. Elég nagy udvarunk van, a kutya nagyon sokat szaladgál, átsprintel egyik végéből a másikra. Sétálni nem tudom minden nap vinni, mostanában pedig vezetni is tanulok, az meg az öreg oktató miatt délután 4-től, este fél 9-ig eltart.

A kutyus pedig nem igazán sétál jól, én már annyi mindent kipróbáltam, segítséget is hívtam, de 7 év alatt sem volt képes megtanulni normálisan menni. Nagyon húz, befullad, hány, fulldoklik, néha már nem merem vinni, hiába lenne időm.

De ahogy látom a sprinteléssel elég sokat mozog.

2017. jún. 15. 07:20
 4/8 anonim ***** válasza:
Attól, hogy sprintel 10et, nem fog lefáradni:/ A séta amúgysem csak a lefárasztás miatt szükséges, hanem azért, érdekes ingerek érjék... Vigyél sétára jutifali, ha húz fordulj vele ha szépen jön mehet a juti. Próbáld ki a vékonyított retriever pórázt, nekem az vált be, most kezdem már leépíteni, hogy ne csak azzal sétáljon szépen. Amúgy milyen fajta?
2017. jún. 15. 08:56
 5/8 A kérdező kommentje:

Én már tényleg mindent kipróbáltam. Jutifalit kapott, ha laza pórázon ment mellettem, ha húzott, megálltunk, megfordultunk, ha nem figyelt rám, akkor megböktem kicsit a hátát, próbáltam hámot is, hátha azzal nem akasztja fel magát, az még rosszabb volt, nem szerette. Volt, hogy egy másik kutyával mentünk sétálni, hátha kap egy kis ösztönzést, akkor lényegesen jobban ment, de a fulladás akkor is jelentkezett.

Az a baj, hogy félek, hogy egyszer rosszul lesz séta közben... Szoktam vinni itatót magammal, ha iszik abbahagyja a köhögést, de nem itathatom minden 5 méternél.

Alapvetően engedelmes kutya, tud pár trükköt, hallgat rám, nyitott kapunál sem megy ki az utcára, de ha előkerül a póráz, teljesen bekattan, már a pórázt is szenvedés rárakni, ugrándozik, és mintha a falnak beszélnék.

Egyébként az utcáról fogadtuk be, de biztos, hogy van benne tacskó és puli vér. Lábai kicsit hosszabbak a tacskóénál, a szőre pedig majdnem olyan, mint a pulinak.

2017. jún. 15. 10:00
 6/8 anonim ***** válasza:

Ugyebár az embernek arra van ideje, amire időt szán. Ami elég fontos neki. Ezek csak kifogások, hogy ne kelljen elvinned sétálni. De ha nem neveled, nem foglalkozol vele, nem adod meg neki azt, amit igényel, akkor ne várj csodát. Ha nem viszed sétálni és nem neveled le a húzásról, akkor persze, hogy megőrül, problémás lesz otthon és még rosszabb lesz a séta is. A pórázfegyelem kialakítása 3-4 nap, ha jól csinálod, ha következetes és elég határozott vagy. Ha ezek hiányoznak, akkor persze nem lesz javulás.

Elengedni nem is szoktad? Gondolom nem behívható. Miért nem neveled megfelelően? Ezek a problémák mind a legalapvetőbb nevelések hiányára mutatnak.

2017. jún. 15. 12:55
 7/8 A kérdező kommentje:

Póráz nélkül behívható, volt már, hogy kimentem vele a város szélére, de parkban is engedtem már el, mikor nem volt ott senki. Ilyenkor nem is akar menni sehova, csak engem követ. Ha mondom neki, ott marad, ha hívom, jön, engedelmes.

Most nyáron akarom többet vinni sétálni, mert jobban ráérek, de ha megint befullad és karban kell hazahozni, nem merem elvinni mindig. :(

2017. jún. 15. 13:19
 8/8 anonim ***** válasza:
De miért hagyod, hogy húzzon? Bármelyik módszert is használod, a megállás, a lefordulást, a jutalomfalatosat, a belebökést, ha kis pálcával ütsz elé, amikor leelőz, bármelyiket is csinálod az csak akkor működik, ha a kutyának sosincs lehetősége húznia. Ha már akkor használod, ha csak a lábad vonalát elhagyta. De ha hagyod, hogy kimenjen a póráz végére és rángasson, akkor persze, hogy nem jutsz semmire. Úgy csak azt tanítod meg neki, hogy bármit teszel, bármilyen behatás éri őt, azt ne vegye komolyan.
2017. jún. 15. 13:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!