Mudi, pumi, uszkár vagy tibeti terrier? Ti melyiket választanátok? Miért?
Mindegyiknek megfelelő körülményt és foglalkozást tudnék biztosítani. :) alaposan utána néztem ennek a 4 fajtának, viszont választani nem tudok :D szívesen fogadok személyes tapasztalatokat, észrevételeket ;)
Előre is köszönöm
Vagy mudit vagy uszkárt. Mudi áll hozzám legközelebb, mert juhászkutyás vagyok, és őszintén szólva pumi szőrtípusa nem igazán tetszik, meg a vérmérséklete sem (valahol olvastam róla, hogy amolyan "juhászterrier"), mudiból ismertem egy párat és kedveltem őket. Az uszkárt pedig szintén azért, mert egy ismerősöm révén betekintést nyertem, milyen is a fajta közelről, és szimpatikus.
Az biztos, hogy mindkettő okos, élénk, foglalkozást igénylő fajta, le kell őket fárasztani agyilag is (ez mondjuk a pumira is elmondható).
Szintén mudi vagy uszkár, mert a felsoroltak közül ezzel a kettővel lehet a leghatékonyabban dolgozni, esetemben agilityzni. :)
Egy igazi mudit nem lehet elhagyni, nagyon gazda centrikus és nagy benne a teljesíteni akarás és ehhez egy viszonylag nagy terhelhetőség is párosul.
Az uszkár pedig könnyen tanítható és iszonyú gyors, fordulékony és nem szőrözi össze a lakást. Cserébe viszont rendszeresen kell kozmetikushoz hordani, viszont ha te is szánsz egy kis plusz időt a szőrére, csodásan nézhet ki. Én pl teljesen beleszerelmesedtem a japánok teddy bear cut-jába, viszont ez egy igazán jó kozmetikust és a gazda részéről is sok munkát igényel.
Szia kérdező! A legfontosabb szempont, hogy milyen életviteled van, mert az ahhoz legjobban passzoló természetű kutyát kell választanod. Az alaposan utánanézés mit jelent számodra? Olvastál róla az interneten, vagy beszéltél is tenyésztővel, vagy a felsorolt fajtákat tartókkal? Tibeti Terrier kérdésben mindenre tudok neked válaszolni,ezt a fajtát kevesen ismerik, mert kevés van belőle, nem túltenyésztett, nem beteges, hosszú életű fajta. Kimondottan társasági kutya, nem terrier, a többi fajtát is ismerem,(nem csak olvasmányok alapján :)) tehát viszonyítani tudok. Kérdezhetsz bármit.
Köszönöm az eddigi válaszokat. :)
Hát elég sok helyen utánuk néztem: kutyás szakkönyvek, tenyésztők honlapja, standard, Magyar kutya című műsort is megnéztem YouTube-on (pumi, mudi) illetve kutyakiállításon alaposan megfigyeltem őket (a tibeti kivételével, mert ő nem volt) Úgy gondolom mindegyik tökéletes lenne számomra, egyelőre a mudi a favorit. Egy összehasonlítást (saját tapasztalat szerint) szívesen fogadnék. ;)
A jelenlegi sorrend:
1. Mudi
2. Uszkár
3. Tibeti terrier
4. Pumi
A pumi esetében a terrier vér miatt vannak kétségeim. A tibeti és uszkár esetén pedig a szőre a negatívum (mondjuk biztos rövidre nyiratnám, de akkor is alapos gondozást igényel gondolom. Vagy nem olyan macerás mint amilyennek tűnik?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!