Hogy lehet hogy annyi törzskönyves 6-8 hónapos kutyának keresnek új gazdát?
Néha böngészem jófogáson a megyénk kínálatát, van amikor meg országosan csak kíváncsiságból, és olykor szembe jönnek velem kutya hirdetések, ahol törzskönyves fél-egy éves kölyköknek keresnek új gazdát. (És gyakran igényes fajtákból mint a border collie stb.)
Értem én hogy rájönnek félúton hogy nem megfelelő nekik a fajta, de nem úgy van a törzskönyvezett kenneles ebeknél hogy a tenyésztőt is tájékoztatni kell a gazdacserénél? Arról nem is beszélve hogy ugyanazon a borsos áron árulják az ivaros kutyákat mint amin valószínűleg ők is megvették, de simán egy rossz szaporító kezébe kerülhet íjmódon.
Kb ennyi idősen lehet látni egy kutyánál, hogy lesz-e belőle valami. Ha pedig mégsem ígéretes pl fogproblémája van, rosszak az arányai stb, akkor a tenyésztő megpróbál neki jó gazdit keresni, akinél egy jó hobbi kutya lehet. Bár ezeket szokták is írni a hirdetésekben.
A másik pedig, hogy mégsem olyan felelősségteljes tenyésztőtől van a kutya vagy csak a gazdák túl bunkók ahhoz, hogy először vele vegyék fel a kapcsolatot és a kedves gazdi rájött, hogy foglalkozni is kéne a kutyával, mert enélkül csak rombol. Viszont a költségei (egy részének) fedezésére a vételáron akar megszabadulni a kutyától. Ez szerintem nevetséges, mert annyiért inkább vesz az ember egy kölyköt, aki még nincs elrontva, mint egy gyönyörűen elrontott, viselkedésproblémás fiatalt.
Ezek az apróhirdetések amiket látok általában nem tenyésztőtől van, kifejezetten írják az ilyen hülyeségeket bele hogy "megfelelőbb otthont szeretnének neki ahol többet tudnak foglalkozni vele" és "sajnos költözünk" (ez a kedvencem egyébként). Azzal nincs semmi bajom amikor igazi(!) tenyésztő ad el ilyen idős mondjuk nem olyan ígéretes kutyusokat akik hobbikutyusnak megfelelőek, mert ők azért figyelmet fordítanak a nevelésre.
Egyébként igaz, ezen szoktam gondolkozni hogy nem igaz hogy nem jönnek rá, hogy ennyiért nem fogja senki elvinni, mert én is egy helyen 2-3 hónapos nyers jól tanítható kiskutyát vennék inkább már 160 ezerért mint egy nyolc hónapos kitudja milyen körülmények között tartott neveletlen problémás suhancot, hiába sajnálom hogy erre a sorsra jutott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!